Misztikus könyvtárak, falak közé rejtett titkok

Sokan mondogatják már évtizedek óta: a könyv ideje leáldozott, menthetetlenül eltűnik a Föld színéről, mint ahogy a könyvtárak is… de hiába: a betűkkel teleírt lapoknak mindig is varázsa volt, mely nem akar szűnni… a könyvtár ma is tudástár, találkozási hely, nemzeti kincs.

 
 

A világ számos pontján azonban nem olyan természetes, hogy elmegyünk a helyi könyvtárba, és belekukkantunk egy-egy könyvbe, magunkba szívva a tudást, az információt.

Itt van például a párizsi katakombák könyvtára. A hatalmas város alatti csatornarendszer veszélyes és titokzatos is egyben. A föld alá merészkedő turisták jobban teszik, ha sisakot tesznek a fejükre: a falak bármikor beomolhatnak, és vannak részek, melyeket csak kúszva-mászva lehet megtenni. A katakombák több mint 6000 egykori párizsi lakos koponyáját és földi maradványait rejtik. Aki nem meri egymaga bebarangolni a fények városa alatti sötét labirintust, kérhet idegenvezetőt, aki elviszi “a könyvtárba”, mely tulajdonképpen egy sziklák mélyedéseibe kézzel vájt polcrendszer, tele elvihető könyvekkel.

A damaszkuszi külváros, Darayya titkos könyvtára több, mint egy könyvekkel teli terem: a szír értelmiségiek találkozási pontja, ahol kórházi önkéntesek mélyednek el az orvoslás tudományában (hiszen orvoshiány van az országban), hogy a pácienseik betegségeit gyógyítani tudják, és ahol tanárok készülnek fel az óráikra, hogy érdeklődő diákjaik tudásszomját csillapítsák. A könyvárba eljutni nem egyszerű: számos lebombázott épületen kell átverekedniük magukat azoknak, akik tudásra vágynak, miközben orvlövészek elől kell bújkálniuk. A 14 ezer kötetes könyvtárat önkéntesek alakították ki: sokszor a frontvonalról menekítették meg és cipelték egy helyre a könyveket.

A kínai barlangkönyvtár ezer évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy ismeretlen személy kéziratokat rejtett el egy barlangban, egy három méter magasan található kis mélyedésben. A “könyvtárat” az 1900-as évek elején véletlenül fedezte fel egy taoista szerzetes. Wang Yuanlu észrevette, hogy a füst, melyet ereget, a barlangon belül egy mélyedésbe távozik. Megvizsgálta a lyukat, és akkor fedezte fel a régi iratokat. A Barlangkönyvtár ma már 50 ezer kötetes, és 17 nyelven találhatunk benne alkotásokat.

A Vatikáni Titkos Archívummal kapcsolatban a történelem során rengeteg összeesküvés-elmélet született. A mintegy 85 kilométernyi könyvespolc, valljuk be, ad is némi alapot arra, hogy elhiggyük: titkok ezreit rejti az Archívum. Találunk itt királyok, felfedezők, politikai vezetők által a pápának írott leveleket, és megannyi más dokumentumot arra nézve, mekkora hatalma volt a mindenkori egyházfőnek. A Vatikáni Titkos Archívumba rendkívül nehéz bejutni: a könyvtárat csupán a világ néhány tudósa előtt nyitották meg, de van olyan része, melyet senki, de senki a világon nem látogathat.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here