Zero waste – végre valami értelmes divat

Vannak olyan divathullámok, amikben kár keresni az értelmet. Ilyen volt pár éve az ice bucket challenge (amikor az emberek nyakon öntötték magukat egy vödörnyi jeges vízzel), vagy a „megiszok egy üveg töményt húzóra” típusú videók. Vitathatatlan, hogy az internet végérvényesen teret engedett a hülyeségnek, de szerencsére néha felcsillan az értelem is. A zero waste mozgalomba legalábbis nehéz belekötni.

 
 

Csakhogy elrontsam mára a kedvedet: saccperkábé 12 évünk van arra, hogy leálljunk a mostani mértéktelen fogyasztásunkkal, különben nekünk annyi. Ezt nem én találtam ki, hanem egy sor szakértő többezer tanulmányt átbogarászva állapította meg, hogy nagyon, nagyon, nagyon nagy a baj klímaváltozás terén. Az IPCC (Kormányközi Panel a Klímaváltozásról) egy tudósokból és szakértőkből álló társaság, egy-egy kutatásuk akár évekig is eltart – és rendszerint rémisztően pontos képet adnak a jelenlegi és a várható állapotokról.

Szóval nem a levegőbe beszélnek… ha szerintük ennyi időnk van csupán, akkor talán érdemes nekünk, kisembereknek is besegíteni abban, hogy kitoljuk ezt az elképesztően rövid időt. Mert így ránk és a gyermekeinkre is a pokol fog várni.

A vicc az, hogy nem kell felhagynunk a nyugati, kényelmes életmódunkkal – csupán több tudatosságra van szükség. Ráadásul a költségeid nagymértékben csökkenni fognak – szerintem így mindenki jól jár.

Na de hogy is néz ki a zero waste életmód? Első lépésként csak és kizárólag azt vásárold meg a boltokban, amikre valóban szükséged van – máskülönben elcsábulsz egy sor felesleges holmira. Bizonyára ismered azt az érzést, hogy csak kenyérért ugrottál le a boltba, mégis teli szatyorral és mínusz ötezer forinttal tértél haza. Ha ellenállsz a “mostakarom”-nak, azzal nem csupaszítod le a pénztárcádat. Vásárolj minél kevesebb műanyagba, nylonba csomagolt terméket, hidd el, az a 3 szem alma meglesz magában is. A fél literes üdítőket lehetőleg hanyagold – amúgy is rettenetesen drágák.

A tudatossághoz hozzátartozik, hogy nemcsak úgy beesek a boltba üres kézzel, mondván, hogy a szatyor úgyis csak 25 forint. Ha tényleg szeretnéd, hogy ne egy katasztrófafilmben végezzük, vigyél magaddal egy nagyobb táskát vagy korábban vásárolt szatyrot. A fagyisdobozokat, befőttesüvegeket nyugodtan elkezdheted gyűjteni, remek tárolóeszközök. Jómagam a héten vásároltam egy ismerősömtől potom összegért vászontáskákat- ezentúl ebbe rakom mindig a péksütit és a zöldségeket, gyümölcsöket.

Fogalmam sincs milyen minőségű Magyarországon a víz – nálunk Sopronban színe van, úgyhogy egy ideig a párommal raklapszámra hordtuk haza a hatos pakk ásványvizeket. Egy vízszűrőt viszont csak egyszer kell megvenni, és máris többezer forintot spórolsz meg magadnak. Az eddig kidobott ásványvizes palackokból nagyjából már meg tudnám tölteni a Balaton medrét- belegondolni is rettenetes, milyen hulladéktermelésre képes együttesen hétmilliárd ember.

Ruhák. Nem fog tetszeni, amit most leírok, de könyörgöm, nem kell minden hónapban fizuosztás után rohanni az első plázába! Valószínűleg a ruháid nagy részét nem is használod, és már ott porosodik hónapok óta a szekrény eldugott sarkában. Nos, ezeket a darabokat a Magyar Vöröskereszt sok szeretettel várja. Ha mégis kényszeresen követned kell a divatot, járj turkálókba. Ez ma már egyáltalán nem az a kategória, mint mikor anyád elvitt a művházba “bálabontás”-ra, ráadásul a legjobb darabok ott találhatóak meg. És persze megint csak spórolsz. Fontos megjegyezni, hogy ha a kínai, 500 forintos felsőt veszed meg, azzal gyakorlatilag a rabszolgamunkát támogatod.

Nem kell egyből mindent kidobni, ami egyszer elromlott – tudom-tudom, ma még a pasikat is félévente szokás lecserélni, nemhogy a tárgyakat. Ettől függetlenül megint csak spórolsz egy csomót, ha inkább szerelőt hívsz, és nem rohansz ész nélkül a legközelebbi szaküzletbe.

Hosszasan lehetne még regélni a témáról, de nem akarom, hogy azt hidd: egy nomád életmódra buzdítalak. Kezdetnek csak próbáld ki egyáltalán, milyen nem teleszemetelni a lakásodat. Meg fogsz lepődni, mennyire felszabadító érzés, a tudat pedig, hogy véded a bolygót, valami felemelő. Ráadásul súlyos ezresekkel, ötezresekkel lesz vastagabb hó végén a pénztárcád – szívesen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here