Erin Brockovich – Zűrös természet

Julia Roberts jó nő. Sőt, jó színésznő. Sokoldalú, sugárzó, igazán ritka jelenség. Ez vehetett rá, hogy megnézzem az Erin Brockovich – Zűrös természet című mozit. A film igaz történeten alapul, sokat is lehet belőle tanulni, de azért én több aspektusból is kritizálnám, előre is bocsi a rajongóktól.

 
 

Szóval, adott egy háromgyermekes nő, Erin (Julia Roberts), aki munkakeresőként, tejesen kétségbeesve meggyőzi Edet, hogy alkalmazza őt ügyvédi irodájában. Nem tudom, ki hogy van vele, de amikor én ilyen szituban voltam, diplomásként is szórólapoztam, de ezek szerint ő kétszer is sorban állt, amikor a magabiztosságot adták: Erin minden képesítés nélkül rögtön megcélozta az ügyvédi pályát. Ráadásul kannáit kidobva, nagyszájúan és szlengben kommunikálva tervezi bevenni ezt a belterjes, kiművelt, elegáns réteget. (Persze, most csak gúnyolódom, biztos lehet így is munkát keresni, csak hát nem éppen átlagos…)

Erin munka közben aztán egyszer csak ráakad néhány orvosi leletre. Nem érti, mit keres a telekkönyvi iratok között ez a néhány sokat sejtető papír, elkezd hát nyomozni (én egy gyerekkel a karomon sem tudom, hogy állok vissza hamarosan a munka világába, ő ezt is lazábban tolja: három kis poronty mellett lelkesen túlórázik és agyal).

Hamarosan hihetetlen következtetésekre jut: egy óriáscég szennyezi egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében. Erin házról házra járva több mint hatszáz panaszos aláírását gyűjt össze, és Eddel karöltve megnyeri az USA történetében pereskedés útján kifizetett legnagyobb anyagi kárpótlást: 333 millió dollárt. Természetesen a szép summa nem hozza vissza a holtakat, és miden bizonnyal a rák ellenszereként sem funkcionál, az áldozatok családjának anyagi terheit viszont enyhíti, és ha Erin nem lett volna, még ennyit sem kaphattak volna.

A film a töretlen elszántság, a harcos igazságérzet dicsérete, érdemes tehát megnézni mindenkinek, aki egy kicsit kiégett vagy hitét vesztette mostanában. Leszámol továbbá az előítéletekkel, mely szerint valaki vagy szép, vagy okos, továbbá, hogy egy nő csak takarítani tud és süteményt sütni.

Maratoni hosszúságú igaz történet, hősies küzdelemmel és közszemlére tett cickókkal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here