A rohadékok

"A zuhany alatt sokáig folyattam magamra a vizet, és eszembe jutott, hogy megcsinálhatnám azt a fotót. Hadd legyen boldog Martin, hadd mondja rám, hogy még azon is csodálatos. Minden tükör és egyebek nélkül kattintottam párat, és gondolkodás nélkül elküldtem. Nem túlzás azt állítani, hogy elájult. Áradozott, minden, ami kedves eszébe jutott, mind leírta, és hozzátette, hogy elképesztően vagány csaj vagyok. Még jó, hogy csak írtunk egymásnak, a beszédet, és a hangját most nem bírtam volna el. Tudtam, hogy nem él vissza vele, nem is beszéltünk róla ezután, de én boldog voltam, hogy valóban vagány vagyok, olyan, amilyen a többi lány az osztályban. Nem vagyok már átlagos. Sokkal, de sokkal merészebb vagyok, de ezt nekik nem kell tudniuk. Hétfőn, a következő edzésen sokkal magabiztosabban mozogtam, mire az edző szóvá is tette. Ezt is Martinnak köszönhetem, gondoltam jókedvűen. A lányokat is megleptem, de most az egyszer boldog voltam. Nem igazán jellemző rám, hogy fülig szájjal vigyorgok egy órán át, de sikerült. Azóta nem. Attól a délutántól változott meg minden. Most halott akarok lenni. Láthatatlan és felejthető. Azt akarom, hogy még a nevemre se emlékezzen senki, nemhogy a többire."

Ez a világ egy pusztulat. Már nem akarok a része lenni. Mindenki, akit ismerek hazudik. Mosolyog, szemembe néz, aztán felveszi a gonosz álarcát. Ezek nem is az én szavaim, nagyanyám használta mindig, amikor panaszkodott. Sokat panaszkodott, mert gyakran fájt valamije. Nem ismertem azt az énjét, amelyik jókedvű lett volna. Minden idejét a templomban töltötte, mert megbocsátást remélt. Hogy mit követett el, sose mondta, de kiskoromban meg voltam róla győződve, hogy valami hatalmas bűnt, mert isten nem akarta meghallgatni. Engem is megpróbált magával ráncigálni a misékre, de apa szólt, hogy a vallást tartsa meg magának, a papokról meg jobb nem beszélni. Aljadék seggnyaló mind. Így mondta, pedig egyébként nem beszélt csúnyán. Megjegyeztem, annyira döbbenetes volt a kirohanása. Később kiderült, hogy ő se jobb náluk, sikkasztott a cégnél, de megúszta, mert gyorsan visszatette a pénzt.

Anya se különb. Negédeskedik, de ahogy becsukja az ajtót, mindenkit kibeszél. Szerinte nincs rendes ember, a szomszédok irigyek, a barátai pletykásak, a rokonaink meg kétszínűek. És csodálkoznak, hogy a mi korosztályunk a telójában él. A másik világban, amiről minden hülye tudja, hogy nem létezik, de jobb. Azért, mert távoli, hamis, és azt az illúziót kelti, hogy vannak még havas karácsonyok, csendes nyaralások, és barátok, akik szeretnek veled lenni.

 
 

Amikor megismertem Martint, akinek még a neve is hamis volt, azt hittem, ő lesz a lelki társam. Megértett. Nem mintha folyton panaszkodtam volna, arra ott volt a családban a nagyi, mégis ki-kibukott belőlem egy-két keserű mondat.

Órákon át cseteltünk. Ezek voltak életem legjobb órái. Ő nevelőszülőknél élt, elég messze, akik szigorúan fogták, de nem utálta őket. Már a harmadik család volt ez az életében, de nem csodálkozott semmin. Minden jobb volt, mint az intézet, mondta egyszer sötéten.  Időnként bekapcsoltuk a kamerát is, és sokszor kimondta, hogy szép vagyok. Szép a hajam és a szemem, és jól áll nekem, ha ki vagyok festve. Egyre többször akart látni, és én ebben a sekélyes világban, a vele való beszélgetésekben voltam már csak önmagam.

Tizenhárom és fél éves vagyok, de felnőttként akkor kezelnek itthon, ha valamit kell csinálni, de ha ruha vagy cipő kell, akkor közlik, hogy fogjam már fel, hogy mi nem vagyunk gazdagok, hogy hetente kapjak új, márkás csukát. Martin erre azt mondaná, hogy felesleges is, különleges vagyok mindenben. Egyszer megkért, hogy vegyem le a felsőm, és mutassam meg magam melltartóban. Vonakodtam, de annyira édes volt, hogy megcsináltam. Nem csalódott, közölte, mert bombázó vagyok.

Én? Bombázó…Átlagos vagyok, akinek átlagos mellei vannak, a válla széles és egyenes, kabátot lehetne tartani rajta, ha nincs kéznél vállfa. Szeretek táncolni, meg kézire járni, egyébként meg nem tanulok jól. A rajz a kedvencem, ami gyakran elmarad, mert beteges a tanár, ilyenkor hamarabb hazaengednek minket.

A lányok az osztályban mind menők. Jó, nem mind, de tízből kilenc az, én vagyok a tizedik. Nem gúnyolnak folyamatosan, de nem is fogadnak be teljesen. A ruháim miatt. Amikor elmondtam anyának, hogy szeretnék jobb holmikat, úgy tett, mintha megőrültem volna. Hogy a többieknek tetsszen, kérdezte gúnyosan. Kit érdekelnek mások? Engem, gondoltam, de nem mondtam ki. Vannak szavak, amelyek még születésük előtt meghalnak. Az enyémek belerohadtak a torkomba, mert már nem tudnak lecsúszni a gyomromba, a beleimbe, hogy végül a klotyóban végezzék. Kaparnak, szúrnak, szántják a szám és az elmém belsejét, mégse tudnak kitörni.

Martin érti, amiket mesélek, sose mondja, hogy baromság, meg hogy nem játsszam az eszem, hanem legyek önmagam. Önmagam csak vele vagyok. Ő még azt is érti, ha csendben vagyok. Egyik nap bevallotta, hogy odavan értem, és nemcsak a szemem szép, hanem a testem is. Újabb képet kért tőlem, de olyat, amin látszanak a melleim. Egészen közelről, premier plánban. A múltkori után már bátrabb voltam, és alig vártam, hogy dicsérjen. Megtette. Azt írta, nemcsak bátor, hanem csodálatos is vagyok. Nem sok lány merne fotót küldeni magáról valakinek. De ő megőrzi és elrakja a telója legrejtettebb részébe, és úgy menti le, hogy csak ő láthassa.

Ettől megijedtem, mert eszembe se jutott, hogy másnak is megmutatja, vagy, hogy más megtalálhatja. De bíztam benne, mert eddig sose hazudott nekem. Esküdözött, hogy sose tenne ilyet, mert tudja, hogy az élet nem játék, meg amúgy se akarna nekem rosszat. Pár héttel később azonban azt kérte, mutassam meg magam odalent. Egy vaginafotó lenne a csúcs, így írta. Nem reagáltam, mert ez már kiverte nálam a biztosítékot. Kérlelni kezdett, majd mindent megígért, csakhogy belemenjek. Azt se tudtam, hogy lehet fotót csinálni a micsodámról. De ő javasolta, hogy tükör segítségével. Persze, nem küldtem neki, sőt egy kicsit vissza is léptem, mire azonnal bocsánatot kért, szidta magát, és könyörgött, hogy bocsássak meg neki. A fiúk ilyenek. Nevettem rajta, és mivel nem került szóba többé, meg is feledkeztem róla. Mindketten a nyárra készültünk, én még annyit se tanultam, amennyit addig, de a tánc nem maradhatott ki az életemből. Egyik este, már májusi nyár volt, gyalog jöttem haza a Műv. házból. A testem lüktetett az adrenalintól vagy mit tudom én mitől, valami in végűtől, mert egyszerre voltam fáradt, boldog, lelkes és kifacsart. Alig vártam, hogy nyolc legyen, akkor már elérhető volt Martin, addig neki is edzése volt. Anya meg is jegyezte, hogy látszik, hogy tavasz van, mert végre mosolygok. Azonnal rájöttem, milyen átlátszó a viselkedésem. Nem, neki nem kell tudnia, hogy érzem magam. Csak belerondítana.

A zuhany alatt sokáig folyattam magamra a vizet, és eszembe jutott, hogy megcsinálhatnám azt a fotót. Hadd legyen boldog Martin, hadd mondja rám, hogy még azon is csodálatos. Minden tükör és egyebek nélkül kattintottam párat, és gondolkodás nélkül elküldtem. Nem túlzás azt állítani, hogy elájult. Áradozott, minden, ami kedves eszébe jutott, mind leírta, és hozzátette, hogy elképesztően vagány csaj vagyok. Még jó, hogy csak írtunk egymásnak, a beszédet, és a hangját most nem bírtam volna el. Tudtam, hogy nem él vissza vele, nem is beszéltünk róla ezután, de én boldog voltam, hogy valóban vagány vagyok, olyan, amilyen a többi lány az osztályban. Nem vagyok már átlagos. Sokkal, de sokkal merészebb vagyok, de ezt nekik nem kell tudniuk. Hétfőn, a következő edzésen sokkal magabiztosabban mozogtam, mire az edző szóvá is tette. Ezt is Martinnak köszönhetem, gondoltam jókedvűen. A lányokat is megleptem, de most az egyszer boldog voltam. Nem igazán jellemző rám, hogy fülig szájjal vigyorgok egy órán át, de sikerült. Azóta nem. Attól a délutántól változott meg minden. Most halott akarok lenni. Láthatatlan és felejthető. Azt akarom, hogy még a nevemre se emlékezzen senki, nemhogy a többire.

Az öltözőben, ahogy máskor is, csak a cipőmet és a felsőmet cseréltem le, hogy ne menjek haza izzadtban, de ez az idő épp elég volt arra, hogy összeomoljon a rosszul felépített, ócska világom. A telómat a padra tettem, ahogy máskor, mire Zoé felkapta. Azt visította, hogy kell lennie egy pasinak, aki miatt ma más voltam. És tudni akarja, hogy ki az. Hiába rontottam rá, már át is dobta, a telót Mirának, aki egyből belement a csetekbe. Nem volt lezárva, egyszerűen edzés előtt elfelejtettem, máskor se nagyon szoktam. Azonnal kiszúrta Martint.

 – Na, itt a lúzer! – kiáltotta. – Maaaartin! – röhögött miközben a feje fölé emelte, hogy ne érjem el. Majd egy nyolcvan volt, persze, hogy hiába kapálóztam. De ha hasba vágom, mielőtt a többiek lefognak, megúsztam volna ennyivel. Lili és Petra viszont egyből lenyomtak, mire Mira sikítani kezdett.

Tudtam, hogy végem van.

 – Szent szar! – ordította állati módon. – Ezek a fotók!

Vadállat módjára próbáltak kiszabadítani magam, káromkodtam és kiabáltam, mire nyílt az ajtó, és Marika néni, a takarítónő annyit kérdezett, eszünknél vagyunk-e.

 – Persze, csak hülyülünk! – mondta elöl Luca, és úgy állt, hogy engem takarjon.

Ezalatt történt minden. Akkor még nem tudtam, hogy Mira elküldte magának a képeim. Azokat, és ami belefért abba pár másodpercbe.

Ahogy csukódott az ajtó, a lányok elengedtek, biztosan intett nekik, nem láttam semmit, nem hallottam őket, ömlött a szememből a könny, folyt a takony az orromból, és darabokra akartam szakadni a szégyentől és a fájdalomtól.

 – Itt van, te csöves, mit ordítasz! – dobta mellém. A pólómra esett, nem a földre, én meg utánakaptam.

 – Na, hagyjuk itt ezt a hülyét! – nézett Lili a többiekre. – Agyő, te gyász!

Azzal leléptek. Ültem ott melltartóban, orromat a koszos pólóba fújtam, és már láttam, hogy mit tett a képeimmel. Ha nála vannak, akkor azt látni fogja mindenki. Könyörögni akartam, rimánkodni, azt mondani, megteszek bármit, csak ne mutassa meg senkinek, de tudtam, hogy késő. Az utcán már minden lány rajtam röhög, és arról beszél, hogy nem voltam aznap rendesen leborotválva, és mégis mutogattam magam egy srácnak. Ribanc lettem, ócska kurva, nem mintha a többiek jobbak lennének, de azokról nem derül ki. Mert van annyi eszük, hogy vigyáznak a mobiljukra. Meg nem küldözgetnek ilyesmiket. Vagy nem tudom.

A másnap… Arról nem lehet írni vagy beszélni. A tekintetek, a megjegyzések…Harmadik óra alatt rosszul lettem. Akkor, amikor töri órán az uralkodók és királyok meggondolatlanságairól beszélt Lajos bácsi. Zente hátrafordult, és a képembe vigyorgott, majd félreérthetetlen módon mutatta, hogy tetszik neki a nemi szervem, és mit tenne vele. Kirohantam és hánytam. Lajos bácsi annyit mondott, szerencse, hogy kiértem a mosdóba, és reméli, csak rosszat ettem, nem egy vírus. Nem válaszoltam. A vírus én vagyok, mondogattam hangtalanul, akit ki kell irtani. Hatodik óra után nem mentem haza. Ha apa is látta, márpedig valahogy hozzá is eljut, akkor meg fog ölni, vagy úgy megver, hogy ember nem lesz belőlem. Martinnak nem mondtam el. Épp előle hallgattam el az egészet, mert gyűlöltem, hogy engedtem neki. Egyetlen üzenetére és hívására se válaszoltam.

Otthon a semmi fogadott. Egész délután a szobámban feküdtem izzadtan, büdösen, miközben sorban jöttek az üzenetek. Mindenki meg akart dugni, vagy egyebet. Úgy olvastam őket, mintha kötelező lett volna. Azt akartam, hogy bűnhődjek, mert felelőtlen voltam, ostoba és kihasználható. Amikor ismeretlenek kezdtek írni, már úgy zokogtam, hogy az se érdekelt, hallja-e valaki. Nem hallotta. Apa éjszakás volt, anya meg ki tudja, hol járt. Azok az órák megöltek. Magam előtt láttam, ahogy mindenki a mellemet és a vaginámat vizsgálja, és gúnyolódik rajta. Az egész város tudni fogja, hogy én olyan vagyok. Olyan, amilyen sokan, de ők okosabbak, mint én.

Nem fürödtem, nem ettem, csak néztem a plafont, majd az üziket, és eldöntöttem. Nincs tovább. Így nem lehet. Így nincs értelme. Én nem fogom kibírni, ami még jön. Se szóban, se tettekben. Bementem a fürdőszobába, és megkerestem apa borotváját. Régimódi, Gillette pengés darab. Kislányként szerettem hallgatni, ahogy sercegve húzza az arcán. A házban megnyugtató volt a csend. Megnyugtató és bátorító. Az élet egy gyors pillanatra elhallgatott, és nem szólt rám, hogy maradjak.

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here