Mit taníthat egy buddhista szerzetes a pánikról és az agyról?

Nagyon is sok mindent. Főleg, most, hogy mindenki úgy érzi magát, mint egy hegyekbe elvonult remete. Eddig lehetőséged sem volt, hogy lassíts a tempón, hát, most megkaptad!

 
 

Az élet nagy problémáit ugyan csak konkrét tettekkel lehet megoldani, viszont a meditáció segít megtalálni egyáltalán a helyes utat. És hogy mire lehet még jó? Ha az összes pozitív hatását listába szednénk, akkor két óra múlva is ezeket a sorokat olvasnád. Legyen elég egyelőre annyi, hogy csökkenti a stresszt, kimutatható, hogy jó hatással van az idegrendszeredre, és megfiatalítja az agyadat.

Igen, az utolsóra gondolom nem számítottál. Egy korábbi, 2016-os kutatás  konkrét eredményekre is jutott. Azoknak az 50 körüli tesztalanyoknak, akik rendszeresen meditáltak, átlagosan 7 és fél évvel fiatalosabban, gyorsabban pörgött az agya, mint a nem meditáló társaiknak – írja a Psychology Today.

A wisconsin-madisoni egyetem ennél kicsit továbbment: 14 évet töltöttek azzal, hogy egy tibeti szerzetest, Yongey Mingyur Pinpoche agyát vizsgálják. A 41 éves szerzetest még gyermekkorában édesapja tanította meg meditálni, hogy ezzel is elejét vegyék a kisfiú pánikrohamainak.

A szerzetes szerint a pánik leggyőzésének legjobb módja az elfogadás. Saját bevallása szerint, ha meditáció közben tört rá a pánik, megtanulta azt mondani:

„Helló, pánik! Üdvözöllek!” – sőt, még azt is hozzátette: „A pánikom és én jóbarátokká váltunk!”

Amint elfogadta a pánikrohamait, azok többé már nem kísértették.

Az MRI vizsgálat szerint a 41 éves szerzetes agya mindössze 33 éves. Ennyit számít, ha tényleg törődsz a mentális egészségeddel.

Borítókép forrás: internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here