Csak cigaretta legyen, meg egy üveg bor a hűtőben

Meddig számít valaki szorgalmas, a munkájában elkötelezett embernek? És alkalmankénti alkohol-fogyasztónak? Mikortól lesz valaki láncdohányos? Hol kezdődik a függőség? Mikor kell segítséget kérni a leszokáshoz? Összegyűjtöttünk 5+1 ismérvet, ami jellemző a függőkre.

 
 

Mi jellemző a (játék, alkohol, nikotin, stb…) függőkre?

Néha elhatározzák ugyan, hogy leállnak, – és ezt komolyan is gondolják – de ezt sajnos nem követik tettek. Ha mégis beleállnak a küzdelembe, akkor rövid időre sikerülhet leszokniuk, tartósan azonban – egyedül – aligha.

Egy függő általában nem tud addig szabadulni, amíg a megszokott közegében él. Ha megszabadulva a függőségtől visszatér “régi életébe”, nagy esély van arra, hogy újra bele kerül a “régi spirálba”.

A függők sokszor vesztik el a kontrollt: elég egy kis stressz, és máris nagyobb dózisban adagolják függőségük tárgyát – diéta idején mértéktelenül esznek, vagy a szokásosnál is többet ülnek a képernyő előtt. Akkor sikerülhet leszokniuk, ha beismerik a gyengeségüket, azt, hogy létezik valami, ami uralmat tud venni felettük.

Undorodik a cigitől vagy a piától? Esélyes, hogy a függők annak ellenére folytatják szenvedélyüket, hogy már nem is kívánják az adott dolgot. Egyszerűen nem tudnak leállni.

Unalom, üresség- vagy értéktelenség-érzés? A függők, hogy elnyomják ezeket az érzéseket, gyakran más függőséget “választanak” maguknak, mint amiből egyszer már megszabadultak – szerhasználat helyett a szexbe menekülnek, játékgépezés helyett munkamániásokká válnak.

Az “alkalomszerű” használó és a “függő” között az a különbség, hogy a függő már nem uralja a helyzetet – a szer vagy a tett kezdi el uralni őt, nem pedig fordítva.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here