Döntésnehezítő faktorok

Pénzről, kapcsolatokról, életmódról, vagy akár egy orvosi kezelés el (nem) fogadásáról dönteni nagy felelősség: számos stresszfaktor akadályozhat meg a helyes út kiválasztásában. minket. Fontos végiggondolnunk – és ha kell, legyőznünk – őket.

Ne pánikoljunk! El kell fogadnunk, hogy a pánik egy teljesen természetes érzés, ha olyan dologról kell döntenünk, amelyet még nem csináltunk, nem volt benne részünk. Aludjunk egyet rá, és, ha az idő előrehaladtával sem csökken az érzés, gondoljuk át újra a céljainkat és az azokhoz vezető utat. Csak akkor döntsünk, ha békénk van a dologban.

 
 

Ne féljünk a változástól! A változástól való félelem olyan hibákba hajszolhat bele minket, mint például a halogatás vagy a döntéshozataltól való irracionális félelem. Változtassunk a hozzáállásunkon, fókuszáljunk a céljainkra és vegyük át a megküzdési stratégiáinkat, így könnyebben hozzuk meg a döntéseket!

Aludjunk eleget! Az alváshiány kimutathatóan kedvezőtlenül hat a döntéshozatalainkra. Már napi egy-két óra mínusz is nagyban befolyásolja az ítélőképességünket és a magatartásunkat.

Kössünk kompromisszumot! Törődjünk bele, hogy nem mindig minden történhet úgy, ahogy nekünk megfelel! Ennek ellenére is alakulhat jól az életünk.

Vegyük figyelembe mások véleményét is – persze csak, ha kell! Egy döntés meghozatala előtt – ha tartunk attól, hogy mit fognak szólni hozzá a barátaink vagy a családtagjaink – kérdezzük meg őket! Ha ellenkező véleményük ellenére is kitartunk a saját döntésünk mellett, akkor cselekedjük úgy, ahogy nekünk jó!

Bízzunk önmagunkban! Ha tartunk tőle, hogy mások megkérdőjelezik majd a döntésünket, írjuk le, miért is tartjuk mi jó döntésnek azt, amire készülünk. Írjuk le az előnyöket és a hátrányokat is, és mérlegelve hozzunk döntést – ez alapján a lista alapján aztán később meg tudjuk “védeni magunkat” az ellenzőkkel szemben.

Tartsunk titkot! Bizonyos szituációkban vagy családban titkot tartani egyenesen kötelező! Ha ugyanis elmondjuk a terveinket, döntési helyzetünket, könnyen ellenállásba ütközhetünk – megpróbálnak lebeszélni, vagy lenézik a döntéseinkkel kapcsolatos aggodalmainkat, esetleg leszólják a terveinket. Ha pedig tényleg nem sikerül, amit elterveztünk, jönnek az “ugye, én megmondtam” típusú beszólások. Érdemes tehát mérlegelni, kiket vonunk be a döntéseink meghozatalának folyamatába!

Milyen stresszfaktorral találta már magát szembe? Hallgat mások véleményére, ha egy döntéshelyzet előtt áll? Mi könnyíti meg az Ön számára a döntéshozatalt?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here