Önsajnálat? Sajnállak, ha nem tudsz kitörni belőle

Mind ismerjük azt a személyt, aki egy 5 perces sablonbeszélgetés után azt ecseteli, hogy neki milyen rossz, sajnáld őt.

 
 

Önsajnálat kapitánynak mindig van pár személy a tarsolyában, akire ráfoghatja az elcseszett életét. Leggyakoribb célpontok a szülők, de a főnök, a férj/feleség is szerepelhet a repertoárban.

Szerencsére ritka, hogy valaki még 60 évesen is a rettenetes gyerekkorára hivatkozzon, de egy kicsi önsajnálat szinte bárkinél felütheti a fejét. Keresztje mindenkinek van, de ha már hallgattad a nagyapádat 2. világháborús történeteket mesélni, akkor rájöhetsz, hogy mégsem neked van a legrosszabb helyzeted a földkerekségen.

Miért káros az önsajnálat?

Az egy dolog, hogy nem visz semerre, de ha hosszútávon elmerülsz a mocsárban, akkor szép lassan visszafejlődsz egy 15 éves kiskamasz szintjére. Mind lelkileg, mind anyagilag. Ettől függetlenül azért burkolóznak be rengetegen az önsajnálat kényelmes takarójába, mert bár letargikus, de kényelmes. Kimenni a rideg valóságba, felvállalni, hogy elcsesztem akár 20 évet az életemből? Kinek lenne ehhez kedve?

És itt jön a második csavar: minél régebb óta ülsz az önsajnálat – körhintán, annál nehezebb lesz leszállni. Meglepő, milyen sokan nem tudnak felelősséget vállalni a tetteikért. Hogy mit tehetsz mégis, hogy leküzd ezt az alattomos kis dögöt?

Első lépésként ismerd fel, hogy a tetteidért csakis te felelsz. Ha ez megvan, az már félsiker, hiszen innentől visszakozni nem lehet, magadat meg főleg nem tudod már becsapni. Ezt követően tudatosítsd magadban, hogy a saját magad ellensége leszel, ha folyamatosan másra hárítod a felelősséget.

Az önsajnálat tulajdonképpen egy hamis indok, miért nem kell teperned, és miért nem vagy hibás semmiben. Az álommunkát, a jó párkapcsolatot, a spanyol tengerparti nyaralót viszont senki nem fogja utánad dobni. Ehhez viszont be kell ismerni, hogy 5 éven keresztül csak szórtad a pénzt, ahelyett, hogy félretettél volna.

Ismerd fel, ha kezdesz szétcsúszni! A barátoknak előadhatod a sablonos “minden oké” szöveget, de magadnak teljesen felesleges hazudnod. Ha az összeomlás szálán állsz, a negatív gondolatok gyakorlatilag bulit csapnak az agyadban – zöld utat adva az önsajnálatnak.

Maradj észnél! Ha felteszed magadnak a kérdést, hogy tényleg minden kicsúszott-e a kezeid közül, rá fogsz jönni, hogy nem. Mindig van mibe kapaszkodni. Talán kidobott a párod, és billeg a léc a munkahelyen, de eddig nem vetted észre, milyen szuper barátaid vannak.

Lásd meg a rosszban a jót! Rengeteg sikeres ember utólag megköszönheti, hogy kirúgta a főnöke, hiszen így alapított vállalkozást. Persze az is elég, ha találsz egy jobb állást, esetleg egy régi, kikopott barátság helyébe jöhet egy sokkal jobb.

Tudd, hogy nem csak neked van alkoholista apád, és más sem kapott anno érettségire budai villát. Ámulhatsz, milyen könnyű az élete pár kőgazdag ismerősödnek – de közben ne feledkezz meg a többségről, akiknek milliószor rosszabb, mint neked.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here