Egy igazi udvari bolond – Danny Kaye

“Ha Hollywood aranykorára gondolunk, legtöbbször a nagy sármőrök, Cary Grant, Rock Hudson, Charlton Heston vagy Gregory Peck jut eszünkbe, de hogy a nőket se felejtsük ki, Elizabeth Taylor, Grace Kelly vagy Audrey Hepburn is maradandót alkotott, és persze sokan, akiket felsorolni is nehéz. Olyan színészek voltak akkor a vászon királyai és királynői, akikért élt-halt a közönség. Ha lehunyjuk a szemünket, menten magunk előtt látjuk a Casablanca reptéri jelenetét, vagy a Ben Hur kocsiversenyét és sorolhatnánk a végtelenségig beleértve a klasszikus westernt, a zenés-táncos filmeket, és a jó öreg krimit is. A vígjátékok koronázatlan hőse azonban mindenképpen Danny Kaye, akinek arcjátékát, mozgását és tánctudását nehéz elfelejteni. Felejthetetlen percekkel ajándékozta meg a nézőket, gondoljunk csak a címben említett az Udvari bolond c. fergeteges komédiára.”

Ha Hollywood aranykorára gondolunk, legtöbbször a nagy sármőrök, Cary Grant, Rock Hudson, Charlton Heston vagy Gregory Peck jut eszünkbe, de hogy a nőket se felejtsük ki, Elizabeth Taylor, Grace Kelly vagy Audrey Hepburn is maradandót alkotott, és persze sokan, akiket felsorolni is nehéz. Olyan színészek voltak akkor a vászon királyai és királynői, akikért élt-halt a közönség. Ha lehunyjuk a szemünket, menten magunk előtt látjuk a Casablanca reptéri jelenetét, vagy a Ben Hur kocsiversenyét és sorolhatnánk a végtelenségig beleértve a klasszikus westernt, a zenés-táncos filmeket, és a jó öreg krimit is. A vígjátékok koronázatlan hőse azonban mindenképpen Danny Kaye, akinek arcjátékát, mozgását és tánctudását nehéz elfelejteni. Felejthetetlen percekkel ajándékozta meg a nézőket, gondoljunk csak a címben említett az Udvari bolond c. fergeteges komédiára.

1911-ben született David Daniel Kaminsky néven New Yorkban. Családja zsidó származású, egykor Ukrajnából vándorolt ki. Iskoláit Brooklynban végezte. 22 éves korában változtatta meg a nevét Kaye-re. Az iskolában gyorsan kitűnt remek énektudásával, amihez hihetetlen utánzóképesség is párosult. Hamar rájött, hogy humorával vidámságot csempészhet az emberek életébe, mégse készült azonnal színésznek, de a kanyargós út során több munkahelyről is finoman szólva eltanácsolták.

 
 

1937-ben részt vett egy alacsony költségvetésű komédiasorozatban, amely bár nem aratott átütő sikert mégis hozzásegítette, hogy a Broadway közelébe kerülhessen. A színpad segítségével ismerte meg feleségét, aki abban az időben szövegíróként és zeneszerzőként dolgozott. 1940-ben feleségül is vette Sylvia Fine-t.  Az asszony mindig mellette volt pályafutása során, bár volt egy törés a házasságukban, de utána életük végéig kitartottak egymás mellett.

Első nagy sikerét a Csuda pasi c. filmben érte el, amelyben azonnal kettős szerepet játszik. Mondhatnánk, hogy ez a film nem szokványos vígjáték, mégis nagyon mulatságos. Danny Kaye élete a mulattatás körül forgott, és hiába játszott olykor komolyabb szerepeket, mint pl. a Hans Christian Andersen életéről szóló film címszerepét, amely 6 Oscar-jelölést is kapott, az emberek mégis táncos-komikusként zárták a szívükbe. A Botcsinálta bokszoló sikere után jött a Walter Mitty titkos élete, majd berobbant minden idők egyik legjobb vígjátéka 1956-ban az Udvari bolond. Ez amolyan Robin Hoodra hajazó történet, mégse azt látjuk benne, hogy a nagy megmentő kelekótya, hanem hogy vérbeli hős, aki képes a szerelemért, a trónörökös védelméért fura kalandokba keveredni. Ebben a filmben hangzanak el olyan örökbecsű mondatok, amelyeket a tévénéző sose tud mosoly nélkül hallgatni: A pirulás pohár jele a mozsár, abban méreg vár, a váras pohár rád vár, abban nem virul a pirula… Vagy amikor eltörik a váras pohár: a sárkányos, ami rá vár…A vár sárkányos vár…

Akárhányszor nézi az ember, képes kacagni, mert Danny Kaye mimikája felejthetetlenné teszi ezt a jelenetet.

Természetesen jöttek még szép sikerek. Közben egy fiuk született, és idővel a színész az UNICEF első jószolgálati nagykövete lett. Örömmel utazta be a világot, hogy a szervezet tevékenységét hirdesse és mutassa be. A filmek mellett mindig kapható volt más bolondozásra is, ezért bizonyára sokaknak emlékezetes, ahogy zenekarokat vezényelt, de mindemellett szakácsművészetet is oktatott. Leszámítva, hogy kottát se tudott olvasni, olyan fergeteges hangulatot varázsolt a koncerttermekbe, hogy a komolyzene kedvelőinek is mosolyt csalt az arcára. Nagy sikere volt a Live from Lincoln Center c. TV-show-ban (1981. szeptember 23.), ahol karmesterként lépett fel a New Yorki Filharmonikusok zenekarral.

Az UNICEF-ben kifejtett lelkes tevékenységét 1983-ban Humanitárius Oscar-díjjal jutalmazták.

A komédia nagymestere végül szívelégtelenségben halt meg 1987-ben. Valószínűleg odafent nagy szükség mutatkozott egy igazi játékos kedvű bohócra, aki mindenkit megnevettet talán még ma is abban a másik világban.

És íme néhány filmje a teljesség igénye nélkül, ha nevetni vágyunk:

  • 1981
    A túlélő (angol filmdráma, 120 perc, 1981)
  • 1963
    A nevetés hangja (amerikai dokumentumfilm, 70 perc, 1963)
  • 1959
    Öt penny (amerikai családi film, 117 perc, 1959)
  • 1958
    Én és az ezredes (amerikai háborús vígjáték, 109 perc, 1958)
  • 1956
    Udvari bolond (amerikai vígjáték, 101 perc, 1956)
  • 1954
    Kopogd le a fán! (amerikai vígjáték, 102 perc, 1954)
  • 1954
    Fehér karácsony  (amerikai zenés film, 115 perc, 1954)
  • 1952
    Hans Christian Andersen (amerikai életrajzi film, 108 perc, 1952)
  • 1951
    A Riviérán  (amerikai vígjáték, 89 perc, 1951)
  • 1949
    A főfelügyelő (amerikai vígjáték, 98 perc, 1949)
  • 1948
    A zene szerelmese (amerikai vígjáték, 108 perc, 1948)
  • 1947
    Walter Mitty titkos élete  (amerikai vígjáték, 106 perc, 1947)
  • 1946
    Botcsinálta bokszoló (amerikai vígjáték, 109 perc, 1946)
  • 1945
    Csuda pasi (amerikai vígjáték, 94 perc, 1945)
Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here