Masszázs szőrmentén – amikor a kutya a páciens…

Interjú Schmidt Henry terápiás kutyamasszőrrel

Ő BonBon, a kutyám.❤  Pár hete ‘leesett a lábáról’, nem tudott felállni. Mint egy rongybaba csuklott össze és apró ”sóhajai” jelezték, hogy fájdalmai is vannak. Akinek van háziállata tudja, hogy milyen szörnyű elesettnek látni őket és mindent megtennénk, hogy segítsünk rajtuk. Aggódtam, és szerettem volna tenni érte, hogy a gyógyszeres kezelés mellett valami mással is segítsem BonBon gyógyulását.
Gazdi lévén felkészült vagyok, ha szükséges, tudjam merre induljak, ezért már nyúltam is a telefonom után…
Henryt már korábbról ismertem, nyomon követtem a munkásságát, tudtam sok kutyust állított lábra a masszázs kezeléseivel. Szerencsére gyorsan kaptam időpontot, ráadásul házhoz jött, vinnem sem kellett a kutyát.
(Csak halkan megjegyzem, egy magyar Jason Momoa lépett be az ajtón, és már kicsit bántam, hogy nem én leszek, aki a masszázsasztalra fekszik😊
)

 
 

Míg BonBont kezelte beszélgettünk.

Mióta masszírozol kutyákat?
Most már legalább 10 éve.

Amikor elmész egy kutyushoz mindig barátságosan fogadnak?
Az emberek? 😊
Ezt majd egy másik interjúban…. de most beszéljünk inkább az állatokról. 😊

Milyen az első találkozás, amikor összeismerkedsz a pácienseddel? Azonnal befogadnak, engedik, hogy hozzájuk érj, vagy meg kell szelidítened őket?
Jellemzően nincs rá szükség. Egy egészséges állat csak annyira mutat agressziót, mint amikor bárki más bemegy az ő fenségterületére. A masszázs oldaláról pedig a tapasztalat azt bizonyítja, hogy ha az állat normál állapotban van, neki igazából nem kell masszázs.

Akkor olyan nincs, hogy wellness, relax, vagy szülinapi masszázs kutyáknak? 😊
Lehet, de rövid ideig fog tartani 😊, és lehet, hogy előtte egy fél órát kell neki könyörögni, hogy bújjon elő az asztal alól. 😊
Egy egészséges kutya nyújt, hempereg, kimozgatja a testét… Így kezeli magát megoldja ezeket az apró dolgait. Rajtuk látszik, hogy nem is akarják a masszázst, 1-2 perc, megunja és megy tovább. Nincs rá szüksége, hagyjuk békén 😊

És, amelyik beteg?
Amelyik beteg az meg szívesen fogadja, eleve várja, hogy valaki csináljon vele valamit, hogy jobb legyen. Ha erre van egy törekvés, azt ő fogja hagyni.

Hogyan kezdesz neki egy kezelésnek, mit nézel meg először, mit veszel figyelembe leginkább?
Összességében nézem a kutyát. Ő nem tud beszélni, nem fogja elmondani, hogy mi a baja, hogy mit csináljak vele. Ezrét figyelem a tartását, a viselkedését, hogy hogyan reagál a masszázsnál bizonyos területek érintésére, esetleg odanéz, odakap… Ez általában arról, szól, hogy azokon a részeken valami fajta eltérés, érzékenység van.

Látom, hogy lassú, inkább megnyugtató simításokkal kezded a  masszázst. A kutyát is ugyanúgy elő kell készíteni az erőteljesebb mozdulatok befogadására, mint az ember testét?
Igen. Nem tetszik nekik sem, ha neki ugrasz, szeretik a közeledés finomabb fajtáját. BonBon most még egy kicsit fél, de ez pár perc múlva elmúlik. 😊

(Jelentem elmúlt. Éppen csak el nem aludt. 😊)

 

Milyen elváltozásokra, betegségekre lehet használni a masszázst a kutyáknál?
Már meglévő betegségek, mint pl. a diszplázia, ha traumás, idegi sérülés vagy műtét utáni rehabilitációra szorulnak. Az ízületeket tudjuk kezelni, az izmokat lazítani, vagy tonizálni, sőt, az intenzíven sportoló kutyáknál még az izomlázra is jó.
Lehet kezelni a kutyát, ha a rendellenesség genetikai, de ha visszafordíthatatlan is a helyzet az állat életminőségében lehet javulást elérni a masszázzsal.

Mi volt a legextrémebb eseted? Amikor egy picit te is úgy érezted, hogy itt most nehéz dolgod lesz?
Manapság itthon az a legnagyobb baj, hogy mire hozzám eljut a beteg kutya, azért kerül oda, mert az orvos már nem tud vele mit csinálni. Ilyenkor már nehéz visszahozni. Ezért minden beteg kutyus kihívás. De nyilván van olyan is, ami ezen felül is extra volt, mint Tóbi.

A facebookon annak idején követni lehetett a felépülését.
Igen. Ő egy hatalmas malamut volt 70-80 kg körül. Nyaki gerincsérve miatt, teljesen lebénulva csak feküdt, a szemét tudta mozgatni.  Inni sem tudott. Fekvéstől sebei voltak, megfázott, tüdejére ment… Ezeknek nem tesz jót a masszázs. Először ezeket kellett megszüntetni. Akupresszúrás pontok nyomásával és energetikai kezeléssel haladtunk az elején. Később jöhetett a masszázs. 4-5 hét alatt felállt és még 3-4 évig élt. Szép történet volt.

Más állatokat is masszírozol? Lovat, macskát…, bár ez utóbbit nehezen tudom elképzelni, hogy 4 másodpercnél tovább nyugton marad. 😊
Macska? Abszolút. Ha beteg, akkor muszáj neki bírni. Nyulak. Ló, tehén, kecske… Hívtak már papagájhoz is, tengeri malachoz és egyszer egy kígyóhoz is.

Kígyó???
Nem volt egyenes a kígyó… 😊😊😊 Viccet félretéve… Akinek van izma azt meg lehet masszírozni, inkább a méretekkel van gond, hogy olyan pici, hogy nem férek hozzá.

Ha szeretném, meg tudom tanulni én is ezt a masszázst a saját állatkámnak?
Igen. Van gazdiknak is iskolánk és azoknak is, akik profi módon praktizálni szeretnének. Ezek a képzések bárkinek nyitva állnak. A profi tanfolyamnak komoly anatómiai, klinikumi része van és nagyon sok gyakorlat.
A kutyának nem ugyanazok a kommunikációs eszközei, mint a mieink, meg kell tanulnunk az övét értelmezni, vagy rosszul járunk.😊  A technikai, elméleti tudás mellett leginkább az érzékelésünkre hagyatkozunk, figyeljük a reakcióit, pl. mikor elég… Most szerencsés helyzetben vagyunk, mert BonBon mindent szeretne. 😊
Az elméleti és gyakorlati tudás mellett pedig a legfontosabb, hogy saját képességeinkkel tisztában legyünk. Mennyit tudunk, és meddig érünk el vele.

Ahogy elnéztem Henryt ő tisztában van a képességeivel. Szeretettel és teljes magabiztossággal nyúl a kutyához, egy pillanatig nem érzem azt, hogy ne szívesen engedném, hogy bármit is csináljon vele.
BonBon nagyon élvezte, amit kapott.
A masszázs után jól kialudta magát, másnap már futott és boldogan kergette a madarakat.

Jobb kedve lett, könnyebben mozgott, és ez a jóság hetekig kitartott nála, fájdalmai nem tértek vissza. A betegsége visszafordíthatatlan, de szívmelengető látni, hogy a kezelések hatására napról napra jobban érzi magát és, hogy mennyire hálás, hogy elesettségében olyan fajta törődést is kap, ami segíti és könnyebbé teszi az életét ebben az állapotában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here