A szerelem almafája 3. rész – Viktor

"– Minek válnék el? Csak a bonyodalom jár vele. Te se gondolod másképp, különben léptél volna. Mi van a házzal, lesz rá vevő?A nő végre megértette. Hát ezért jött. Nézte véreres szemét, püffedt arcát, és rájött, nem aludt. Vagy iszik és kártyázik újra.– Nem tudom, nem hirdettem meg. Talán nem is akarom.– Ez meg mit jelent? Mi a fenének nekünk ez a szar vityilló? Ki akar ide járni? A fiúk biztosan nem, én sem, viszont kell a pénz."

Alma nem hallotta megállni az Opelt a ház előtt. Azt se, hogy a nevén szólította valaki. Szótlanul kanalazta a lecsót meg a nokedlit. Úgy evett, mint akinek egy hete nem volt falat a szájában.

– Van még – mondta halkan Tom.

A nő elnevette magát.

– Most biztos neveletlennek gondol – mondta. – Még a pólómat is leettem. De esküszöm, nem vagyok ilyen mohó máskor, de jólesik most az ebéd. Nagyon régen nem ettem ilyen finom lecsót. Anyáméra emlékeztet.

 
 

– Ennek örülök! Nem lett nagyon csípős? – kérdezte a férfi, és másodszor is szedett a nokedliből. Aztán egy tányérral lefedte, mert pár erőszakos légy ott dongott körülöttük.

– Nem, tökéletes! – felelte a nő. A lecsó piros leve megtapadt az ajkán.

Szép, gondolta Tom. Nincs elszállva magától. Ez pláne tetszett neki. Annelise is ilyen volt. Nem szabad folyton hasonlítgatnia, szólt rá magára. Miféle dolog ez? A felesége holland nő, világéletében ott élt, abban a szabadságban és könnyedségben nőtt fel, amelyhez foghatót ő sose érzett odakinn. Szerette. Annelise is szerette őt, ebben biztos volt.

– Hát ezért szólongatlak én hiába! – törte meg valaki a beálló csendet. – Nem hallottad, hogy kereslek?

Alma felnézett a tányérjából, és nem hitt a szemének. Teljes életnagyságban ott állt előtte a férje, aki nem szerette a falut, ki nem állhatta anyósát, még a levegőt is rühellte, amit be kellett szívnia, ha áthaladtak felesége szülőhelyén, erre megjelent. Az ingerült hangtól azonnal összeugrott a gyomra. Már nem volt szép a nyári este, nem alkonyodott meseszerűen.

– Szervusz – mondta csendesen. – Tényleg nem hallottalak.

Tom érdeklődve nézett a váratlan vendégre, és azonnal megérezte, hogy megváltozott a nő hangulata. Látta, hogy megrándul a szája, és boldogtalanság kiül az arcára.

– Jó estét! – Állt fel udvariasan. – A szomszéd vagyok. Kicsit belemerültünk a munkába, most meg vacsorázunk. Velünk tart?

– Viktor, a férjem! – mondta Alma minden lelkesedés nélkül.

Viktor végignézett rajtuk, és nemet intett.

– Köszönöm, nemrég ettem. A lecsót amúgy se bírom. Olyan semmilyen étel.

– Kár! – felelte a házigazda, de hangjában nem volt valódi sajnálkozás. – Akkor talán foglaljon helyet, hozok inni.

– Csak a feleségemmel akarok beszélni! – Hangja ellentmondást nem tűrően tört be a kert csendjébe. A legyek is felröppentek, csak a harangszó jelezte, hogy nem áll az idő.

– Megeszem, jó? – nézett rá a nő.

– Alma, most akarok beszélni veled! Nem tudnál egy kicsit várni az evéssel?

A nő felállt, a műanyag szék meginogott mögötte, de nem dőlt fel.

– Rendben. Köszönöm a vacsorát, Tom! – Azzal, tányérral a kezében elindult a férje után. A másik hosszan nézett utánuk. Még látta, ahogy nő pillanatok alatt összetöpörödik. Fél. Ez megdöbbentette.

– Te mit keresel itt? – kérdezte, ahogy beléptek a házba. – Nem szeretsz itt lenni, akkor meg hogy a fenébe kerülsz ide?

– Tán zavarom a köreidet, drága nejem? – gúnyolódott Viktor. – Én naivan azt hittem, takarítani jöttél, nem azért, hogy a szeretőddel légy. Én, balga!

– Ne csináld! Tom nem a szeretőm, alig ismerem. Csak segített a kertben. És meghívott enni. Amint látod, nem négycsillagos szálloda éttermébe, hanem csak a teraszára.

– Ja, persze. Hogy utána lefektessen. Ne nézz madárnak!

– Hagyjuk ezt! Nem magyarázkodom, nincs miről.

– Ez kedves! Nem magyarázkodsz? Miért, ki vagy te, hogy ne magyarázd el nekem, mit csinálsz a szomszédban a szomszéd nagyképű majommal?

Alma mélyen a férje szemébe nézett. Amikor Viktor először megcsalta őt, nagyon fájt neki. Másodszor szintén. A harmadik már könnyebb volt. A többit meg észre se vette. Két fiuk volt, nem akarta őket apa nélkül hagyni. Milyen szánalmas is ezt mondani, hiszen apa nélkül nőttek fel, csak a külvilág hitt mást. Hiszen minden iskolai rendezvényen együtt jelentek meg, és  a de szép család vagytok – mondat mindig elhangzott egy-egy ismerősük szájából. Milyen gyávák a nők, akik kitartanak, gondolta sokszor. Nem erő kell ahhoz, hogy az ember ne váljon el, hanem gyávaság ahhoz, hogy benne maradjon a rosszban. A rossz megszokott kényelme gyakran felülírja a jó ismeretlenségét.

– Mit akarsz itt? Minek jöttél? – kérdezte felemelve a fejét.

– Azért, hogy lássam a feleségem, talán ez is baj? Mondjam azt, hogy hiányoztál? Elvégre nem szoktál te több napra elutazni. Most azonban már értem az okát.

– Komolyan kérdezlek! Válaszolj! Évek óta nem jöttél ide, még akkor se, amikor apa haldoklott, és téged hívott. Most meg betoppansz.

– Drága angyalom, ilyen az élet! Talán megzavartalak valamiben? Ettől vagy most ideges? Ez a Tom megpróbálta becserkészni az én asszonykám bugyiját?

– Ne légy közönséges! Már mondtam, nem is ismerem. Az viszont biztos, hogy kedvesebb, mint te.

Erre a mondatra Viktor egészen közel lépett az asszonyhoz. Őszes haja zsírosan tapadt a fejére, Alma érezte, hogy napok óta nem mosta meg. Csak most vette észre, hogy inge se frissen vasalt, nem valószínű, hogy otthonról jött, mert ő mindig gondoskodott a holmijáról. Eljövetele előtt se tett másként.

– Már véded is? Kedvesebb? Nem azt mondtad, hogy nem ismered? –sziszegte.

A nő érezte, hogy nem kellett volna az előbbi mondatot kimondania, de már késő volt.

– Tényleg nem. Biztosan nem kérsz enni? – Tétova mozdulatot tett, hogy lerakja a tányért, de a férfi megmarkolta a csuklóját.

– Te velem ne szórakozz, megértetted? Ha el akarsz válni, mondd meg! Mondjuk, erre képtelen vagy, ezt eddig is tudtam, hiszen nem tudsz egyedül élni. Meg a pénzem is fontos.

– Kérlek, nem hagynád ezt abba? Évek óta kizárólag lakótársak vagyunk. Te is tudod, én is. Ideje lenne ezen változtatni.

Viktor megszorította a nő kezét. Szeme összeszűkült, aztán erőt vett magán.

– Minek válnék el? Csak a bonyodalom jár vele. Te se gondolod másképp, különben léptél volna. Mi van a házzal, lesz rá vevő?

A nő végre megértette. Hát ezért jött. Nézte véreres szemét, püffedt arcát, és rájött, nem aludt. Vagy iszik és kártyázik újra.

– Nem tudom, nem hirdettem meg. Talán nem is akarom.

– Ez meg mit jelent? Mi a fenének nekünk ez a szar vityilló? Ki akar ide járni? A fiúk biztosan nem, én sem, viszont kell a pénz.

– Viktor! A ház az enyém. Az én örökségem. Nem fogom eladni.

– Tévedsz! El fogod adni! Erről ne nyissunk vitát!

– Ragaszkodom a házhoz. Itt nőttem fel. Ide kötnek boldog emlékek.

– Leszarom a boldog emlékeidet. Elmúltak. Nekem viszont kell a pénz.

– Meglehet, de ebből a házból neked nem jár semmi.

– Ide figyelj, Alma! Torkig vagyok a makacsságoddal! Vagy ez a fickó biztatott fel? Kinézem belőle, láttam, hogy nézett rád!

A nő nem mosolygott. Hogy nézett volna? Nem is nézett rá, a férje hazudott. Ki akarta ugrasztani a nyulat a bokorból.

– Senki nem biztatott fel! A ház az enyém! Az is marad.

A férfi erősen megcsavarta Alma kezét, és szemében a nő meglátta a gyűlölet apró, de jelentős szikráját. Megijedt. Még sose látta ilyen eszelősnek.

– Ez fáj! – kiáltotta. – Eressz el!

– Fog még jobban is, ha nem teszed, amit mondok! – ordított az arcába Viktor.

De ekkor enyhülni kezdett a szorítás. Alma férje feljajdult, mert valaki elkapta és hátracsavarta a másik kezét.

– Hallotta, mit mondott a neje? Igaz? – nézett rá Tom. – Ha szavakkal nem tudja meggyőzni, erőszakkal ne tegye, mert kipenderítem innen! Megértette?

Viktor vörös arccal egy szó nélkül rohant ki a házból. Beszállt a kocsijába, és elhúzott.

Alma könnyes szemmel állt a szoba közepén és egy szót se tudott kinyögni.

A szerelem almafája 4. rész – A tűz

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here