Az otthonmaradóknak… hozd ki a legtöbbet a helyzetből

Először az egyetemek, a mozik és a színházak. Utána a gimik, az általános iskolák és a munkahelyek… Nem csoda, ha úgy érzed, megállt az élet. Esetleg tűnődsz, mi jöhet még, vagy talán a felvásárlási pánik hatására a legrosszabbról fantáziálsz. Higgy nekem, a legtöbb szörnyűség csak a fejedben van. Mire a cikk végére érsz, te is rá fogsz jönni erre.

Ne érts félre, nem a vírus valódi veszélyére gondolok, vagy arra, hogy túlkapások-e a súlyos szankciók. Se orvos, se politikus, se semmilyen szakember nem vagyok, aki ilyen kijelentést tehetne. Ez a cikk arról szól, ahogy te (szívből remélem, hogy makkegészségesen) megéled a kialakult helyzetet.

 
 

Lényegtelen, hogy szükségesek-e a meghozott intézkedések, nem tehetsz ellenük semmit. Sajnos most ehhez kell igazodnod. Azonban ha egy kicsit gondolkodsz rajta, könnyen kitalálhatod, hogyan kezeld lazán az új helyzetet. Felejtsd el azokat a gondolatokat, hogy “Csak legyen már vége az egésznek!” és “Alig várom, hogy visszatérjen minden a megszokott kerékvágásba”! Nem elég, ha csak “túléled” a vesztegzárat, távoktatást, meg a többit. Többé, erősebbé, életvidámabbá kell válnod, mire visszaáll minden a régibe!

Az otthonmaradásnak nem feltétlen kell az unalmas home office-t és az “egész nap a négy fal között ülést jelenteni.” Keresve sem találnál ennél jobb alkalmat arra, hogy a legfontosabb kapcsolatodon dolgozz: az önmagaddal valón.

Ha a következő hetekben többet fogsz egyedül lenni, mint amit szeretnél, itt az idő, hogy minőségi módon töltsd el ezt a felszabadult pár órát. Ne kezdd el rögtön a Facebookot görgetni, a Youtube-ot nézni, vagy a kedvenc könyvedet 101-edszer olvasni. Fejleszd a képességeid, gyarapítsd tudásodat, és fektess le célokat.

Ma már gyakorlatilag nincs olyan dolog, amit ne lehetne netről megtanulni. A közösségi médiának köszönhetően pedig ezek nagy része teljesen ingyen elérhetővé vált.

Ha sportolni szeretnél, de nincs kerted és a futás sem játszik, nézz rá egy-két jógagyakorlatra. Ezzel összekötöd a kellemeset a hasznossal: ha egész nap otthon vagy, akkor is muszáj mozognod, ha jól akarod érezni magad. A különböző gyakorlatok segítségével átmozgathatod minden izmodat és ellazulhatsz. Már 20 perc jógázás után jelentősen javul a közérzeted és a koncentrációképességed.

Amennyiben az önfejlesztés eddig ismeretlen fogalom volt számodra, itt az idő, hogy megismerkedj vele. Tanuld meg, hogy tartsd kordában a “mindseted” (gondolkodásmód, szemléletmód). Hallgass meg egy-két hangoskönyvet arról, milyen folyamatok zajlanak le az agyadban, mikor egy nehéz döntést kell meghoznod. Ha érdekel, nézz utána, hogy maradj nyugodt rázós helyzetekben vagy hogyan fókuszálj egész nap fáradás nélkül. Kezdj el kínait vagy spanyolt tanulni Youtube-on. Olvass az egészséges táplálkozásról, a vegetáriánus életmódról, vagy arról, hogyan vigyetek újra szenvedélyt a kapcsolatotokba pároddal.

Szánj időt önmagadra. Ha a minőségi “me time” számodra kedvenc Netflixes sorozatod új évadának megnézést jelenti, akkor nyugodtan csináld azt. De most az egyszer próbáld meg anélkül, hogy a felét végigtelózod, és csak a képernyőre figyelj, ameddig az epizód tart.

Képzeld el a lehető legideálisabb képet önmagadról, amikor ennek az egész cirkusznak vége. Hogy festesz, milyen új tudással és élményekkel bővültél az eltelt idő alatt? Most gondold végig, miket kell az egyedül töltött órák alatt megcsinálnod ahhoz, hogy ezt elérd. Vegyél egy papírt és ceruzát, vagy nyisd meg a jegyzettömböt a telefonodon, és szánj rá 2 percet, hogy ezt rögzítsd. Így nem csak a fejedben lesz, hanem leírva is fogod látni, hogyan töltsd el az időt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here