Csak legyintesz, ha azt hallod ”Feng Shui”? Pedig nem pénz kérdése.

Zötykölődsz a buszon vagy ülsz a dugóban –a főnököd még hívna egy nagyon fontos utolsó feladattal, az anyós is zaklat, ráadásul üres a hűtő, meg kéne állni valahol bevásárolni. Mire hullafáradtan hazaesel, készen vagy, mint a matek házi.

 
 

Éppen ezért nem mindegy, mi fogad otthon – kupi és negatív energiák, vagy egy rendezett, “jó itthon lenni” lakás.

Bizonyára hallottál már a Feng Shui-ról, két legyintés közepette, amikor csak annyit mondtál rá: baromság. Pedig gyakorlatilag vesztenivalód nincs, új bútorokat nem feltétlenül kell venned, csupán kicsit újra rendezni a meglévőt.

Fény és természet

Nem kell távol-keleti szakértőnek lenned ahhoz, hogy belásd: a sötét szobában nem jó kuksolni. Ha kétoldalról is elárasztja fény a szobát, máris jobb a kedved. Nem kell botanikus kertet nyitni, viszont a sok növény tényleg nem csak dekorációként szolgál. Az ember alapvetően nem a 4 fal közt, hanem a természetben született, nem véletlen érezzük jól magunkat a szabadban.

Nem mindegy, melyik helyiségben milyen szín összeállítást alkalmazol. A nappali az igazi élettér, ezért fontos, hogy az élénk, világos színek domináljanak. A hálószobának viszont a csendes elvonulásról kell szólnia: erre tökéletes színek a barack, a krém és a barna.

A jó alváshoz elengedhetetlen a friss levegő és a mindennapos szellőztetés a hálószobában – egyébként sem egészséges egy szaunára fűtött helyiségben aludni. Az elektromos kütyüket hagyd a nappaliban, a hálószoba a feltöltődés helye kell, hogy legyen! Különben is, ha a telefonod helyett a klasszikus ébresztőórára ébredsz, megspórolsz magadnak 15-15 perc esti és reggeli telefonnyomkodást.

Helyhiány miatt, kicsi lakásokban nem ritkák a magas, sokfiókos tárolóágyak. Na, ez az, amit mellőznöd kell! Túl azon, hogy nem egészséges magasan aludni, a sok holmi is gátolja az energiák megfelelő áramlását. Az ágytakaró színe rendkívül fontos, hiszen ez a legnagyobb felület az egész szobában. Fontos, hogy nyugodt, lehetőleg ne csicsás, meleg színű felületet válassz!

A nappali esetében lényeges, hogy egy tágas tér legyen, ahol a bútorok egymástól távol, szellősen helyezkednek el. Itt gyűlik össze a család, a barátok, itt zajlik tulajdonképpen az élet – így a már említett színeket is érdemes gondosan összeválogatni. Persze legyen meg a színharmónia, de kísérletezz bátran világos és élénk színek keverékével! A kanapét semmiképp se helyezd az ablak alá, mert a Qi, vagyis az éltető energia ezen a csatornán keresztül távozik.

Sajnos a konyha a mai, modern lakásoknál sokszor kimerül egy pici főzőfülkében, így nehéz igazán jól érezned magad benne. Egy-két trükkel viszont ezt a helyiséget is könnyen harmóniába hozhatod. A konyhánál különösen fontos a tisztaság, hiszen itt termelődik a leggyorsabban a szemét: egy halom büdös mosatlan még senkit sem derített jobb kedvre. A tűz és a víz elem nem kerülhet egymással szemben: értsd ezalatt a mosogatót és a tűzhelyet, ez ugyanis konfliktusok láthatatlan forrása. A legjobb, ha ez a két elem viszonylag távol áll egymástól, más-más irányba nézve.

A konyhabútorok általában egyszínűek, ami harmonikus összképet áraszt, viszont itt sem mindegy, milyen színekről beszélünk. Ha az egész konyha úszik a királykék színben, akkor szinte mindent eláraszt a víz eleme. Viszont ha a piros szín dominál, a tűz érvényesül, ami szintén diszharmóniát eredményez. A békésebb hangulat érdekében tegyél az ablakpárkányra pár fűszernövényt, és törekedj a szolidabb, visszafogottabb összképre.

Fürdőszobánál magára a helyiség elhelyezkedésére kell figyelned: ez a rész legyen “eldugott”, semmiképp sem a ház középpontja. Az ajtó lehetőleg ne a hálószobára nyíljon. Ha esetleg helyhiány miatt a WC és a fürdő egy helyiségben található, akkor is próbáld meg a toalettet lehetőleg egy paravánnal vagy függönnyel elkülöníteni. Mint mindegyik helyiségben, itt is jó móka lehet kísérletezni a különféle elemekkel: fém, víz, tűz, föld, fa – de a fürdőszobához leginkább a fém vagy a fa érzete passzol a legjobban.

Életed nagy részét egyébként is az otthonodban töltöd, így egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között. Még ha albérletben is laksz, a színeket, a berendezést valamilyen szintet tudod változtatni – így már semmi nem állhat annak útjába, hogy a helyet, ahol élsz, otthonodnak nevezhesd.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here