Irány külföldre? Vagy lassítsunk picit?

Oké, szóval ott motoszkál a fejedben, hogy meghódítod Angliát, esetleg Ausztriát vagy Németországot. Másfél év múlva hazagurulsz a faluba a Ferrarival, és varrsz magadnak egy ruhát ötven Eurósokból.

 
 

Sajnos a valóság ennél kicsit bonyolultabb. Ingázóként ugyan Magyarországon élek, de pontosan tudom, milyen kint dolgozni. Ha esetleg külföldi munkavállaláson gondolkodsz, kis segítségként legyen itt pár érv és ellenérv, amire támaszkodhatsz. Kezdjük a negatív résszel, hogy a végére ne lombozódj le teljesen.

Először is: valószínűleg nem fogod megkapni egyből álmaid munkáját. Persze úgy vagy vele, hogy jó, de félmilliós fizetés mellé kit érdekel, mit dolgozok? Nos, téged fog érdekelni úgy fél év múlva, mikor már könnyes szemmel fogsz a mosogató felett görnyedni. A nyelvtudás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, muszáj a kintiekkel barátkozni és beszélgetni, különben az életben nem jutsz feljebb a ranglétrán, és nem tanulod meg a helyi dialektust.

És ha már nyelvjárás: amit hallasz, annak nem sok köze lesz az iskolákban tanultakhoz, főleg, ha vidékre sodor az élet. Az első pár napban olyan alapmondatokat nem fogsz érteni, hogy tessék, itt egy pohár víz.  Nyilván ebben a kezdeti stressz is közrejátszik. Az osztrák és a német jóformán két külön nyelv, a határmenti burgenlandi pedig egy harmadik.

Ha külföldre mész, oda nem elég a piros pöttyös batyu a népmeséből. Ez országonként változó, de a kaució és egyéb nyalánkságok miatt olyan másfélmillió forint alatt nem érdemes elindulni. Ez az összeg még kint sem két nap alatt térül meg. Ráadásul számolni kell a magasabb árakkal, Londonban például nem éri meg beülni egy gyrosra sem, mert kis túlzással otthagyod a napi fizetésed. És kint természetesen az ingatlanárak is az egekben vannak.

Nyilván helyfüggő, de jó eséllyel fog elkapni a honvágy is. Ez nemcsak a hazaszeretet foglalja magában (amire sokan csak ekkor ébrednek rá), hanem a barátok, család hiányát is. Előbbiek, ha nem figyelsz oda, meggyengülnek, egy csomó mindenből kimaradsz.

De még mielőtt nekiállnál sírva elénekelni magadban a himnuszt, itt egy kis kedvcsináló a hosszabb távú kiruccanáshoz:

Fizetés. Amikor először megláttam az összeget a számlámon, nem hittem el. Ausztriában, ha teljes munkaidőben dolgozol, nem nagyon tudsz nettó 340 ezer Ft alatt keresni. De azért egy 400-450 ezres összeg még valószínűbb. Erre jön még a 13. és 14. havi fizetés is, nehogy már szegény dolgozó ne tudjon elmenni a Bahamákra. Az utazásod több mint felét az osztrák állam állja, és kinti bejelentett lakcímmel ugyanúgy részesülhetsz ingyenes egészségügyi ellátásban.

Egy csomó különleges élettörténetet ismerhetsz meg. A munkahelyeden jó eséllyel nem te leszel az egyetlen külföldi, különféle kultúrák tömkelegével fogod szembe találni magad. És persze egy egészen új ország vár rád, új lehetőségekkel, új barátokkal.

Sokkal talpraesettebb leszel. A kinti munka, ügyintézés, beilleszkedés telis-tele van kihívásokkal, amikkel nincs mese, meg kell birkózni, vagy jöhetsz haza. Az új környezet nem fogja hagyni, hogy begyöpösödj.

Nyelvet tanulni igazán jól csak külföldön lehet. Ha olyan helyen dolgozol, ahol folyamatosan beszélned kell, nemcsak hogy elsajátítod a helyi dialektust, de éveket spórolsz meg, és soha többé nem kell értetlenkedve a tankönyv felett görnyedned. Jó érzés egy másik nyelven folyékonyan beszélni.

Sokan eldöntik: dolgoznak 4-5 évet kint, majd hazajönnek. Véleményem szerint ez lehet az egyik legjobb ötlet: a kint megkeresett pénz itthon tényleg nagy értékkel bír. Aki bírja lelkileg a kemény munkát és spórolást, öt év alatt hitel nélkül vehet egy házat. És persze az sem utolsó, hogy a kinti munkatapasztalat nem kicsit mutat jól az önéletrajzban.

A sok nehézség ellenére úgy gondolom, érdemes belevágni a nagy kalandba. Repjegyet bármikor vehetsz a hazaútra, ha mégsem jön össze a világlátó kaland; pár év erejéig viszont mindenképp olyan élményekkel fogsz gazdagodni, amiket kár lenne kihagyni.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here