Houdini rejtélyes élete és halála

Volt munkás egy nyakkendőgyárban, de újságkihordó, és cipőpucoló is. Noha Budapesten született, mindig azt állította, hogy Amerikában – ahova pedig csak négyéves korában került zsidó származású szüleivel és testvéreivel. Ma csillaga van a Hollywoodi Hírességek Sétányán. Harry Houdiniről van szó, minden idők legismertebb bűvészéről és szabadulóművészéről.

 
 

A bűvészet világa már korán beszippantotta, amikor szkeptikusan ugyan, de végignézett egy spirituális előadásnak, melyben az előadó szellemekkel kommunikált. Tizenhét évesen, a szülői házat elhagyva már maga is szabadulószámokkal lépett fel, miközben kártyatrükköket tanult, hogy ő lehessen a “kártyakirály”. Pár év alatt rádöbbent: ő leginkább a szabadulásban tehetséges. A publikum által hozott bilincsekből ugyanolyan gyorsan ki tudott szabadulni, mint a kényszerzubbonyból – ez utóbbi száma hozta meg számára a világhírt. 1900-ban mindent kockára téve Európába utazott, ahol rövid időn belül csúcsgázsit keresve, hatalmas népszerűségre tett szert. Berlinben 300 rendőr előtt, meztelenre vetkőzve, hat perc alatt szabadult meg bilincseitől, Moszkvában pedig – a dermesztő hidegben, szintén ruha nélkül – az egyik legbiztonságosabb szibériai fogolyszállító vonatot hagyta el.

Visszatérve Amerikába szintén “kaszált”: hamarosan mindenki látni akarta a fejjel lefelé, magasban, nyílt tereken, hatalmas tömegek előtt szabaduló Houdinit.

Hogy mi volt a titka? Senki sem tudta – négy segítőjén kívül legalábbis. Egy biztos: a bűvész minden egyes alkalommal hangsúlyozta, hogy produkcióit – gyakorlás nélkül – senki másnak nem ajánlja utánozni, és, hogy a számait természetfeletti képességekkel hajtja végre. Ez utóbbit kifejezetten hangsúlyozta, hiszen tűzzel-vassal – és egy könyv megírásával – üldözte az ál-szellemidézőket, csaló spirituális embereket.

Halála ugyanolyan titokzatos volt, mint élete. Egyesek szerint arzénnal mérgezték meg. (Ennek bizonyítására tíz éve exhumálni akarták, de nem lett belőle semmi.) Mások szerint egy egyetemista mért a hasára végzetes ütést (hiszen Houdini gyakran hencegett kőkemény, sérthetetlen hasizmával, a diák pedig ezt akarta letesztelni), megint mások pedig úgy vélekednek, hogy kezeletlen vakbélgyulladás okozta a halálát. Hogy hogyan halt meg valójában a “Bilincsek királya”? Máig talány.

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here