A növényi hamutól a háziszappanig. Te mivel mosol?

Intelligens mosógépek, csendes szárítógépek és többkomponensű mosószerek. (Elvileg) környezetbarátok, pittyegnek, ha kell, és nem csipognak, ha nem: a mosáshoz és a takarításhoz használt eszközök tárháza hatalmas és változatos. Tagadhatatlan, hogy manapság könnyebb dolga van annak, aki patika tisztaságot szeretne látni maga körül, mint felmenőinknek, akik még szódabikarbónával súrolták a sparheltet és lúggal mosták ki a ruhák makacs foltjait.

 
 

Akkoriban egy mosás egyszerre volt közösségi program és erőnléti edzés: a ruhákat hideg vízbe áztatták, majd másnap a fahamut szitáltak rá, majd langyos vizet öntöttek az egészre. Ez aztán kioldotta a ruhákból a foltot. Ezután az asszonyok a patakra vitték a ruhákat, hogy a folyó vízben, egy sulykoló segítségével kiverjék a lúgot a ruhákból. Végül a Nap UV sugaraira bízták a fehérítést és a garantáltan friss illatot.

Az évszázadokon át használt növényi hamut váltotta fel a háziszappan: persze, ez is az asszonyok dolga volt – disznótorok idején, 20 kilónyi nem ehető zsírból főzték ki a mintegy négy kilónyi szappant. A négy-öt órányi folyamatos kevergetés sem lehetett egy leányálom, a napi bicepsz-tricepsz edzést ezzel ki is pipálták. Az igényes asszonyok a zsíron kívül használtak még krétaport, hagymalevet, tejet, ecetet, citromot, burgonyalisztet, sót, szódabikarbónát és alkoholt is, hogy tisztává és illatossá varázsolják az otthonukat és a ruháikat.

Az első mosógép megjelenéséről eltérő információk keringenek: egyesek szerint 1691-ben Angliában már létezett, azonban igazából hasznavehetetlen volt, így nem is terjedt el. Az ipari forradalom hozta meg ebben is a változást: a XIX. végén már létezett elektromos mosógép, a XX. század elején pedig már a lakosság körében is elterjedt és népszerű volt.

A ma emberének rövid távon könnyebb dolga van, ha rendet, tisztaságot akar maga körül teremteni. A kérdés már csak az, hogy a környezetszennyező mosószerekkel és rövid élettartamú háztartási eszközök gyártásával vajon hosszú távon is ilyen jól járunk-e? Szeptember 21-e a takarítás világnapja – alkalom arra is, hogy ezt végiggondoljuk, és, amiben tudunk, változtassunk…

Fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here