Prince

1958-ban ezen a napon született a popzene egyik zsenije, a muzsika mindentvivő multitalentuma, a funk-rock kis hercege: Prince Rogers Nelson. A főnemesi cím már anyakönyvi kivonatában is benne volt, hiszen szintén zenész apja jazztriója nyomán (Prince Rogers Trio) születendő gyermekét is erre a névre keresztelte – viselője pedig 1,57 méteres magasságával is ekképpen szerepel a zenetörténelem legnagyobbjai között: ő Prince.

 
 

Anyja is jazzénekesnő – így az anyatejjel nemcsak az egészséges fehérjebevitel, de a megfelelő felharmonikusok is biztosítva voltak testi és lelki fejlődésében, ráadásul a gyermek születésétől fogva különlegesen szenzitíven viselkedett. Kezdetben epileptikus rohamai voltak, majd egy reggel bement anyja szobájába, és azt mondta:

“Anya, nem leszek többet rosszul.
Ezt honnan tudod, kisfiam?
Mert egy angyal megsúgta nekem.”

Az éteri hangok aztán a földre is megérkeztek, hiszen Prince hétévesen írta első dalát, a “Funk Machine”-t apja zongoráján, majd később megkapta első gitárját is, sőt 10 évesen James Brown-nal táncolt egy színpadon, persze csak addig, amíg a rend szigorú őrei le nem rángatták onnan. A sikerbe először így próbált beleszagolni – a McDonalds előtt pedig a hamburgerek illatába, hiszen saját bevallása szerint volt idő, amikor annyira nem volt pénze, hogy így kellett csillapítania korgó gyomrát.

Zenei zsenialitása, elképesztő munkabírása és kitartása azonban bőven túlmutatott a gyorsfogyasztású, kommersz világ korlátain: muzsikájában kiválóan ötvözte a funkot, a rockot, az elektronikus vonalat és ebbe az egészbe beletette a lelkét – meg egy leheletnyi jazzt is.

Bár először senki nem akarta szerződtetni az elképesztően termékeny és szuggesztív előadót, ő megszállottan dolgozott tovább, amíg leült vele a Warner Bros., az 1982-ben megjelent “1999” c. lemeze pedig már hárommillió példányban kelt el – az ezen található “Little Red Corvette” pedig állandóan pörgött az MTV rotációjában.

Két évvel később pedig jött a Purple Rain, amellyel többek között két Oscart, Grammyt, Golden Globe-ot, és számos egyéb díjat söpört be – ráadásul a bíbor eső szerzőjét és énekesét Andy Warhol is lefestette: narancsban.

Majd sorban érkeztek a sikerdalok, az “Alphabet Street”, a “Cream”, a “Get off”, a “Diamonds and Pearls” és ezekkel együtt platina- és aranylemezek. Ráadásul miközben másoknak is írt világslágereket (Sinead O’Connor, Bangles vagy Chaka Khan), kicsit Madonna “Like a Prayer”-ében gitározott, Michael Jackson pedig eredetileg vele képzelte el duettben a “Bad”-et, amit Prince végül visszautasított, a dal szövegét kifogásolva.

Munkamániája mellett amúgy is jellemző volt rá a megalkuvás nélküli művészi önkifejezés: 1993-tól lemezkiadójával szembeni tiltakozásul használni kezdte a Symbol nevet, majd később saját kiadót is alapított.

Szerelmi életében is csak a saját feje után ment: volt, hogy éppen Tim Burton Batman-jéhez írta a zenét, amikor beleszeretett a mozi női főszereplőjébe, Kim Basingerbe. Olyannyira, hogy még japán turnéját is lemondta – a románc pedig nagyjából egy évig tartott. Persze a szakítás után sem búslakodott sokáig, olyan nőkkel randizott, mint Madonna, Kristin Scott Thomas, Carmen Electra és még sokan mások.

32 éves korában megismerkedett egy hastáncosnővel, Mayte Garciával, akit feleségül is vett. Az ifjú ara hamarosan teherbe esett, de a baba egy héttel a világrajövetele után születési rendellenességek miatt meghalt. A tragédia után a pár elvált.

Prince pedig munkába fordította fájdalmát, pályafutása során 39 stúdióalbumot adott ki, több, mint 600 dalt írt és 7 Grammy-díjat nyert. De elvitte a Golden Globe-ot például a “Táncoló talpak” c. animációs film zenéjéért, sőt a Star Wars-rendező George Lucas esküvőjén is ő húzta a talpalávalót.

Zenei munkássága mellett komoly humanitárius munkát is végzett, ellenezte a fegyverbirtoklást, az erőszakot és támogatta a környezetvédelmet. Bár vallása miatt jótékonysági tevékenységéről sosem beszélt, segítette a hátrányos helyzetű gyerekeket, komoly összeget adományozott afro-amerikai tanulók könyvtárára, de azzal a kikötéssel, hogy a támogató neve titokban marad.

Az egyik koncertjén, amit vak, gyengénlátó és siket gyerekeknek adott, azt mondta: “Legyetek boldogok, mert szabadok vagytok! Legyetek boldogok azzal, amit kaptatok, amitek van! Isten adta a Ti életeteket és az enyémet is. Ő egyenlőnek teremtett mindnyájunkat.”

Kishercegként igazán tudta, jól csak a szívével lát az ember.

És ez az a hely, ahol örökre velünk élsz.

Isten éltessen ott Fent!

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here