Állatok és fura csemegéik

Mint a kisbabák, úgy az állatok is szeretnek megkóstolni mindenfélét. Ez azért valahol érthető is, hiszen honnan lehetne benne biztos valaki, hogy az autógumi nem valami édes csemege, ameddig meg nem nyalogatja? Na, ugye?

 
 

Néhány állat élete folyamán szinte egy sajátos kis ízlést fejleszt ki az amúgy ehetetlen tárgyak iránt: annyit fogyaszt el belőlük, hogy már nem lehet azt feltételezni, hogy csupán véletlenül majszolta el azokat. Na, az állatorvosoknak adnak is elég munkát ezzel: ki kell bányászniuk a beleikből mindazokat a vackokat, amelyeket a kis kedvencek elfogyasztottak ugyan, de megemészteni már nem tudnak.

2017-ben Illinois államban például egy “zarándok gúnárt” vittek az állatklinikára: a szárnyasnak annyira megtetszett gazdája arany kereszt medálja, hogy egy jól eltalált pillanatban kikapta annak nyakából, és lenyelte az ékszert. A nő természetesen azonnal elvitte röntgenre az állatot, a képen ki is rajzolódott, melyik bélszakaszban van az aranykereszt. A rendelőben el is nevezték őt “Szent Libának”, és megműtötték az állatot.

Egyáltalán nem meglepő, hogy az óceán “lakóinak” beleiből rengeteg háztartási hulladék kerül elő. Egy partra vetődött, 11 méteres bálnában például találtak 20 műanyag reklámtáskát, egy golflabdát, kisebb törölközőket, gumikesztyűket, egy melegítőnadrágot, szigetelőszalagot, és egyéb műanyagdarabokat. Ezek az emészthetetlen tárgyak adták ki gyomortartalmának 1-2 százalékát, a többi alga volt. Ennek ellenére persze rémisztő, hogyan, mennyire felelőtlenül pusztítjuk el saját, csodaszép környezetünket.

A tigriscápákat az óceán kukájának is hívják, és nem véletlenül: szeretnek mindenből egy falatot kiharapni, ami csak a közelükbe kerül. Cápák gyomrában találtak már rendszámtáblát, pénzt, hangszert, üvegpalackokat, de még autókereket is. De ami a legkülönlegesebb, azt egy nagy fehér cápa gyomrában találták: egy teljes páncélöltözet. Sosem derült ki, hogyan kerülhetett a hasába, de mivel egy elismert oceanológus írta le az esetet, hihetőnek tartják.

Van, hogy egy-egy ilyen “állati félreevés” egy egész csapat embert megmozgat: történt ugyanis, hogy 2014-ben egy kígyó vadászatra indult egy indiai farmra. Csirkéket vagy legalábbis egy-két tojást szeretett volna bekebelezni. Úgy esett azonban, hogy csak egy villanykörtét talált, és tévedésből azt nyelte le. A gazda észrevette, hogy valami nem stimmel az állattal, de életben akarta hagyni, így hívta a kígyómentőket. Azok megállapították, hogy az állat nem tojást nyelt le, és a következő négy órát azzal töltötték, hogy kipréseljék a kígyóba szorult villanykörtét. Elég lett volna egy rossz mozdulat, és vége: ha összetörik a villanykörte, a kígyó halálosan megsérül. Amint a kígyó agresszíven reagált, abbahagyták a mentést, és hagyták lenyugodni a hüllőt. Végül sikerült kiemelni az idegen tárgyat, a kígyót pedig még két napon át megfigyelés alatt tartották, majd visszaengedték a természetbe.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here