Frida Kahlo a könyörtelen őszinteség festőnője

Hogy őszinte legyek, eleinte sosem értettem igazán Frida Kahlo művészetét. Egy faarcú nű mogorván tekint vissza rám, mindez megspékelve egy halom tarka színnel. Ilyet én is tudok.

 
 

Viszont ha jobban megfigyeled a képeit, rájössz, hogy bőven akad mögöttes tartalom minden egyes ecsetvonásban. Csakhogy mindjárt lelőjük a poént: Frida elsőként ábrázolta nyílt merészséggel a női testet. Ezalatt nem azt kell érteni, hogy a képein szereplő nőalakok pucérak voltak, és kész – ez már évszázadok óta megszokottnak számított. Kendőzetlen őszinteséggel festette meg a szexualitást és olyan érzéseket, melyeket csak egy nő élhet át. Nem egy festményén köszön vissza saját vetéléseinek és balesetének fájdalma. De ne szaladjunk ennyire előre.

A festőnő szerelmi életéről minden elmondható, csak az nem hogy átlagos lett volna. Frida beleszeretett a nála “csekély” 21 évvel idősebb Diego Rivera-ba. A festőművész még a legnagyobb jóindulattal sem volt nevezhető sármosnak, ráadásul a hűség sem tartozott az erősségei közé. Frida mégis megláthatott benne valamit, mert élete végéig gyengéd érzelmek fűzték a férfihoz.

Amikor Diego megkérte Frida kezét, természetesen azonnal igent mondott. Frida szülei erre csak epések megjegyezték: olyanok, mint egy galamb az elefánt mellett. Az öröm azonban nem tartott sokáig. Még az első házassági évfordulójuk előtt kiderült, hogy Diego az asszisztensnőjével csalja Fridát. Mintha ez nem lett volna elég, a férfi még Frida húgával is viszonyt folytatott.

Az önérzetes nő szemet szemért elv alapján szintén a hűtlenséget választotta. Kisebb-nagyobb kalandokba keveredett hol férfiakkal, hol nőkkel, biszexualitását nyíltan felvállalta. Bár Frida csak szeretőként tekintett rá, azért volt egy másik jelentősebb szerepet is betöltő férfi az életében: Nickolas Muray.

Igen, jól sejted, ez egy hazai nevet takar. Érdekesség, hogy édesapja révén Frida is beszélt valamelyest magyarul, egyik, Muraynak címzett szerelmes levelét is magyarul írta. Muray addigra már sikeres fényképészként építette karrierjét, és épp második feleségétől készült elválni. Frida pedig akkortájt elégelte meg férje hűtlenkedéseit – hamar egymásra találtak. A férfi még el is vette volna feleségül Fridát, de ő kertelés nélkül megmondta, hogy csak szeretőként tekint rá. Barátságuk ettől függetlenül megmaradt.

Bár Diegoval egy idő után elváltak, alig több mint egy évvel később újra összeházasodtak. Mindketten támogatták az akkoriban szárnyra kapó munkásmozgalmakat, Diego közbenjárására Mexikó befogadta Lev Trockijt, a Szovjetunióból száműzött politikust. Frida egyből szemet vetett rá, ám inkább csak meg akarta bosszulni férje félrelépéseit.

Frida képeit egyébként be kell osztani, különben maguk alá gyűrnek. Annyi fájdalom és szenvedés rejlik bennük, ami első nekifutásra megterhelő lehet. A képet megértéséhez fontos tudni az előzményeket. A festőnő egyik lába egy betegség következtében még gyermekkorában eltorzult. 18 évesen súlyos buszbalesetet szenvedett. Egy évre ágyhoz volt kötve, a medencéje annyira megsérült, hogy később háromszor is elvetélt.

Balesetét és szerelmi életét kiválóan összefoglalja egyik kijelentése: “Két súlyos balesetet szenvedtem életemben. Az egyik a busz, amely összetörte a testem, a másik Diego. A Diego általi sokkal rosszabb volt.”

A festés volt az ő terápiája, minden egyes ecsetvonással a lelke egy kicsit megkönnyebbült. Festményeiben könnyen felismerhető, mennyire ragaszkodott mexikói gyökereihez és a természethez. Bár képeivel az életet hirdette, nem takargatta el a fájdalmait, legyenek azok testiek vagy lelki eredetűek. 250 képet hagyott hátra, ezekből 80-on saját maga arcképét festette meg. Elmondása szerint azért, mert gyakran van egyedül, és ő ismeri magát a legjobban.

 

Nem mellesleg ő volt az első latin-amerikai festő, akitől képet vásárolt a Louvre. Mindezt úgy érte el, hogy soha nem tanult festészetet, eredetileg orvosnak készült. Már életében is elismerték, és nem csak a szerelmi botrányairól lett híres. Képei, művészete azóta mit sem vesztettek értékükből.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here