Különös törvények 2. rész

A törvény az törvény. Érvényes minden állampolgárra, ezért, ha valaki nem akar bajba keveredni, például börtönben ülni vagy egy kisebb-nagyobb bírságot kifizetni, jobb, ha betartja ezeket a szabályokat. Vannak törvények, melyeket könnyebb betartani, másokat nehezebb. Vannak, amelyek elévülnek, és vannak, amelyek elévülnek ugyan, de hatályukat nem vesztik… na, ezek a törvények a ma emberének már kissé komikusak…

 
 

Angliában például illegálisnak számít hattyút enni, amit, lássuk be, mostanság nem kifejezetten nehéz betartani. De miért is érezték szükségét annak, hogy írásba foglalják a hattyú elpusztításának és szervírozásának tilalmát? Nos, a XII. században az európai nemesség, majd később az angol vezető réteg is rákapott erre a különleges csemegére: a felső tízezer sokszor tálalt fel hattyúpecsenyét elegáns vacsoráin. Tartva attól, hogy a hattyúkat közönséges emberek is elkezdik majd fogyasztani, 1482-ben rendelet hoztak, amely a hattyúk tartását csak a nemesi körben tette legálissá. Kemény pénzbírsággal sújtották azt, aki levadászott egy hattyút, vagy akár csak ellopott egy hattyú tojást. A szabályozás ma is érvényben van, de már azért, hogy védelmezze a vadon élő állatokat.

Ha ingyen ketchupra vagy majonézre vágyunk, ne menjünk francia iskolákba, ugyanis ott betiltották azt. Kifejezetten egy-egy menühöz, például a szalmakrumplihoz kaphatnak ugyan a gyerekek a mártogatósból, de egy 2011-ben hozott rendelet szerint azt nem lehet elérhetővé tenni, hogy a gyerekek korlátok nélkül fogyaszthassák. Egyesek szerint a rendelet bevezetésének oka a gyermekek táplálkozási színvonalának emelése volt, míg mások szerint a hagyományos francia konyha népszerűsítése és védelme miatt született.

2011-ben Dél-Koreában életbe lépett a “Kikapcs Törvény”, más néven a Hamupipőke Intézkedés. Igen, az elnevezésekből sejthető, mit érint nagyon érzékenyen ez a szabályozás: az éjszakai online életet. E törvény szerint Dél-Koreában a 16 éves kor alatti felhasználók számára éjfél és reggel hat óra között illegálisnak minősülnek az online játékok. Persze, azt nem tudták megtiltani, hogy a fiatalok kütyüiken offline játékok nyomogatásával töltsék az éjszakáikat, mégis, ez egy nagy lépés a fiatalok mentális egészségének védelmében. “Természetesen” a törvényt sokan támadták, így végül módosítani kellett: a 16 év alattiak csak szüleik engedélyével játszhatnak éjszakába nyúlóan online játékokat.

A “Különös törvények” első részét itt olvashatod

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here