Így viselkedj magabiztosan

Van, aki belép a szobába, és máris miden szem rászegeződik.
És van, aki csak kuksol a sarokban.

 
 

Legtöbben persze a kettő közt helyezkedünk el, és közben azon imádkozunk, hogy egyszer mi is az önbizalom mintapéldányai lehessünk. Az elképzelés általában viszont az, hogy ez egy veleszületett képesség. Tény, hogy ezen a téren léteznek szerencsés kiválasztottak. A magabiztos megjelenésről viszont még korai lemondani.

Mielőtt nekifutnánk, fontos megemlíteni: a cikk elolvasásától nem leszel magabiztosabb. Ugyanez igaz a szép hátterű motivációs idézetekre és az Arnold Schwarzenegger-es videókra is. Nyilvánvaló, hogy ezt te is tudod – mégis, a cselekvő résznél akad el a legtöbb ember.

Önbizalmat építeni nem két nap, de amin már az első perctől javítani tudsz, az a testtartás. Gondolj bele: ha a munkahelyeden betoppan az új munkatárs, Hajlott Hátú Hajnalka, nem az lesz az első gondolatod, hogy fél év múlva előléptetik. A legtöbb nő kisebb-nagyobb mértékben önbizalomhiányos, csak van, aki ezt gondosan elrejti. Szoktasd rá magad arra, hogy kihúzod a hátad és nem lógatod az orrod.

Ne gondold túl! A legtöbb embert feleannyira sem érdekli, hogy áll a hajad, mint ahogy azt te hiszed. Jó eséllyel ők is azon tépelődnek, te és a többiek mit gondolhatnak róla. Ha egy napra hallhatnánk mások gondolatait, valószínűleg parádés lenne, mennyire elmerül a többség a saját aggályaiban.

Megvan már a tennivalók listája? Akkor most jöhet a sikerlista! Napközben úgyis a hibáidat szajkózod, rosszabb éjszakákon pedig azon morfondírozol, miket rontottál el eddig az életedben. Írd le nap végén a telefonodba (a füzetet úgyis otthon hagyod), milyen nehézségeken mentél keresztül. Írd le, hogy oldottad meg őket, milyen sikerélményekkel gazdagodtál. Ha ismét egy kihívás elé kerülsz, jó lesz visszaolvasni: ezt a harcot egyszer már sikeresen megvívtad.

Beszélj lassabban, használj kevesebb szót! Te sem szereted, ha a beszélgetőpartnered lyukat beszél a hasadba. Egy hadaró, kapkodó személyt sokkal nehezebb komolyan venni. Bónusz pont és süti jár, ha többet mosolyogsz és meghallgatod a másikat. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak ő beszélhet, de próbáld meg nem erőből lenyomni a másikat. Ez a néhány aprócska trükk semmiségnek tűnhet – de érezni fogod közben a felszabadító érzést, hogy nem tépelődsz azon, hogyan lehetnél még magabiztosabb.

Gondolj úgy a magabiztosságodra, mint egy izomra: folyamatosan edzeni kell, különben elsatnyul. Ne legyenek irreális elvárásaid: valószínűleg nem egy hónap alatt fogsz eljutnia a magabiztosság-kapitány szintre. Nem mindenki indul ugyan arról a rajtkockáról: ha téged dobáltak meg szünetben papírgalacsinnal az osztálytársak, akkor a te pályád hosszabb és fáradságosabb lesz. A kisebb eredményeket írd le, különben a hosszú procedúra során el fogod veszíteni a hitedet magadban.

Ne dőlj be a látszatnak! Mindenki színész. A túléléshez el kell játszani, hogy miénk a világ összes boldogsága. Törések, őszinteségi rohamok azért akadnak. Bizonyára volt már, hogy láttad a legjobb barátnőd sírni, az erős apádat elgyengülni. Esetleg a kolléganőd, mikor azt hitte, nem figyeli senki, idegességében elkezdte tépni a gyönyörű műkörmeit.

Természetesen ha nagy a baj, fordulj szakemberhez – a magabiztosságot és önszeretetet ugyanis mindenki megérdemli. Az önbizalom nélküli élet csak félélet, hiszen gyakorlatilag minden téren lekorlátoz. Ne hagyd el magad.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here