Morgan Freeman

81 éve ezen a napon született Morgan Freeman Oscar- és Golden Globe-díjas színész a Tennesse állambeli Memphisben, tanár anyukától és fodrász apukától. Gyermekkora elég nehéz volt, sokat költözködtek, egy ideig pedig apai nagyanyjánál nevelkedett.

 
 

Első színpadra lépése büntetésből történt: hetedikes korában kihúzta egy lány alól a széket előre kitervelt romantikus ismerkedési indíttatásból. De a hősszerelmes attitűd nem hatotta meg a tanárokat, az ifjú Morgan-nek játszania kellett az iskolai darabban: a penitencia pedig annyira jól sikerült, hogy ez el is indította a színészi pályán.

Tizenkét évesen drámaversenyt nyert, majd rádiózott is, de 18 évesen gondolt egy merészet, és – visszautasítva egy színészi ösztöndíjat – beállt az Amerikai Légierőhöz, ahol négy évet szolgált.

Majd az angyalbőrt levedlette és átszárnyalt Los Angelesbe, ahol színészi és táncleckéket vett, miközben irodai másolóként gépelt a helyi főiskolán. Dolgozott táncosként, színészként kisebb szerepekben, majd 1968-ban fellépett a Broadway-en a “Hello, Dolly” afro-amerikaiak által előadott verziójával.

Később megmártózott a szappanoperák habkönnyű világában, de ő komolyabb szerepeket szeretett volna, ezért inkább maradt a színházi munkáknál, valamint a kisebb filmes megjelenéseknél, és 1987-ben már Oscarra jelölték a Street Smart mellékszereplőjeként. A nomináció amúgy többször is megtörtént: volt ő Miss Daisy sofőrje (ami azért többek között egy Golden Globe-ot is megért), majd a “Remény rabjai” filozófikus természetű börtöntöltelék narrátora is.

Az utóbbi film premierje az első negatív kritikák miatt egy kongóan üres moziban volt, de aztán egyre sikeresebb lett és a következő évben hét Oscarra jelölték. Ennek ellenére abban az időszakban Tom Hanks jobban futott a Forrest Gumppal, így végül a Shawshank Fegyház elítéltjei nem emelhették fel az aranyszobrokat. De 10 év elteltével ez is bekövetkezett: Freeman a “Millió dolláros bébi”-vel és Clint Eastwooddal elhozta az Oscart.

Amíg a filmvásznon a boksz, addig a való életben egy másik ütős sport hozta meg számára a sikert: a golfban rekordot is felállított, egykezes swingjére pedig állítólag világszerte elismerően csettintenek. Muzsikában viszont inkább a blues a kedvence, Mississippiben egy zenés klubot is alapított két barátjával együtt.

Bár valójában 50 éves kora után érte el a nagy áttörést a fent említett mozikkal és olyan filmekkel, mint a Robin Hood, a Hetedik vagy az Unforgiven, egyik barátja annyira biztos volt Morgan sikerében, hogy előre külön szekrényt épített a színésznek a prognosztizált díjkollekció méltó rejtekéül.

A gyűjtögetés amúgy is édes tevékenység a színész számára, hiszen méhészkedéssel is foglalkozik 124 holdas pagonyában.

Emellett a francia nyelv kiváló művelője és a konyhaművészetben is otthon van. 2004-ben Tom Hanks-szel, Tim Robbins-szal és Katie Couric-kel közös szakácskönyvet írtak, amely köré egy alapítványt is szerveztek a hurrikán sújtotta karibi térség megsegítésére – “Planit now” elnevezésű szervezete azóta is támogatja a természeti csapások sújtotta övezetekben élő embereket.

Jack Nicholsonnal játszott a “Bakancslista” c. filmben, amelyben elhangzik egy rövid történet:

“Az egyiptomiak szerint, mikor a lelkünk a mennyek kapujába ér, az istenek két kérdést tesznek fel. A válaszon múlik, hogy bebocsátást nyernek-e:

  1. Leltél-e örömöt az életben?
  2. Vittél-e örömöt mások életébe?”

Sokakkal együtt azt gondolom, hogy Morgan Freeman esetében mindkettő válasz: Igen.

Még jó, hosszú és örömteli utat kívánunk itt a Földön.

Isten éltessen!

Fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here