Lajos herceg, a különc luxemburgi

Lássuk be, attól, hogy valaki herceg vagy király, még nem feltétlenül él feddhetetlen, példás életet. Nyilván, az lenne az ideális, ha kiváló, makulátlan emberként vezetné az országot – nem csak gazdaságilag, de erkölcsi értékek terén is. Hát, ilyen pedig valószínűleg csak a mesében létezik.

 
 

Mint ahogy egyetlen történelmi korban, úgy a mai királyok, hercegek sem éppen szent életűek, sőt. A modern korra fogják az etikett lazulását, és már nem csak az előre “lezsírozott” házasság intézményét, de más “szabályt” is simán felrúgnak.

A luxemburgi Lajos herceg (Louis de Luxembourg) például egy halom olyan előírásra hányt fittyet, amelyről nem is gondolná az ember, hogy “szabad neki”. Az amerikai iskola elvégzése után Svájcban tanult tovább, ami persze még nem ellenkezik a királyi szokásokkal. Svájcban azonban olyan elkötelezett híve lett a karitatív munkának, hogy egy misszió keretein belül Indiába utazott, ahol egy ideig a legszegényebb negyedekben, vagy éppen az utcán élő gyerekeknek tanított angolt. Nos, ez azért nem olyan szokványos, ugye?

Visszatérte után a négy nyelven folyékonyan beszélő herceg két londoni egyetemen is tanult, szakdolgozatát a humanitárius hirdetésekről írta. Felvállalta diszlexiáját, valamint azt, hogy a rögbit is csak azért űzte évekig, hogy a tanulási nehézségek miatt felhalmozott feszültségét levezesse – ezzel szintén nem mindennapi cselekedetet hajtott végre.

“Természetesen” magánéletében sem követte a királyi családokra ráerőltetett sémát. A herceg majdnem egy évtizedig élt együtt közrendű kedvesével, Tessy Antony-val, és, ha ez még nem lenne elég, házasságon kívül született egy gyermekük is. Ekkor összeházasodtak, Lajos herceg pedig lemondott a trónöröklési jogáról – úgy, hogy közben a királyi fenség megszólítást megtartotta. Gábor herceg után megszületett Noé herceg is, a pár azonban 2017-ben úgy döntött, elválik. A hírt Tessy hercegné jelentette be, és azt is hozzátette, hogy, noha elválnak, a gyermekeiket közösen kívánják nevelni. A válást idén áprilisban mondták ki. Luxembourgi Lajos jelenleg Párizsban él és dolgozik.

Mit gondolsz, egy trónörökös élhet szabad életet? Vagy tartania kellene magát ősei törvényeihez, elvárásaihoz?

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here