Azt hiszed, hogy az emojik nem okozhatnak bajt? Akkor olvass bele a hajmeresztő történetekbe!

Üzenetek jönnek-mennek. E-mailben, messengeren, viberen, skype-on kommunikálunk távol élő szüleinkkel, gyerekeinkkel. Sokszor orvosi konzultációk vagy éppen munkaértekezletek is ilyen fórumokon zajlanak. Mivel általában nincs lehetőség szemtől szemben kifejteni nézeteinket, csak leírni a tényeket vagy éppen véleményünket, rengeteg félreértés adódhat a párbeszéd során.

 
 

Nem is beszélve a kis hangulatikonok, az emojik használata esetén. Többen megütötték már a bokájukat, akik ilyen képecskékkel adtak nagyobb hangsúlyt a mondandójuknak. Itt van például a 22 éves Bilal Azougagh, akit 2016-ban hat hónapra lecsuktak, mert egy fegyver emojit küldött a volt kedvesének. Ezen felül ezer euró megfizetésére is kötelezték, ugyanis a vádak szerint az exbarátnő az üzenetet halálos fenyegetésnek vette, és rémálmai voltak miatta. Bilal Azougagh még szerencsés is volt, amiért ennyivel megúszta, Franciaországban ugyanis egy halálos fenyegetésért 45 ezer euró büntetést is kiszabhat a bíróság.

Az emojiknak sokszor szexuális üzenetük is van. Jól tudta ezt az az 53 éves ausztrál férfi is, akit már egyszer be akartak varrni kiskorúak molesztálása miatt, azonban óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezték. Ezt követően óvatosabb volt: nem üzenetekkel, “csak” emojikkal zaklatott 16 évnél fiatalabb kiskorú személyeket. A rendőrség nem hozta nyilvánosságra, mely emojikkal merítette ki a gyanúsított a szexuális zaklatás tényét, de az biztos, hogy éppen elegendő bizonyíték volt rá, hogy letartóztassák a férfit.

A floridai tanár, Armando Alejo szintén nem fukarkodott a félreérthető ikonokkal. Amikor az egyik 17 éves tanítványa közepes osztályzatot kapott egy tesztre, írt a tanárnak, hogy szeretne javítani, megoldható-e? Armando egy rövid üzenetet írt a diáknak: “Hát, győzz meg!” – majd egy kacsintós fejjel, egy barackkal és egy padlizsán ikonnal nyomatékosította, mire is gondol valójában. A diák jelentette az oktatót, és megelégedett a rosszabb osztályzattal.

Laurie Stark nem keveredett ekkora bajba, meg se fenyegették, le sem tartóztatták, viszont egy emoji miatt neki is lett baja bőven: nem tudta kivenni a pénzét a bankból. Hogy hogyan történhetett meg mindez? A nő, attól tartva, hogy valaki feltöri a netbankját, a felhasználónevéhez egy körömlakk emojit írt be. Csak akkor döbbent rá, hogy mekkora ostobaságot művelt, amikor megpróbált pénzt kivenni a számlájáról. Felhívta az ügyfélszolgálatot, ahol közölték vele, hogy azonnal változtassa meg a felhasználónevét, mert az emoji, amit használt, bezavart a rendszerükbe. A nő, miután megváltoztatta adatait, hozzájutott a megtakarításához.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here