Testcsere, lélekcsere

"A mai nők jó része elégedetlen a testével. Alig akad, aki ne cserélne ki valamit önmagán. Még azok is, akiket mi csodálatosnak találunk, akin nőként, női szemmel is megakad a tekintetünk. Minden azt sugallja, hogy ne legyünk azok, akik vagyunk."

Gyerekkorunkban gyakran rámutattunk egy-egy híresség képére az újságban, vagy pozitív szereplőre egy filmben, és azt mondtuk, én ő vagyok. Ha szerepjátékot játszottunk, akkor is mindig olyan valaki szerepébe bújtunk, akik különlegesnek tűntek számunkra valamiért. Amikor 10 éves voltam, mindig 13 akartam lenni, mert az olyan nagylányos kornak tűnt. 13 évesen észre sem vettem, hogy annyi vagyok, mert akkor már 17 akartam lenni. Aki húszon túl volt, mindegy hány évvel, az már öregedőnek és kifacsartnak tűnt.

A felnőttek is játsszák ezt a játékot, csak már nem mondják ki hangosan, kinek a bőrébe bújnának. Örökös vágy él bennünk, hiszen jó lenne híresnek, szépnek, vékonynak lenni. Legyen csak hosszú combunk, nagyon kerek fenekünk, csábító mellméretünk, a hajunk fényes, lobogjon a szélben, esőben egyaránt.

A mai nők jó része elégedetlen a testével. Alig akad, aki ne cserélne ki valamit önmagán. Még azok is, akiket mi csodálatosnak találunk, akin nőként, női szemmel is megakad a tekintetünk. Minden azt sugallja, hogy ne legyünk azok, akik vagyunk.

Azaz legyünk, hiszen nincs más választásunk, de járjunk el masszíroztatni, kozmetikushoz, fodrászhoz, jógára, formáljuk minden porcikánkat. Az arcunk legyen feszes, ahogy a fenekünk, combunk, mellünk, és dacoljunk az idő múlásával. A konyhában keverve a rántást végezzünk hasbehúzásokat, vagy netán intim tornát. Reggelente tornáztassuk az arcizmainkat, esténként, ha még élünk, radírozzuk le a könyökünket, tüntessünk el a narancsbőrt. Ahogy vagyunk, az nem jó.  Nem felel meg a kor elvárásainak. Mindeközben az összes magazin azt szajkózza, hogy szeressük önmagunkat, másszunk a lelkünk mélyére, és legyünk optimisták, vidámak, okosak, szellemesek, mert megtehetjük, hiszen ma már, itt ebben a varázslatos 21. században minden lehetséges.

 
 

 Vajon, ha teljes testcserére lenne lehetőségünk, kit választanánk? Létezik-e az a nő, akinek a bőrébe bújnánk?  A nők többsége azonnal dobálózni kezdene a nevekkel. Egy tucat is eszünkbe jutnak.

Tegyük fel, hogy sikerülne. Reggel a kiválasztott álomnő bőrében ébrednénk a saját ágyunkban. Vajon jó lenne? A testtel együtt kapnánk a lelkét is.  2 az 1-ben csomag! Így is kellene? A sérüléseivel, az emlékeivel, a betegségeivel? Azzal is, hogy nem tudnánk, mit is rejt az a test? A gyönyörű bőr, arc alatt lappangó kór rejtőzhet.  Hiszen nem tudhatnánk előre, hogy ez a test mit hoz magával. Amikor vágyakozunk, irigykedünk vagy becsmérlünk, akkor leggyakrabban a külsőt vesszük figyelembe. És ha a csodát, amit kívánunk, megkapnánk, akkor vele együtt az ölünkbe pottyanhatna sok nemkívánt érzés, emlék, elfojtás.

Ez bizony nem lenne már kedvünkre. Még szerencse, hogy vágyaink nem teljesülnek mindig. Gondoljunk csak bele, hogy a csúnya öregedést, a rákos sejteket, a depresszióra, elhízásra vagy épp a vesekőre való hajlamot is hozná ez az óhaj. A testcsere nem szerencsés lélekcserével párosulna olykor.

Egyszerűen mi mi vagyunk. Egyszeriek, megismételhetetlenek, mert hozzon bármit is az emberi klónozás a világban, még egy velünk teljes valójában azonos ember, azonos családban, azonos körülmények, ráhatások közepette nem létezik. És ez így maga a csoda. Bár gyakran képesek lennénk azt érezni, hogy valódi csoda, hogy élünk, hogy varázslatos az, hogy a világra jöttünk, és hogy az életünk maga a megismételhetetlen öröm! Sokkal könnyebb lenne reggel így ébredni és a tükörben önmagukra mosolyogni.

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here