Nyaralni félpénzből? Nézd meg a tippjeinket!

Nyaralni sosem olcsó mulatság, sokszor még egy Balaton parti Marika panzió-s hétvége is egy kisebb vagyon. Na de lehet ezt okosan is csinálni, és nem rákattintani az első utazásra, ami megtetszik.

 
 

Persze tudom, neked sincs időd kutakodni, meg jó lesz ugyanott, ahol tavaly. Hadd ne ecseteljem, miért fontos, hogy néha kiszabadulj a mókuskerékből – ezt viszont csak úgy tudod megtenni, ha olykor-olykor elmész egy komolyabb nyaralásra is.

Először is: szállás. Tényleg olyan fontos egy hotelnél otthagyni a fele fizetésed? A legtöbb szállás pofátlanul drága, én legalábbis nem vagyok hajlandó egy átlagos szobáért kiadni 10 ezer Ft-nál többet. Pár éve azonban az internet népe felkapta az AirBnB nevű varázsoldalt, ahol fele összegekért juthatsz hozzá ugyanahhoz a minőséghez. Az ok egyszerű: nem cégeknél, hanem magánszemélyeknél szállhatsz meg. Választhatsz lakás, szoba és ágybérlés közt attól függően, mennyire diétázik a pénztárcád. A vicc az, hogy sokszor aprópénzért szállhatsz meg négycsillagos színvonalnak megfelelő helyeken, teszem azt, Párizsban.

Ha egy kicsit bevállalósabb vagy, akkor a Couchsurfing-et (szabadfordításban magyarul kábé annyit tesz, mint kanapévadászat) neked találták ki. Ez egy telefonos alkalmazás, aminek segítségével lényegében ingyen szállhatsz meg másoknál. Természetesen ne arra számíts, hogy a komornyik reggelente ott vár rád a svédasztalos reggelivel, igazából csak meghúzhatod magad egy-két éjszakára valaki kanapéján. Aki nem fél attól, hogy éjjel kettőkor leszúrják egy késsel, annak tökéletes választás. Én azért nem biztos, hogy egyedül kipróbálnám.

Amennyiben azért szeretnél kicsit jobb (és biztonságosabb) körülmények közt álomra hajtani a fejed, még mindig maradt egy olcsó megoldás: a last minute hotelszobák. Oldalak egész sora specializálódott arra, hogy az üresen maradt helyeket kiadják utolsó éjszaka az eredeti ár törtrészéért. Ehhez természetesen annyiból kell bevállalósnak lenni, hogy érkezéskor nem feltétlen lesz azonnal szállásod – de hát valamit valamiért.

Utazás: minek ülnél a volán mögé, és vezetnél le pár száz km-t a horvát tengerpartig, mikor a repjegyet nagyjából buszjegy áron dobják utánad? Egyértelmű, de itt sem szabad lefoglalni az első járatot, és alkalmazkodni kell kicsit az úticélhoz. Az internet kismillió összehasonlító oldallal van tele, a legjobb és legátláthatóbb a skyscanner.hu. Érdemes rugalmasan állni a dátumokhoz, mert sokszor egy-két napos eltéréssel súlyos tízezreket lehet megspórolni (úgyhogy előbb nézd ki az olcsó járatot, és csak aztán foglald le a szabit). Rómába, Londonba és olykor néhány mediterrán városba 20 ezer Ft alatt megvagy oda-vissza. A kisbetűs rész persze az, hogy alig vihetsz fel valamicske csomagot, de ennyit szerintem megér. Ráadásul a Ryanair és a Wizzair 5-6 ezer Ft-os repjegyeket is árusít – olcsóbban eljuthatsz külföldre, mintha egy lepukkant vonaton utaznál haza Pestről Debrecenbe.

Étel-ital-luxus. Biztos, hogy a világ legdrágább városaiba akarsz utazni? Attól még, hogy valami felkapott, nem biztos, hogy jó. Nyilván nem a Balkánra fogsz utazni, ha már egyszer nyaralni mész, de egy görög tengerpart sokszor nem jön ki sokkal többe, mintha a Balatonra mennél. Ha az időm engedi, én inkább megyek két helyre, és veszem meg a zacskós levest, minthogy egy turistaövezet közepén három napra elmondhassam, hogy szórom a pénzt.

A Jolly Joker, a lusták legjobb barátja viszont egyértelműen az utazomajom.hu. Ez az oldal olcsó repjegyeket kombinál még olcsóbb szállásokkal, és végeredményben kihoz neked – teszem azt – egy spanyol hetet 35 ezer Ft-ból. A repülőtársaságok ugyanis olykor-olykor véletlenül elírják a jegyek árát – ennek eredményeképp megjárhatod Dániát például 3000 forintból. Nyilván üres helyek is sokszor akadnak egy-egy gépenezeket sokszor last minute-ben meghirdetik aprópénzért. Az oldal ezeket összegyűjti, neked meg nincs más dolgod, mint elmenni, és röhögni azokon, akik rendes áron utaznak.

Úgyhogy kis szerencsével ki lehet hozni egy külföldi utazást is 60 ezer Ft alatt – és hát valljuk be, a többségüknek nem mindegy, hány Deák Ferenc vagy Szent István lapul még ott hó végén a pénztárcában. Lehet ezt okosan is művelni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here