Hány gyűrűt és lencsét rejt a szivárványhártyád? Nem mindegy!

Nem véletlen tartja a mondás: még a szeme sem áll jól.

 
 

Doktori disszertáció nélkül is tudjuk,  hogy  a szem az a testrészünk, amely valódi kapcsolatban áll a személyiségünkkel. Egy sunyi alaknál messziről bűzlik, hogy valami “nem stimmel”, elég csak a szemébe nézni. Más esetekben viszont egy szempár olyan melegséget és megértést tud sugározni, amihez már nem kellenek szavak.

A lelki megnyugvásod érdekében: ezt már a tudósok is bebizonyították. Kivételesen nem brit, hanem német kutatók önkénteseket kértek fel egy kísérletre. A résztvevőknek túl sok dolguk nem volt, igazából csak számok mellett kellett dönteniük. Jobb, ha tudod: egy döntés meghozatalát követően a pupillád azonnal kitágul. A kutatás viszont rámutatott arra, hogy a pupilla tágulásáért felelős hormon csupán egy kísérőjelenség a döntés meghozatala után, nem kiváltója annak.

Bírja még az agyad? Jó, mert következik egy másik tudományos kísérlet is. A cikk elolvasása után kész zseni leszel.

Utazzunk kicsit feljebb, egészen Svédországba. Mats Larson professzor nem kevesebb, mint 428 diák íriszét vizsgálta meg és fotózta le. A lelkileg törékenyebb alanyok íriszében apró, lencse formájú elszíneződéseket vélt felfedezni. Ezzel szemben a “hangosabb”, erőteljesebb társaik szivárványhártyáján inkább gyűrűs formák voltak megfigyelhetőek.

Most rohantál a tükörhöz megnézni, hány gyűrűt és lencsét rejt a szivárványhártyád, igaz?

És persze nincs tudományos eredmény magyar kutatók nélkül. Dr. Péczely Ignác még 1880-ban publikálta “Útmutatás a szemekben végzett diagnózis tanulmányához” című írását. Hát igen, pár évtizeddel megelőzte a korát. Az orvos felismerte, hogy minden nagyobb törés, ütés nyomot hagy az íriszben, ezzel gyakorlatilag lefektette a modern íriszdiagnosztika alapjait.   

Az íriszdiagnosztika (vagy más néven iridológia) egyébként egyelőre az alternatív gyógymódok táborát erősíti, pedig roppant hasznos tudományág. Segítségével a szivárványhártyán található aprócska jellegzetességek alapján számos betegség megállapítható.

Egy illedelmes, de amúgy abszolút hamis mosollyal is óvatosan kell bánnod. A szem ugyanis elárulja, mit is gondolsz valójában. Igazi, őszinte örömnél a szemráncok felfelé ívelnek, míg ellenkező esetben meg sem moccannak. Legközelebb majd figyeld meg ismerőseidnél, garantáltan jól fogsz szórakozni.

Most hogy az emberi lélek nagy tudója lettél, folytassuk tovább: a szem azt is elárulja, érdekli-e partneredet a mondandód, vagy sem. Ha az ember izgatott, vagy valamire komolyan felfigyel, a pupillák automatikusan kitágulnak. Ha a másik szemében csak egy összeszűkült, fekete pöttyel találkozol, akkor van számodra egy rossz hírem….

Az összeszűkült pupilla egyébként nem csak az unalmat fejezi ki. Bármi, ami nem tetszik vagy undorral tölt el, annak egy szűk kis pötty lesz az eredménye. Sőt, ha kifejezetten undorító dolgot kell huzamosabb ideig nézned, a pupillád egy gyors kitágulást követően gombostűfej méretűre is összemehet.

Most, hogy hasznos tudás birtokába kerültél, nyugodtan rászólhatsz a párodra, hogy miért nem érdekli őt a hétvégi sztorid a szomszéddal. Csak nehogy ő is aztán elkezdjen téged ellenőrizni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here