József Attila szerelmei

"A fiatal és bizonytalan költő először életében Vágó Mártába lett igazán szerelmes. Vele kapcsolatban tapasztalta meg, mit jelent adni és kapni is a szerelmet. A szép és jómódú lány teljes szívéből viszonozta szerelmét, de voltak időszakok, amikor megrémült József Attila hangulatingadozásaitól. Szülei hamar rájöttek, hogy lányuk választása nem a legmegfelelőbb, ezért azt kötötték ki feltételnek, hogy a fiú szerezzen rendes munkát, lányukat meg külföldre küldték titkon remélve, hogy a kapocs így megszakad köztük. Mialatt Vágó Márta Londonban volt, szerelme idehaza összeomlott és öngyilkosságot kísérelt meg. Munkát vállalni képtelen volt, talán ez is hozzásegítette önbecsülése csökkenéséhez."

„Úgy szeress, mint
ha jó volna,
mintha szívem
szíved volna”

(József Attila)

József Attiláról sokat tudunk. A tankönyvek minden oldalról kivesézték életét, tanulmányok sokaságát írták skizofréniájával kapcsolatban, ami a tudomány mai állása szerint inkább borderline személyiségzavar lehetett. Hogy a költő volt-e igazán szerelmes, nem tudhatjuk, de sokszor hitte magát annak. Rövid életében másra se vágyott, csak arra, hogy szeressék és elfogadják. Édesanyjával való kapcsolata is rányomta bélyegét folytonos önkeresésére, hiszen egyik pillanatban szerette, a másikban gyűlölte őt, amiért két évre nevelőszülőkhöz adta. Ezt sose bocsátotta meg neki, pláne, hogy Öcsödön nevelőszülői bántották, keményen dolgoztatták, és még a nevének létezését is kétségbe vonták. Öcsödről Pestre, a Ferencvárosba már nem az a kisgyerek tért vissza, akit anyja megélhetésük miatt leadott egy időre. Ha belegondolunk, és elfogadjuk a tényt, hogy borzalmas szegénységben éltek, akkor se könnyű feldolgozni, hogy a három életben maradt József gyerek közül kettő nem fért bele anyjuk életébe. Apjukéba meg jóval előbb egyik sem.

 
 

A fiatal és bizonytalan költő először életében Vágó Mártába lett igazán szerelmes. Vele kapcsolatban tapasztalta meg, mit jelent adni és kapni is a szerelmet. A szép és jómódú lány teljes szívéből viszonozta szerelmét, de voltak időszakok, amikor megrémült József Attila hangulatingadozásaitól. Szülei hamar rájöttek, hogy lányuk választása nem a legmegfelelőbb, ezért azt kötötték ki feltételnek, hogy a fiú szerezzen rendes munkát, lányukat meg külföldre küldték titkon remélve, hogy a kapocs így megszakad köztük. Mialatt Vágó Márta Londonban volt, szerelme idehaza összeomlott és öngyilkosságot kísérelt meg. Munkát vállalni képtelen volt, talán ez is hozzásegítette önbecsülése csökkenéséhez.

Szakításuk után Szántó Judittal keveredett viszonyba. Ő volt az a nő, aki megértette, eltartotta és minden téren gondoskodott róla. Judit politikai aktivista volt, hamar összeköltöztek, de a költő sose érezte múzsájának. Hálátlan szerep jutott neki. A szép szerelmes versek elérhetetlen nőkhöz íródtak, hozzá egy se, csak a tagadás. Élete során talán Judit volt, aki legjobban szerette, hisz még azt is elbírta, hogy ne szeresse viszont. Amikor már tűrhetetlenné vált a nő számára a szeretetlenség, öngyilkosságot kísérelt meg, de túlélte. Eközben a fiatal költő egy illúziót kergetve újabb szerelmek után futott, születettek jajkiáltásai, és jött a képbe a következő szerelem. Marton Márta is megmaradt múzsának, de általa született a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes verse, az Óda.

1935-től a költő terápiába járt Gyömrői Edithez, aki szép és okos nő volt, szinte kódolva volt, hogy szerelemre lobban iránta.  A terapeuta figyelmesen hallgatta, megértette, és életében először talán emiatt úgy érezte, elfogadták. Mivel érzései nem leltek viszonzásra, egyre nagyobb haraggal és kétségbeeséssel gondolt a nőre. Egyszer késsel is támadt rá.

Két évvel később megismerkedett Kozmutza Flórával, akit az Igazinak hitt. Ezt a szerelmet se viszonozták kezdetben. Már a második találkozásukkor megkérte a lány kezét. Flóra később azt mondta, Attila érzékeny lelke, hevessége és csodálatos költeményei lassan felébresztették benne a vonzalmat. „Felmerült bennem, hogy ezzel az emberrel le tudnám élni az életem.” – írta naplójában. De valami mégis zavarhatta, mert nemsokára szívizomgyulladás miatt kórházba került. Ez pedig végzetesnek bizonyult Attila számára. A szeretett nő miatti aggodalom, a lét bizonytalansága felébresztette téveszméit és hamarosan kifordult magából.

Szanatóriumba került, de Flóra csak két hónap elteltével tudta meglátogatni saját betegsége miatt. Addigra azonban a költő már mindennel megvádolta, főleg hogy megcsalta Babitscsal vagy Illyés Gyulával, akivel valóban sokat beszélgettek a költőről. Már-már arra az elhatározásra jutottak, hogy jó lenne, ha Flóra igent mondana, és általa meggyógyulhatna a sérült lelkű költő. Flóra mégse volt elég elszánt és bátor, mert már látta, mit tesz a kétségbeesés. Hiába próbálta kierőszakolni József Attila az igent, a lányban nem volt már valódi akarat.

Két héttel azután, hogy kijött a szanatóriumból, a sínek között találták meg a költőt. A legtöbben öngyilkosságra gyanakodtak, de volt, aki szerint véletlen baleset történt Balatonszárszón.

Nem tudjuk, vajon a viszonzatlan szerelmek hidege elől menekülte-e el a 20. század egyik legjelentősebb költője. Egy biztos, soha nem adatott meg neki az a szeretet, amire vágyott. Rövid élete során nem tudta feldolgozni, hogy a szenvedés, a keserűség maradt neki osztályrészül, nem beszélve a szegénységről.

Kozmutza Flóra később férjhez ment Illyés Gyulához. A közvélemény persze azonnal elítélte őket, és sokáig azzal gyanúsította a házaspárt, hogy miattuk lett öngyilkos József Attila. Ők viszont tapintatosan nem reagáltak a vádakra, mert szívükben őrizték barátjuk emlékét.

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here