Filmek nőnapra

Moziajánló március 8-ra, emlékezz meg a kemény nőkről nőnapon! Mi ezeket ajánljuk:

Coco Chanel volt a divat világtörténelmének első, s talán mindmáig legnagyobb diktátora. Az egyházi árvaházban felnevelkedett Gabrielle Chanel hamar megunta, hogy egy gazdag aranyifjú kitartottja legyen és Párizsba ment, hogy maga keresse meg a kenyerét. Az első években kalaposként dolgozott, csak az I. világháború alatt kezdett ruhákkal foglalkozni, de akkor rögtön fenekestül felforgatta a divatszakmát. Már azelőtt megtestesítette a modern nőt, mielőtt azt kitalálta volna a világ számára. A 2009-es “Coco Chanel” című film neki állít emléket.

 
 

A 2011-ben mozivászonra került film, a Vaslady a XX. század egyik legbefolyásosabb asszonyáról, Margaret Thatcherről szól, aki a konzervatívok jelöltjeként 1959-ben jutott be az alsóházba. 1970-ben oktatásért és tudományért felelős miniszter lett Edward Heath kormányában. Öt évvel később már ő vezette a Konzervatív Pártot. A kommunizmus elleni határozott kiállása miatt ekkoriban kezdik Vasladyként emlegetni. 1979-ben győzelemre vezeti a konzervatívokat a választásokon és ő lesz Nagy-Britannia első női miniszterelnöke.

Maud Watts egy mosodában gürcölve keresi keserves kenyerét az 1910-es évek elején. Egy nap a munkából hazafelé menet a szüfrazsettek tüntetésébe botlik. A nőknek szavazati jogot követelők között meglepetésére ott látja egyik munkatársát is. Kezdetben ugyan vonakodva, de lassan azonosul a szüfrazsettek ügyével, és ráébred, hogy harcolnia kell a jogaiért és az emberi méltóságáért a munkahelyén és odahaza egyaránt. A 2015-ben kiadott Szüfrazsett című mű mindmáig aktuális és, sajnos, úgy tűnik, örök is marad.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here