Utaznál? Valami egész különlegesre vágysz?

Megszállni egy elegáns hotelben igazi luxusnak számít. Egy csodás panorámájú szobában aludni, kristálytiszta vizű medencében csobbanni, különleges finomságokat enni, úgy, hogy alkalmazottak lesik minden vágyunkat… nos, ez az, amit csak azok engedhetnek meg maguknak, akik meg tudják fizetni ezt a borsos árú szolgáltatást. A világon megszámlálhatatlan sok ehhez hasonló luxushotel van. Léteznek azonban olyanok is, amelyek nem csupán káprázatos külsejükkel szereztek hírnevet, és különlegességüket nem is lehet pénzzel megfizetni, vagy csillagokkal kifejezni.

 
 

Itt van például a terrortámadás miatt híressé vált Grand Brighton Hotel, mely az egykori brit miniszterelnök, Margaret Thatcher ideiglenes szállása és a Konzervatív Párt éves konferenciájának színhelye volt 1984-ben. Ugyanebben az évben érte el csúcsát az IRA észak-ír terrorszervezet “kampánya” is: nem csoda hát, hogy ezt a politikai összejövetelt is kipécézték maguknak. Thatcher volt a célpontjuk. Patrick Magee és egy ismeretlen nő kilenc kilónyi robbanóanyaggal, álnéven jelentkeztek be a 629-es szobába, éppen Thatcher rezidenciája fölé. A bomba október 12-én áttörte az épület falait, megölt öt, és megsebesített legalább harminc embert. Thatcher megmenekült, az IRA elkövetőt pedig az alapos nyomozást követően elfogták, és nyolcszoros életfogytiglanra ítélték, azonban 1999-ben kegyelmet kapott. Magee annál a jótékonysági szervezetnél kezdett el dolgozni, amely a fegyveres konfliktusok elsimításával foglalkozik, és amelynek vezetője az a Jo Berry, akinek az apja annak idején odaveszett a hotelben történt bombatámadásban.

Az 1893-ban megnyílt Fairmont Le Chateau Frontenac a világ legtöbbet fotózott hotelje. A Quebec-ben található pazar szálláshely a Loire-menti kastélyok hangulatát idézi. Itt találkozott a II. világháború alatt Franklin Roosevelt és Winston Churchill, hogy a Normandiai partraszállás részleteit megbeszéljék.

Az Empire State Building és a Park Lane Hotel egykori tulajdonosai a két ingatlanmogul, Leona és Harry Helmsley voltak. 1981-ben aztán Harry Leonanak adta a Helmsley Palace Hotel-t. Az alkalmazottak csak “Genyókirálynőnek” hívták főnökasszonyukat, aki híresen bunkó volt, és gátlástalanul kirúgott mindenkit, aki keresztbe tett neki. Leona sunyi húzásokkal játszotta ki az adófizetési kötelezettségét, sőt meggyőződéssel hangoztatta, hogy adót csak a kisemberek fizetnek. Adócsalásért le is csukták tizenkilenc hónapra. A “Genyókirálynő” 87 éves korában halt meg, és négymilliárd dollárt hagyott hátra jótékony célokra.

A svéd város, Jukkasjarvi jégből készült hotelszobáiba nem lehet visszatérni: a hotel ugyanis minden évben elolvad, így évről évre új tervek alapján “építik fel” azt. Negyven jégszobrász faragja ki újra és újra a jégszobrokat, melyek a különleges szállodát díszítik. Aki a hideg szoba mellett dönt, annak lehetősége van egy rénszarvas bőrrel megvetett hóágyban aludni, aki viszont ezt kihagyná, annak lehetősége van ugyan a jégdekorban gyönyörködnie, csak éppen a meleg szobából.

fotó: Internet

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here