Hogyan találjuk meg a küldetésünket?

Vitathatatlan tény, hogy az élet nem csak születés, munka, evés-ivás, gyereknevelés, majd halál. Több ennél… de vajon hogyan lehet megtalálni azt az extra életfeladatot, amely az előbb felsorolt rutinokon túl igazi értelmet ad a létezésünknek?

 
 

Diane Dreher, aki egy egész könyvet szentelt az elhívásunk megtalálásának módszerére, négy fő pontban gyűjti össze a küldetésünkhöz vezető utat:

Gondoljunk vissza a gyermekkorunk legmeghatározóbb pillanatára. Mindenkinek van ilyen: egy izgalmas, vagy lélekemelő, esetleg egészen misztikus élmény, amelyre még felnőttként is szívesen emlékszünk vissza. Üldögélés a tengerparton, segítségnyújtás egy rászorulónak, vagy egy bonyolult feladat megoldása? Bármi lehet. A lényeg, hogy talán nem véletlenül kellett átélnünk: lehet, hogy ez a mi földi küldetésünk? A kutatás, a segítségnyújtás, vagy a tudományokban való elmélyülés? Érdemes végiggondolni, mit szerettünk csinálni gyermekként szenvedélyesen, amikor még nem szorított bennünket a pénzkeresés vagy a társadalmi elvárások köteléke.

Rugaszkodjunk el a rutinok és felelősségek fojtó körforgásából, és készítsünk felfedező listát. Ez olyan, mint a bakancslista, de talán egy kicsit konkrétabb. Írjuk le, mit szerettünk csinálni gyerekként, vagy mire vágytunk felnőttként, amit félresodortunk a kötelességeink miatt. Itt nincsenek rossz megoldások: leírhatunk mindent, ami lényegtelen vagy egyszerű, ami ostoba, de akár olyat is, ami egészen őrült ötletnek tűnik. Leírva gondoljuk végig, mit tudnánk megvalósítani, és legalább egyet próbáljunk is ki!

A kihívásaink azért kihívások, mert nehéz volt őket legyőzni. Mégis, érdemes végiggondolni, mit is tanultunk belőle. Nehéz gyermekkor, menekülés egy bántalmazó kapcsolatból, esetleg gyógyulás egy betegségből? Minden borzalmas dolog a javunkra válik, ha rájövünk, mit tanultunk belőle, mennyivel erősebbek lettünk általa. Lehet, hogy az az elhívásunk, hogy ugyanezen a területen másokon segítsünk?

Energiaszintünk nem csak életszakaszonként, de sokszor naponként is hullámzik – függ attól, mennyit aludtunk, vagy ittunk-e már kávét. Fontos, hogy ezeket az energia-löketeket figyelemmel kísérjük. Kutatók szerint ugyanis olyankor érzünk energiatöbbletet, azaz kerülünk flow-ba, amikor egy számunkra különösen fontos dolgot csinálunk. Azaz: derítsük ki, mi okoz számunkra flow-t, boldog, könnyed, energikus pillanatokat, mert lehet, hogy az az igazi feladatunk az életben, amit épp akkor csinálunk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here