Tetovált nők – 3. rész

Egyesek szerint ízléstelen, mások szerint művészet. Valaki megveti, mások imádják. Van, aki úgy gondolja, feltűnősködés, és van, aki szerint az önkifejezés eszköze. A tetoválás megosztja a közvéleményt. Pláne, ha azt egy nő viseli…

 
 

Artoria Gibbons Amerika egyik legismertebb, legtovább dolgozó tetovált asszonya volt. Az 1893-ban Wisconsinban, egy norvég bevándorló földműves leányaként született Anna Mae Burlingston mélyszegénységben élő családjával együtt költözött Washingtonba. Két nővérével együtt hamarosan cselédként kezdtek el dolgozni, hiszen édesapjuk a költözés után nem sokkal meghalt, nekik pedig pénzt kellett keresniük. Anna Mae itt találkozott a tetoválóművésszel, – későbbi férjével – Charles “Red” Gibbons-szal. 1912-ben kötöttek házasságot, egy leányuk született. Házasságkötésük után nem sokkal kitalálták, hogy jobban keresnének, ha Anna Mae – a későbbi Artoria – tetovált nőként dolgozna. Charles keresztény képekkel és feliratokkal varrta ki asszonyát, mivel az nagyon vallásos volt. Az 1920-as években kezdték meg országjáró turnéjukat. Amikor épp nem utaztak, Kaliforniában éltek.

Turnéja kerettörténete az volt, hogy elmenekült a családjától és a szegénység elől, és megtalálta a showbizniszt és a szerelmet. Az 1970-es évektől ez a kerettörténet a menedzsere hatására megváltozott, aki Artoria-t a show-ja fénypontjaként hívta be azzal, hogy ő az “ember-csinálta szörnyeteg”, hiszen férje csak féltékenységből varrta ki őt. Ez a váltás Artoria-t annyira zavarta, hogy fellépés előtt ki is kapcsolta a hangszórót, hogy ne hallja a felkonferálást.

A valódi motiváció ugyanis nem volt más, mint az anyagi nehézség, amellyel sokan küzdöttek azokban az időkben is. Egy tetovált nő viszont remekül keresett, heti 100-200 dollárt is kapott olyan fellépéseken, ahol tűznyelők, alacsony növésű emberek, sziámi ikrek, és egyéb különleges emberek mutogatták magukat.

Artoria 1981-ben “ment nyugdíjba”, és 1985-ben hunyt el.

fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here