Gág-Gág… Márton napi finomság!

November 11. Márton napja, amely bővelkedik népszokásokban. Márton 1700 éve született a mai Szombathelyen. 371-ben Tours püspökévé választották, de ő tiltakozásul libaólba bújt, és a libák hangos gágogása elárulta a püspök rejtekhelyét.

 
 

Márton napját követően kezdődik a 40 napos Karácsony előtti böjt, ezért ezen a napon ne fogjuk vissza magunkat amit az étkezést illeti együnk sok libából készült ételt. A szüret után már leforr az újbor, azzal kísérhetjük a lakomát.

Márton napjához sok időjósló mondás is kapcsolódik:

„Ha Márton napján a lúd jégen jár, akkor karácsonykorvízben poroszkál”.

A krónikák szerint Szent Márton napja a fizetés, tisztújítás, jobbágytartozás leróvásának napja volt. Az erdélyi pásztorok e-napon kérték járandóságukat. Sorra járták a házakat, köszöntőt mondtak, nyírfavesszőt ajándékoztak a gazdának, aki megőrizte és tavasszal az állatok kihajtására használta.

A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részébõl. Innen ered „püspökfalat” szavunk is. Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz.

A régiek a Márton-napi időjárásból következtettek a télre, mondván: Ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. Sokfelé azt tartják a Márton-napi a márciusi időjárást mutatja. Dologtiltó nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta volna. Sok helyen rendeztek Márton-napi bálokat, vásárokat.

 

MÁRTON NAPI LIBASÜLT, KARAMELLÁS PÁROLT LILAKÁPOSZTÁVAL.

Hozzávalók:

  • 50 dkg egész libacomb
  • 4 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál bors
  • 3 evőkanál napraforgó olaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor (vagy víz)
  • 1 evőkanál olaj (a tepsit kikenni,ezen fog korcsolyázni a liba)

A sütőt előmelegítjük úgy 170 fokra.

A fűszereket beleszórjuk az olajba, és jól elkeverjük.

A megmosott és szárazra törölt combokat elfelezzük, és beirdaljuk.

Ezután a sós-borsos olajjal jól bedörzsöljük, és a tepsibe fektetjük.

A fokhagymát köré rendezzük, a hagymát szintén, és meglocsoljuk borral.

Lefedjük alufóliával, és két órán át sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és 20 percig még 200 fokon pirítjuk.

Karamellás párolt lila káposztával, és főtt burgonyával kínáljuk.

Előételként, míg sül a pecsenye, libatepertővel alapozhatunk, amely jó barátságban van a sózott lila hagymával, és a friss, ropogós kenyérrel.

Jó étvágyat!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here