Az önbecsülés fontossága a párkapcsolatban

Ha egy párkapcsolatban az egyik vagy mindkét fél önbecsülése rendben van, azaz a felek pozitívan gondolkodnak önmagukról, minden bizonnyal a kapcsolatuk is szépen alakul majd. Ha ugyanis legalább az egyik fél magabiztos, akkor

 
 

Hajlandóak lesznek támogatni egymást,
Képesek lesznek megélni az együtt töltött pillanatot, és nem szoronganak a jövőt illetően
Egyre jobb és harmonikusabb lesz a szexuális életük,
És könnyebben oldják meg a konfliktusaikat.

 

Ezért, ha pillanatnyi válságban van a kapcsolatunk, érdemes önmagunkon dolgozni, fejleszteni az önbecsülésünket, és ha ez sikerül, javulhat a közös életünk is. De hogyan kezdjünk ehhez hozzá?

Ismerjük meg értékeinket és gyengeségeinket!

Ameddig mi magunk sem vagyunk tisztában a jó tulajdonságainkkal, a hibáinkkal, a céljainkkal és a szükségeinkkel, addig kapcsolatainkban is csak csapongani és sodródni fogunk. Töltsünk naponta időt magunkban, amikor is tisztázzuk az érzéseinket, kommunikációnkat. “Hogyan érzem magam attól, ahogy hozzám szólt a másik? Mit gondolok a terveiről, egy irányban haladnak az enyémekkel? Valóban szükségem van-e arra a lépésre, amelyet együtt készülünk megtenni? Hol vagyok én ebben a történetben?” Ha minden nap alkalmat teremtünk arra, hogy ezeken elgondolkodjunk, esélyes, hogy nem sodródni fogunk, hanem tudatosan leszünk jelen a saját kapcsolatunkban.

Ha két ember együtt él, elkerülhetetlen, hogy konfliktusba keverednek.

Ami nem baj. A lényeg, hogy biztosak legyünk a saját védekezési és konfliktus-kezelési módszereinkben. Ha mindig a másiknak adunk igazat, és kihátrálunk a vitából, egykönnyen elnyomottakká válhatunk. Erre persze nem az a megoldás, hogy támadóan lépjünk fel. Sőt. Hallgassuk végig a másikat, próbáljuk meg megérteni őt, de mindig adjuk tudtára azt is, ahogy mi érzünk, gondolkodunk a kérdésről, például így: “Megértem, hogy sokat dolgozol és fárad vagy, de nekem is szükségem van egy kis szabadidőre a gyerekek nélkül.”

A függőség nem szexi.

Ha valaki csak a partnerével együtt létezik, könnyen társfüggővé válik, és elfeledkezik róla, hogy ő egymagában is ér valamit. Ezért, noha jó együtt lenni, tudatosan töltsünk időt egymagunkban is, vagyis, a társunk nélkül. Csináljunk egy kirándulós hétvégét a barátokkal, vagy éljünk a hobby-nknak egyedül, hogy mindig tudatosuljon bennünk, hogy értékes a személyünk és az életünk a párunk nélkül is, nem csak vele.

A közös fizikai aktivitás mindkettőnket fejleszti.

Érdemes tehát együtt sportolni, túrázni, kutyát sétáltatni, azaz olyan programot szervezni, ahol jól érezzük magunkat a bőrünkben, és a társunk is jól szórakozik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here