Mirror Moziajánló- Ruben Brandt, a gyűjtő

A Puskin moziban tartották meg 2018. október 30-án, Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés animációs akció-thrillerének sajtóbemutatóját.

 
 

Fotó: Lengyel Letícia Klára-MyMirror Magazin

 

Egy furcsa rablássorozat tartja izgalomban a világ múzeumjait, képtárait. Az értékes képek egymás után tűnnek el. A rendőrség tehetetlen, a sajtó egy Gyűjtő nevű személyt emleget, akit a festmények ellopásával gyanúsítanak. Egyetlen ember van, aki feltudja göngyölíteni az ügyet: Kowalski, a washingtoni magánnyomozó. Ám egy eset kapcsán beleszeret a rablóbanda női tagjába, Mimibe. A nyomravezetői jutalom százmillió dollár, és ennek köszönhetően az alvilág is bekapcsolódik az ügybe. Aztán elgondolkodhat a néző a film végén, hogy vajon miért maradt nyitott a történet végén, és akit bűnözőnek látunk, mégis minek az áldozata, és válik így a csapat minden tagja, egytől egyig szimpatikussá a néző szemében.

Milorad Krstic író jó témához nyúlt, és igen jól ötvözte az animációt a krimivel. Gyerekkorunk paráját hozta be az alkotásba, amikor még a fantáziával élni a világ legtermészetesebb dolga volt, és ami aztán megmaradt Ruben fejében is. A képi világ lenyűgöző, a filmben felbukkanó tájak olyan érzetet okoztak, mintha valóban a festői alpokban járnánk. A szereplők pedig: mintha az egész Krstic féle animált emberiséget Picasso tervezte volna, fittyet hányva az aranymetszés tökéletességére. Hangulatában itt-ott beköszön a Pulpfiction, úgy zenében, mint a film hangulatában. Aztán az akciójelenetekben a Yamakasi hatását is érezhetjük, talán nem véletlenül. Az egész filmet végigkíséri a futurisztikus érzet, de Picasso hatása alól nem vonhatjuk ki magunkat a figurákat nézve, egyetlen pillanatra sem. A képkockák csupán átkötőelemként lassulnak, a cselekmény pedig megállás nélkül mozgásban van.

A zenét Cári Tibor tette a film alá, igen jó érzékkel, felfedezhetőek benne magyar népdal és a huszonegyedik század amerikai pop különféle verziói.

A figurák magyar hangját  Kamarás Ivánnak, Hámori Gabriellának, és Markanczi Zalánnak köszönhetjük.

A Ruben Brandt a Gyűjtő, 2018. november 15-től látható a hazai mozikban.

Fotók: meshmag.hu, geekz.444.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here