Vízfüggők, szoláriumfüggők, tetoválásfüggők

Drogok, alkoholizmus, kényszeres evés, pornófüggőség… tudjuk, hogy számtalan dolog okozhat addikciót, és azzal is tisztában vagyunk, hogy ezekről leszokni nagyon nehéz, ha az egyénben nem tudatosul a “betegsége”, akkor pedig gyakorlatilag lehetetlen.

 
 

Különösen akkor esélytelen a leszokás, ha észre sem vesszük, hogy teljesen ártatlan dolog vont hatása alá valakit… ilyen például a szoláriumfüggőség, mely, lássuk be, nem tűnik túl veszélyes dolognak. Egyesek szerint fénycsövek alatt napozni ugyanis ugyanannyira nem káros, mint hajat kiegyenesíteni vagy sminkelni – hiszen normális, hogy az ember egy kicsit jobban akar kinézni, nem? Nos, igen, egy pontig egyáltalán nem káros. Mégis, a legújabb kutatások szerint létezik olyan, hogy valaki nem tud leállni a szolizással, és ugyanúgy rászokik, mint mások a kábítószerre.

Ugyanígy nem tűnik veszedelmesnek az sem, ha valaki állatokkal veszi körül magát. Mindannyian ismerünk egy őrült macskás nőt: az állatbolondot, aki minden négylábút, akit csak tud, befogad és gondoskodik róluk. De mi ezzel a probléma? Látszólag semmi. Gyakorlatilag pedig az, hogy egy állatmániás ember függősége mögött magányosság, a szociális életben való megrekedés, a problémák elől való menekülés húzódik.

A tetoválás manapság teljesen elfogadott önkifejezési mód… na jó, nem egészen: egy tetovált embert sajnos még mindig rengetegen elítélnek. Ebben is van pedig egy egészséges határ… no, de hogy kinek mit takar ez a kifejezés? Mikortól beszélhetünk tetkófüggőségről? Egy friss kutatás szerint az amerikaiak 32%-a vallotta be, hogy tetkófüggő, azaz, amint elkészült egy alkotás, már a következőn agyal, és rövidesen meg is valósítja azt. A kutatók csak széttárják a kezüket: még nem jöttek rá, mi vezet a krónikus tetkófüggőséghez… egyesek szerint a fájdalom izgalmas érzése, melyet tetoválás közben érez az ember, mások szerint a figyelemfelkeltés iránti vágy okozza.

Talán csak a beavatkozások borsos ára miatt nincs közöttünk még túl sok plasztikai műtét-függő. Külföldön azonban már nem csak a hírességeket kebelezte be ez az addikció. A kutatók szerint a kóros testképzavar az oka annak, hogy valaki nem tud leállni a szépészeti műtétekkel, és mindig talál magán valami alakítanivalót. Egy biztos: a plasztikafüggőség létező jelenség, mely egyre több, és ami még drámaibb: egyre fiatalabb embert érint.

Az internet tele van a vízivás fontosságáról szóló cikkel. Nem véletlenül: a vízhiány ugyanis rengeteg testi tünetért, sőt, komoly betegségek kialakulásáért felelős. Arról azonban kevesebb információt találunk, hogy a túlzott vízivás is lehet káros: függőséghez vezethet. Ha valaki sok vizet iszik, még nem biztos, hogy függő, hiszen a vér alacsony nátriumtartalma is okozhat gyötrő szomjúságot, de az nem számít függőségnek: az egy hiánybetegség tünete. A vízfüggő emberek legtöbbjéről azonban kiderítették, hogy szenvednek ebben a betegségben, ők valóban függők: nem tudják megállni, hogy ne igyanak állandóan.

fotó: Internet

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here