A tested tudja, hogy mire van szüksége

Szinte hetente változik a legújabb trendi sport, étrend, vagy táplálékkiegészítő, mert hát az egészség mindenek felett… Vagy nem?

Nem csodálom, ha sokszor úgy érzed, hogy az egész csupán “sok hűhó semmiért.” Azonban mennyi igazság van mégis benne, mennyire fontos hogy tényleg annyira egészségesen éljünk amennyire tudunk?

 
 

Kezdésként lépjünk vissza 100, 1000 vagy akár 5000 évet. Dédapáink, ősapáink, és még a neandervölgyi homo sapiens se valószínű, hogy túl sok időt szentelt a kalória-, lépés-, és az alvással töltött órák számolgatásával. Tény, hogy az átlagéletkor a múltban alacsonyabb volt, mint most. Viszont ezt valószínűleg más tényezőkhöz, mint a higiéniához, a háborúkhoz, és a szegénységhez köthetjük.

Csak hogy átlendüljünk a másik oldalra is, hülyeség lenne azt állítani, hogy az orvosok hazudnak, valami világméretű összeesküvés miatt. A kevés cukor tényleg jó a szívműködésnek, az Omega 3 az érrendszernek, a kókuszolaj pedig a bőrnek. Na de a nagy kérdés az, hogy mennyi időt, energiát, és pénzt szükséges az egészséges életmódra fordítanod?

A lényeg az, hogy tudd, mi kell a testednek. Mozogj minden nap, étkezz egészségesen és eleget, és aludj is rendesen. (Az utóbbi pláne fontos.)

A mozgás bármi lehet, ami jól esik és nem teszed vele tönkre az ízületeid és csontjaid.

Kaja meg pia szempontjából millió+1 helyről tájékozódhatsz, étkezési-ideológiai-személyes véleményed alapján, a lényeg, hogy ne dőlj be minden hülyeségnek. Beszélj az orvosoddal, edződdel, tanácsadóddal hogy mennyit és miből egyél, milyen vitaminokat szedj (ha kell egyáltalán), stb.

Az alvást pedig ne felejtsd el, mert ha rosszul alszol, a többi nem sokat számít. Szerencsére kezd kimenni a divatból a “hustle trend,” azaz hogy menő csak gürizni és semmit sem pihenni. Hollywoodi sztárokon át a világ leggazdagabb embereiig számtalan híresség mondta már, hogy visszagondolva nagy baklövés volt, mikor az alvás/pihenés rovására nyomták az ipart.

Ami ezeken felül jön, reggeli rutin, meditáció, jóga, bőrápolók, olajok, tabletták, kiegészítők, meg a többi csoda, az már mind csak hab a tortán. Ha van kedved, kísérletezz velük, ahogy időd, energiád, meg a pénztárcád engedi.

Bizonyos szintig megéri, hiszen attól, hogy a 3 nagy dolog rendben van, a ráadások sokat segíthetnek a közérzeted és az önértékelésed növelésében, önmagad megismerésében, stb.

Használd ki, hogy ennyi tudás, kiegészítő, meg praktika elérhető.

Az igazán egészséges életmód azonban csak akkor egészséges, ha mellette marad elég időd a családodra, barátaidra, a melóra, és persze magadra is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here