Egy feleség mindent tud

"Nem hagyta nyugodni a dolog, ezért rákeresett a fiúra. Tim Vargas. Volt belőle pár, mire megtalálta a kép alapján. A közösségi oldalon nem látott mást csak két feltett fotót, mindkettőn gitározott egy tizenvalahány éves srác. Emlékeztette valakire, de nem tudott rájönni, hogy kire. Mást nem árult el magáról az oldalán, sőt az Instagramja is elég szegényes volt. Zalán legszívesebben ráírt volna, de nem akart bonyodalmat. Ki tudja, ki ez az idegen, aki érezhetően nem tud magyarul, csak furán megfogalmazva biggyesztette oda azokat a szavakat."

Zalán nem volt egy vérbeli jófiú, de a házassága alatt sokat komolyodott. Azért közel se annyit, hogy mintaférjnek lehessen nevezni, de kicsapongásait a minimálisra szorította vissza. A felesége ismerte őt és tulajdonképpen el is fogadta olyannak, amilyen, ami nem jelentette, hogy maradéktalanul boldog volt mellette. Vajon ki az tíz-tizenöt év után? Mekkora trükkje ez a világnak, hogy elhiteti a nagy szerelmet, aztán meg úgy söpri el, mint a feltámadó szél az őszi leveleket? Fiatalkorában Zalán is úgy érezte,mint oly sokan, hogy a nők arra jók, hogy az ember meghódítsa őket, aztán villogjon velük.

Sose volt oka panaszra, mert bár nem volt maradéktalanul jóképű, de sportos testalkata és hatalmas dumája ezt az első pillanatban feledtette a szebbik nem képviselőivel. Számtalan barátnője volt, akik jöttek-mentek az életében, és ezt ő rendjén valónak is találta. A vízilabda mindig is menő sport volt, a csajok akkor is ájuldoztak volna lelátókon, ha épp ördög feje lett volna. Természetesen voltak nála jobbak, de ez nem számított, amikor kiemelkedett a vízből és deltás felsőtestére felhördültek a csajok. Ki ne örült volna ennek? Az uszodában ismerte meg Krisztát is, aki tüntetően másért rajongott, mégis az ő felesége lett elhintve annak magvát, hogy érte érdemes küzdeni. Akkor meg volt győződve erről, de aztán ez is elmúlt. Nem bírt ellenállni a nőknek, akik, ha tehették volna, szétszedték volna az egész csapatot az uszoda bejáratánál. Jó élet volt ez, még a házassága első pár éve után is, amikor először csalta meg Krisztát. Volt némi lelkifurdalása, de az eset nem derült ki, és így vérszemet kapott. Mit mondhatott volna a jobbnál jobb tini lányoknak? Huszonöt múlt, nem volt fából, és azok nem akartak mást, csak egy kis kalandot. Egyetlen egy alkalommal érezte csak, hogy megérintette valaki, méghozzá keményen, de mire észbe kapott volna, Lili külföldre ment, így a pár hetes kalandjuknak vége szakadt.

 
 

Eszébe se jutott volna több, tíz év elteltével, ha YouTube videókat nézegetve, az egyik meccsük kommentjeit el nem olvassa. Egy fekete hajú, enyhén lányos arcú Tim azt írta oda kommentben, hogy minden jót, apa, te nem tudni, én fiad leszek. Először hangosan felröhögött. Jó vicc, gondolta magában, de nem mondta el otthon. Annyira nem tűnt érdekesnek. Másnap azonban megint talált egy meccset a neten, a valamikor bajnokságuk meccsei közül, és ott ugyanúgy ott volt ez a Tim, képpel és névvel. Mellette pedig az állam neve, ahonnét bejelentkezett: Oregon. Valahonnét ismerős volt neki, de aztán félresöpörte a dolgot. Vajon miért szórakozik vele valaki? Mit akar elérni?

Nem hagyta nyugodni a dolog, ezért rákeresett a fiúra. Tim Vargas. Volt belőle pár, mire megtalálta a kép alapján. A közösségi oldalon nem látott mást csak két feltett fotót, mindkettőn gitározott egy tizenvalahány éves srác. Emlékeztette valakire, de nem tudott rájönni, hogy kire. Mást nem árult el magáról az oldalán, sőt az Instagramja is elég szegényes volt. Zalán legszívesebben ráírt volna, de nem akart bonyodalmat. Ki tudja, ki ez az idegen, aki érezhetően nem tud magyarul, csak furán megfogalmazva biggyesztette oda azokat a szavakat. Mit jelent vajon az, hogy én fiad leszek? Na, abból nem eszik, mondta magának egyre haragosabban. Azzal idegesen lehajtotta a laptop tetejét, és elindult edzést tartani. Egész délután nem volt ideje és lehetősége az idegennel törődni, de érdekes módon, este hétkor, amikor az öltöző felé tartott, azonnal eszébe jutott. Csak nem derül ki, hogy van egy fia, aki Amerikában él, vágott belé a felismerés? Nem, az nem lehetséges, mindig ügyelt a kalandjaira, és arra is, hogy ne legyen felelőtlen. Ez a fiú szórakozik, de ha még egyszer meglátja valahol azt a szöveget, elküldi a búsba. Bevillant neki, hogy nem is nézte meg, mikoriak a kommentek, ezért gyorsan rákeresett a telefonján. Volt egy egyéves, és pár hetes is, és ha tovább nyomozott volna, talált volna frissebbet is. De nem mert. Ledermedve ült a kemény fapadon, és biztos volt benne, hogy neki nem született fia egyik kapcsolatából sem. Ha ez történt volna, biztos előállt volna a csaj, ha másért nem, pénzért. Amikor a karma benyújtja a számlát, morogta egyre dühösebben.

De miféle karma? Bosszankodva állt fel és dühösen bevágta az öltözőszekrénye ajtaját. A fém ajtó hatalmasat zengett, de senki nem volt a közelben, akit zavart volna. Aznap este nekiállt megkeresni az összes videót a neten, amelyben szerepelhetett. A tizenötödik alatt is megtalálta Tim kommentjét. Utána feladta. Ha az a gyerek szórakozik, akkor igen kitartó, erre hamar rájött. Képtelen volt megérteni, mire megy ki a játék. Vajon mit akar elérni a fiú? Ekkor, mint egy villámcsapás, úgy vágott belé a felismerés: Lili. Ő ment ki Amerikába, ő nem akarta tartani a kapcsolatot. Nem erőltette túlságosan, de az a lány volt az egyetlen, aki nyomot hagyott benne. Lehet, hogy ő is benne, csak azt nem nyomnak hívják?

Nem mert a billentyűzet után nyúlni. Napokig rágódott, mire rákeresett a neten. A lány nem volt fenn egyik közösségi oldalon sem, vagy ha fent volt, nevet változtatott. Így nem jutott egyről a kettőre. Egyre feszültebben ment dolgozni, és az edzéseken szétszórt volt. Hiába akarta elterelni a figyelmét, minduntalan eszébe jutott Tim, akinek a szeme, most már látta, teljesen olyan volt, mint az övé. Te szentséges szűzanyám, van egy fiam, mondogatta egyre dühösebben. Ha Kriszta megtudja, megöli, ebben ezerszázalékosan biztos volt. Hány éves lehet az a gyerek? Tizenkettő? Tizenhárom? Mindegy is, mert nem lehetett azt mondani, hogy a házassága előtt történt. A DNS mindent elárul, és akkor vége lesz a jó életnek, mehet albérletbe és fizethet gyerektartást is. Zalán napokon belül éveket öregedett. Képtelen volt koncentrálni, emiatt kis híján rácsukta a kocsiajtót a kezére. Felesége, aki egyébként sokat próbált, higgadt nő volt, nekiszegezte a kérdést:

– Történt valami? Mi van veled mostanában?

– Semmi – felelte gyorsan. – Sok a munka, és még több a fura ember.

A nő legyintett.

Ez eddig sem volt másképp. Te mondtad, hogy szereted, hogy sokféle emberrel találkozhatsz. – Sokféle nővel, mondta magában. Talán beteg a férje? Vagy beleszeretett valakibe? Ilyenkor szoktak megváltozni a férfiak, a munka nem borítja ki őket ennyire, ezzel tisztában volt. És ismerte Zalánt. Jobban, mint ahogy a férfi gondolta.

– Igaz, de ennyi hülyét nem hordott eddig a hátán a Föld! – közölte dühösen, majd felkapta a táskáját és már kinn is volt az ajtón.

Ez így nem lesz jó, gondolta Kriszta. Vajon mibe keveredett ez az idióta?

Leült a géphez és elkezdett keresgélni. Egyetlen furcsa üzenetet, e-mailt se talált, a keresési előzmények se mutattak semmit, vagy törölte őket. Azt viszont hamar észrevette, hogy a régi meccseit nézegette a férje. Talán öregszik és nosztalgiázik? Vagy rájött, hogy még szeretne versenyezni? Ugyan már, mindre csak nemet tudott válaszolni. Elégedetlenül kelt fel az asztaltól, ám amikor becsukta volna az utolsó YouTube oldalt, meglátott egy bejegyzést. Timét. Ki a fene az a Tim? Hogy jön ő ahhoz, hogy azt állítsa, Zalán az apja? Bár tudta, hogy férje nem szent, de abban biztos volt, hogy még véletlenül se szedett össze egy gyereket. Vajon honnan került elő ez a srác? Kriszta nem az a nő volt, aki könnyen feladta. Gyorsan elkezdett keresgélni a neten, és nem telt bele tíz perc, megtalálta a cseppet sem titokzatos srácot. Valóban Oregonban élt, pólózott, ahogy a férje és a képeken sehol sem szerepelt az apja. Volt egy húga, és egy csinos, vékony anyja, aki harmincnál nem sokkal lehetett több.

Ezzel a nővel tuti nem jött össze Zalán, ezt látta. A nő amerikai volt, lenyomozta a közösségi oldalakon, már amennyire lehetett. Vajon miért írogat akkor Tim olyasmiket Zalán videói alá? Bolond vagy apahiánya van? Egyik sem tűnt ésszerűnek, de a fiú bejegyzéseit se lehetett annak nevezni. Kriszta nagy levegőt vett, és üzenetet írt az anyának. Elmondta neki, hogy mit talált és magyarázatot kért. Nem hitte, hogy választ kap, ezért lecsukta a laptopot, és elment bevásárolni, mert másnapra vendégeket vártak.

Egész délután a történtek jártak az eszében. Az se hagyta hidegen, hogy Zalán nem merte neki megemlíteni, pedig tudta, hogy házasságuk sose nyugodott a hűség kövein. Valamiért most összecsinálta magát…Ettől a felismeréstől jó kedve lett. Végre a nagyképű férje orrára koppintott valaki! Egy ismeretlen srác a messzi Amerikából, de ez nem számít. Jár neki egy kis idegesség a karma kelléktárából.

Este tízkor megérkezett a válasz. A csinos szőke millió szégyenkező emoji kíséretében vallotta be, hogy már nem az első ilyen levelet írja. Fia pár éve nyomoz az apja után, mert ő nem meri megmondani neki, hogy spermabankból fogant. Mindig azt felelte neki, hogy egy európai vízipólós az apja, és csak egy futó kalandjuk volt. Ezért az összes fekete hajú, negyvenhez közeli férfinak írogat Tim, akiről azt gyanítja, hogy az apja. Kriszta azt se tudta, nevessen-e vagy bosszankodjon, ahogy elolvasta. Még az is megfordult a fejében, hogy a kapott információt megtartja magának, de aztán ránézett a kanapén laposakat pislogó férjére, aki alig evett valamit vacsorára, és megsajnálta. Büszke mosollyal tolta elé a gépet, és megmutatta az üzenetet.

Zalán felnézett, elvörösödött, és szó nélkül maradt.

– Ti, nők mindent tudtok? És ha tudtok, akkor mindenre képesek vagytok? – kérdezte érezhető megkönnyebbüléssel a hangjában.

– Ebben biztos lehetsz, de jómadár! – nevetett a nő. – Viszont a kedvességemért cserébe soha többé nem mondod, hogy nem érsz rá kitenni a kukát, lenyírni a füvet vagy hazafelé beugrani cigiért. Értve?

– Igenis! – vágta magát vigyázzba a férj. – Nem véletlen, hogy a feleségek idővel sárkányokká alakulnak – tette hozzá pimaszul.

– Még egy szó, és írok a fiúnak, hogy elmondjam neki, te vagy az apja! Világos?

– Befogom. 

Azzal fütyörészve bevonult a fürdőszobába, mint aki jól végezte dolgát. Voltaképpen igaza is volt.

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here