Karácsony és halvér, azaz fanatikusok és grincsek – 1. RÉSZ

A FANATIKUS

 
 

A fanatikus karácsonyrajongó már augusztus végén nézi a leárazásokat a multikban, sőt, megveszi az akciós gumimatracot, azzal az indokkal, hogy jövőre is lesz nyár, nem kell majd megvenni az év közepén, a felárazásokkor. 

A fanatikus karácsonyrajongó már szeptemberben felvásárolja a tavalyi kipakolt akciós szaloncukrokat, ami úgyis megmarad a fán, mert már nincs gusztusa senkinek megenni a fehér kicsapódásokkal bevont egykor talán finom édességet. Mert soha nem lehet elég korán kezdeni a karácsonyt.

A fanatikus karácsonyrajongó szeptemberben felmászik a padlásra, lefújja a port, és kiűzi a pókokat a fényfüzérről, majd akkurátusan programszerűen másfél órát elbíbelődik vele, olyan szakértelemmel, hogy számára a gordiuszi csomót egyszerű gyermekjáték lenne kibogozni. Majd miután ezzel végzett, lehúzza maga után, és fittyet hány arra, hogy a hőmérő higanyszála még erősen verdesi a plusz húsz fokot, ő bizony teletekeri a házat vele. Kisvártatva bedugja a konnektorba, és áramtalanítja néhány percig az egész kerületet, majd a kivonuló villanyszerelő kommandóval közli, hogy ő csak karácsonyra készül, hiszen mindjárt itt ez a fantasztikus, minden más eseményt felülíró ünnep.

A fanatikus karácsonyrajongó benevez a betlehemkészítő versenybe. Családja tagjait beöltözteti, szamárfület tesz a kutyára, az ötévest bepólyálja, és a saját maga által, almásládából fabrikált bölcsőbe fekteti, (amaz hiába tiltakozik kézzel lábbal szájjal) majd az udvarra már áprilisban megrendelt szénabálát szétszórja az udvaron, és elrendezi a terepet. A felesége válogatott kínzásokat helyez kilátásba neki, ha még egy percig ülnie kell a hideg sámedlin mint Szűz Mária, a fáskamrából hevenyészetten berendezett istállóban. A szomszédokból összeverbuvált Három Királyokat pálinkával csitítja, hiszen a fotónak jól kell sikerülni, nem adja alább a versenyt az első helynél. A végén időzítőre állítja a telefonját, és ájtatos Józsefként a helyére siet.

A fanatikus karácsonyrajongó felregisztrál a Gyakran Ismételt Kérdésekre, és szavazást indít novemberben, hogy milyen színű legyen a karácsonyfája idén. Ugyanezt megteszi a social media minden létező oldalán, majd összegzést készít.

A fanatikus karácsonyrajongó saját kezűleg fogja a pontyot a halászléhez, két napig halvérben úsztatja a konyhát, mondván, a jó munkához idő kell, és halhólyagot kínál fülén a dühtől gőzt eregető hitvesének, legyen egy romantikus pillanatuk, pukkasszák ki együtt. Majdan szenteste előestéjén befoglalja a konyhát, és egy üveg vörösbor társaságában, karácsonyi dalokat dudorászva megfőzi a hallét. Ekkor már nem halvérben úszik a konyha, hanem hagyma és pirospaprika haldarab triumvirátusban. A család lemondóan legyint, mert már tudják: „nem katasztrófa ez, csak karácsony.” (Annimal Cannibals)

A fanatikus karácsonyrajongó maga szedi a mákgubót, és a diót, maga töri, szárítja, darálja, mert „a boltit vegye aki akarja, adjuk meg a módját” és szigorúan jelen van a bájgli készítésnél, mert nem mindegy hogy hány centis a tészta, és hány centis a töltelék benne, ezzel a felesége amúgy is cakkos idegeit még cafatosabbá generálja.
A fanatikus karácsonyrajongó Mikulástól Szentestéig rénszarvasos pulóverben jár, és csak piros-fehér-zöld-arany színű ruházatot akar látni családja tagjain, akik ez ellen erősen tiltakoznak.

A fanatikus karácsonyrajongó zenei ízlése az ünnep közeledtével erőst változik, a házban, az autóban karácsonyi válogatást hallgat, a melodikus karácsonyi muzsikák ellágyítják a vonásait, és méla mosoly jelenik meg az arcán. A család felvásárolja a környék füldugó készletét.


A fanatikus karácsonyrajongó advent első napjára saját kezűleg önti a gyertyát, és válogatja össze a fenyőágakat a legnemesebb fenyő ültetvényekről. Ugyanígy jár el a karácsonyfa vásárlásakor, egész évben figyelemmel kíséri a fenyő termés grafikonokat, és teszteket böngész, melyik fenyőfajta hullajtja le a tüskéit legkésőbb.

A fanatikus karácsonyrajongó ügyel arra, hogy minden a legtökéletesebben történjen a szentestén. Mindezt három kamerával rögzíti, nehogy elvesszen a karácsonyi felvétel egy figyelmetlenség okán.
Aztán a terített asztalhoz ül a megfelelő öltözékben, (nem rohad le róla a Rudolfos pulóver szilveszterig! ) és elégedetten konstatálja idegileg kissé kikészült családja körében, hogy idén is mindent megtett annak érdekében, hogy tökéletes legyen a szent ünnep.

Karácsonyra egyszemélyes beutalót kap a feleségétől az ünnep utáni időszakra, az ország legtávolabbi wellness központjába.
Csak hogy a szeretteinek legyen ideje kipihenni őt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here