Finomságok kémcsövek között

Ha emlékszel még valamire a középsulis fizika, biológia és kémiaórákból, mindemellett a főzési tudományod nem merül ki a rántotta és a meleg szendvics elkészítésében, akkor máris felsőbb szintekre léphetsz. Például gyúrhatsz mártásból labdácskákat kálcium-kloriddal, vagy használj nátrium alginátot, ha kaviár állagú kávéra vágysz. Na jó, talán mégsem lesz ennyire egyszerű. Hölgyeim és Uraim dobpergést kérünk, nézzük meg kicsit jobban, mi is pontosan a mostanában egyre többet emlegetett, molekuláris gasztronómia.

 
 

Mint az a nevéből is kiderül, a molekuláris gasztronómia a főzés művészetét tudományos alapokra helyezi. Az ételeket speciális módszerekkel kémiai részekre bontják, aminek hatására meglepően furcsa, mégis finom ízhatásokat érnek el.

Ez a kreatív főzési tudomány egyébként Kürti Miklós, magyar származású professzor nevéhez is kapcsolódik, ugyanis ő vezette be a köztudatba, a hetvenes-nyolcvanas évekbe. Gyakran ismételgetett mondata: „Azt gondolom, szomorú tény, hogy civilizációnk letudja mérni a Vénusz atmoszférájának hőmérsékletét, ám azzal nincs tisztában, hogy mi megy végbe a felfújtjában sütés közben.”

(Kép: falatozz.hu)

A világon csak néhány étteremben találkozhatunk a molekuláris gasztronómia tudományát alkalmazó híres séfek ínyenc menüivel. Ezekhez a különleges menükhöz pedig átlagosan, 30.000-50.000 forint/fő értékben juthatunk hozzá, ha elég szerencsések vagyunk, és hónapokkal előre megpróbálunk asztalt foglalni magunknak. De esetleg, ha éppen Las Vegasba kaszinóztok, mindenképpen ejtsétek útba a magát az évszázad szakácsaként becéző Joel Robuchont.

A vizsgálatok során a tudósok rájöttek, mennyi mindent nem tudtunk eddig. Például, hogy a mandulában, a kókuszban, és a cseresznyemagban, ugyanaz az almasav található, ezért passzolnak egymáshoz és jól lehet őket kombinálni. Persze minden étellel hosszú hónapokig kísérleteznek, hevítik, fagyasztják, porlasztják, vagy éppen olyan szinteken borítják fel egy hétköznapi eper molekulaszerkezetét, hogy kilehet nyújtani, mint egy gyurmát.

(Kép: https://www.presztizsstyle.com )

Heston Blumenthal a „világ legjobb séfje” cím tulajdonosa, a legtöbbet emlegetett séf Angliában. Étterme a három Michelin csillaggal büszkélkedhető Fat Duck, melynek étlapjáról olyan hétköznapi ételek közül választhatunk, mint a frissítő, roppanós, citromos, zöldtea hógolyó, vagy a parfé formájában tálalt libamáj, zöldborsó krémmel, galambkocsonyával, homármártással és kamillavirággal. Fincsi.

A Fut Duck leghíresebb étele viszont kétségtelenül a Full English Breakfast. Amiben egy harapással kóstolhatjuk meg a szalonnás tojást, a sült kolbászt, a müzlit, a citromos teát, a ketchupot, és a karamellkrémet, természetesen desszert formájában. De ha kedvünk támad hozzá, „ihatunk” teát citromos ízesítésű zselé formájában is.

Kérdés, hogy hazánkban mikor fogunk találkozni ezzel a konyhaművészeti tudománnyal. Az is lehet, hogy nemsokára hétköznapi dolognak fog számítani, ha a hétvégi ebédünk mellé csiga zabkását, vagy szalonnás tojásos fagylaltot rendelünk desszertként.

(Borítókép: vinoport.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here