Nagy szerelmek 2. – Károly és Kamilla

"Érdekes lenne egyszer belegondolni abba, mit élhetett meg Károly, hisz kötelességből nősült, pedig olyan nőt szeretett, aki mind korban, mind érdeklődésben, mentalitásban valóban közel állt hozzá. Ha tetszik, ha nem, Kamilla úgy tudta és tudja ma is szeretni, ahogy neki jó. Mégis mindenki azzal volt elfoglalva, hogy Diana milyen gyönyörű, és meg hogy lehet ennyire megbántani."

2023. május 6-án királlyá koronázzák II. Erzsébet utódját, fiát, Károlyt. Kamilla, a felesége, automatikusan királyné lesz. A királyi páros az elmúlt évtizedek során sok próbát kiállt, mégis ritkán gondolunk rájuk szerelmespárként.

1970-ben találkoztak először egy lovaspóló meccsen, amikor Kamilla 23, Károly pedig egy évvel fiatalabb volt nála. A fiatalok között gyorsan szerelem szövődött, méghozzá szenvedélyes, és mély, de az udvar ellenezte, mert a lányt nem tartották elég jónak a trónörökös számára. Miután Károly bevonult a haditengerészethez, Kamilla nem várt rá, hanem férjhez ment, de az érzelmei nem lettek semmissé, ahogy a fiúé sem. Mint tudjuk, Károlynak is meg kellett nősülnie, és érdekes módon a közvéleményt azután se érdekelte a két fiatal valódi szerelme, miután kiderült, hogy hiába élnek házasságban, egymást szeretik. A mesékben mindig megáll az élet a lagzinál, senki nem kérdezi meg, mi van utána, vajon tényleg boldogok-e. Amikor felszínre került, hogy Károly csalja Diana hercegnét, akkor a világ leszedte róla a keresztvizet. Diana minden szimpátiát megkapott, de az emberek egyáltalán nem akartak azzal foglalkozni, hogy a férje kényszerből vette el, az sem, hogy végig mást szeretett, csak a tény maradt fenn, hogy a szépséges Diana boldogtalan volt.

 
 

Érdekes lenne egyszer belegondolni abba, mit élhetett meg Károly, hisz kötelességből nősült, pedig olyan nőt szeretett, aki mind korban, mind érdeklődésben, mentalitásban valóban közel állt hozzá. Ha tetszik, ha nem, Kamilla úgy tudta és tudja ma is szeretni, ahogy neki jó. Mégis mindenki azzal volt elfoglalva, hogy Diana milyen gyönyörű, és meg hogy lehet ennyire megbántani.

Mindezek mellett jusson eszünkbe az is, mennyit beszélünk arról, hogy nem a külső számít, mégis Kamilla, aki talán nem a legelőnyösebb külsővel rendelkezik, tudott úgy szeretni, várni, ahogy az a szeretett férfinak megfelelt. Tényleg elég lenne csak azt gondolni, hogy valakit a szépsége miatt kell szeretni? Mennyire pokoli lehetett megélnie Kamillának, hogy a világ piedesztálra emeli Dianát, aki két fiút is szült a férjének, miközben a férfi kényszeredetten mosolyog mellette, pedig más szerelme.

A csúnya lány szenved, miközben szerető lesz belőle, de szenved a szép feleség is, aki nem érti, miért történik ez vele. Azért, mert Károly bebizonyítja az egyik legszebb dolgot a világon: nem fontos, hogy ki mennyire gyönyörű. Ha a szívében másnak van helye, akkor hiába minden. Mégis előszeretettel ítélkezünk a pár felett. Károly később is azt teszi, amit kevés férfi: elveszi feleségül a szeretőjét. Túlélik a harag, a gyűlölet, a megvetés éveit, kibírják a lehallgatási botrányokat, a gúnyolódást, mert a kettejük közötti érzelmek mindennél erősebbek.

A kisfiú, akit anyja sose tartott kedvencének, akit finoman szólva elhanyagolt, édesapja pedig puhánynak minősített, végre szeretetet kap egy olyan nő által, aki lehet, hogy a világ szemében nem bombázó, de az ő szemében tökéletes. Kell ennél fényesebb bizonyíték a mindent elsöprő szerelemre? És még mindig, negyedszázaddal később is elhangzik a mondat, amely a társadalom sekélyességét bizonyítja: de hát Diana annyira szép és kedves volt! Lehet, de mind tudjuk, hogy a szív ezt másképp látja, másképpen éli meg, és tökéletesen mindegy, hogy valaki mennyire különleges, ha mi a kertünkben lévő a pitypangot szeretjük, nem pedig a hivalkodó liliomot.

Ha a 20. század nagy szerelmeiről esik szó, nem szabad kihagynunk az Egyesült Királyság első párját, hiszen, ha tetszik, ha nem, megmutatták országnak-világnak, hogy vannak mindent elsöprő érzések, szenvedélyek, amelyek kibírják az idő múlását. Példájuk nem mindennapi és csodálatraméltó.

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here