Miért szenved kétszer annyi nő PTSD-ben, mint férfi?

A nők szexuális abúzus után, a férfiak pedig a háborús események következtében szenvednek az úgynevezett poszt-traumatikus stressztől, azaz a PTSD-től. A tünetek (amelyek általában egy hónapnál tovább jelen vannak, és ellehetetlenítik a normális napirend követését) roppant sokoldaúak és alattomosak: az áldozatokat nem várt időben és helyen “teperi le” a múltban átélt rettenetes emlék.

A legtöbb áldozat rémálmokról, napközbeni emlék-bevillanásokról, nyomasztó gondolatokról számol be. 

 
 

Azért, hogy a rémálmokat, légszomjat, feszültséget kiiktassák, az áldozatok sokszor teljesen magukba zárkóznak: kerülik az embereket, tárgyakat, vagy azokat a helyeket, amelyek arra a helyszínre emlékeztetik őket, ahol a támadásokat el kellett szenvedniük. 

A PTSD áldozatai szégyent, oktalan önvádat éreznek, képtelenek felidézni az őket ért támadás bizonyos részleteit. Önmagukat vagy a világot teljesen negatívan és borúlátón szemlélik, és nem lelik örömüket olyan hétköznapi dolgokban, amelyek egykor lelkesítették őket. 

Ezek a tünetek sajnos “normálisnak” számítanak egy-egy súlyos támadás vagy autóbaleset után, de ha egy hónapnál is tovább jelen vannak, vagy akár egy évvel az eset után is jelentkeznek, akkor szakember segítségét kell kérni a gyógyuláshoz. 

Kutatások szerint kétszer annyi nő szenved PTSD-ben, mint férfi – míg a férfiak 5-6, addig a nők 10-12%-át érinti. Vajon mi okozza ezt a jelentős különbséget?

Az egyik felvetés szerint az, hogy a nőket sokkal több támadás éri – de ezt a statisztikai adatok megcáfolták. Inkább az áll a dolog mögött, hogy a nők nehezebben dolgozzák fel az őket ért traumákat, hiszen azok nagy része szexuális jellegű. Míg a férfiakat inkább fizikai támadás, vagy természeti katasztrófa éri, addig a nőknek szexuális abúzust, nemi erőszakot, családon belüli bántalmazást kell elszenvedniük – amely sokkal inkább a mentális egészséget érinti, mint a testit.

fotó: Pinterest

#nemkoronavírus
A MyMirrornál az induláskor úgy döntöttünk, hogy szórakoztatni fogunk. Azóta a világunk kifordult sarkaiból és tudjuk, hogy a vírus okozta sebek nehezen gyógyulnak majd. A mi küldetésünk azonban nem változott.
Most is megpróbáljuk a bezártságunkat vidámabbá, elviselhetőbbé tenni. Ezért azokat a tartalmakat amelyek nem tartalmaznak információt a koronavírusról #nemkoronavírus jelöléssel látjuk el annak érdekében, hogy azokat, akik kerülik a vírussal kapcsolatos tartalmakat így is megnyugtassuk, hogy abban a cikkben nincs szó erről. Együtt túl leszünk ezen az időszakon! 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here