Giliszta, plankton és méhek

Egy soványka, de gombszemű cica vagy egy sántikáló kutyuska mindenki szívét megmelengeti. Sokan örökbe is fogadnak egy-egy ilyen kedves – és hálás – négylábút.

 
 

Rajtuk kívül azonban még számtalan állat számít ránk: arra, hogy viselkedésünket megváltoztatva, figyelmünket feléjük fordítva megmentjük őket.

Itt vannak például a méhek, akik nélkül aligha lenne elképzelhető a földi élet. Ezek a kis szorgalmas állatkák ugyanis virágról virágra szállva, virágport gyűjtve mézet készítenek, fákat tesznek termővé: nélkülük nem lenne méz, de számtalan gyümölcsfajta is eltűnne a Föld színéről. Későn észlelte ezt az emberiség, így a világ több pontján – a környezetszennyezés, irtások és vegyszerek miatt – a méhek száma drámai módon lecsökkent.

A planktonokról nem sokat tudunk: hihetnénk, hogy aprócska méretük miatt (képzavarral élve) “nem sok vizet zavarnak”, pedig ez tévedés. A planktonok tengeri állatok millióinak szolgálnak táplálékul, beleértve a hatalmas kék bálnát is. Mivel 50 ezer különféle plankton él a vizekben, annyira látványosak, hogy még az űrből is lehet őket látni. A planktonok fotoszintézise adja a világ oxigénjének a felét, míg a fák felelősek a másik feléért – így, ha a fákat és a planktonokat is elpusztítjuk a Földről, nem lesz oxigén, amit belélegezhetnénk.

A hangyák kicsik és szorgalmasak, és sokszor olvasunk róluk tanmesékben. Nos, ezen felül persze mást is érdemes megjegyezni róluk: például azt, hogy ők felelősek a talaj termőképességének a fenntartásáért, azaz ők mozgatják és szellőztetik át a földkupacokat, hogy növények teremhessenek bennük. Az icike-picike hangyák tehát közvetve élelmiszert biztosítanak az ember-óriásoknak, azaz nekünk.

A denevértől – az egyetlen repülni tudó emlőstől – a legtöbben rettegünk. Jó tudni azonban, hogy a világon ők felügyelik a rovarok egyensúlyát: rengeteget megesznek belőlük, így nekünk nem kell velük bajlódnunk. A denevérek képesek például óránként ezer – maláriát is okozó – szúnyogot felfalni. Az erdőirtások miatt azonban ma már élőhelyük nagyon visszaszorult, így nem tudják kifejteni jótékony tevékenységüket.

Rengeteg szemét megsemmisülését köszönhetjük a gilisztáknak, akik a földbe juttatott szennyeződéseket képesek lebontani. A madarak pedig az eddig felsoroltak közül szinte mindben részt vesznek egy kicsit: a bogarak egyensúlyát, a magok szétszórását, a tápanyag-újrahasznosítását is nekik köszönhetjük. Érdemes hát vigyázni rájuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here