Honnan tudod, hogy kell neked egy kisállat?

Elragadóan édes kutyusok, cicák, és hihetetlenül apró minimalacok játsszák mostanában a biodíszletet a sztárok fényűző életében. Egy négylábú első ránézésre valóban könnyebben “beszerezhető”, mint egy gyerek, és relatíve észrevétlenül meg is lehet tőle szabadulni, ha már teherré válik. Viszont ugyanúgy bolondot “lehet” belőle csinálni: öltöztetni, fotózni, vicces (megalázó?) helyzetekbe hozni… Ennek ellenére nem érdemes követni a sztárok állattartási példáit, jobb, ha utánaolvasol, vajon tényleg neked való-e egy kisállat. Segítünk!

Egy kiskutya, egy papagáj vagy egy minimalac nem olcsó: és most nem a hirdetések tételeire gondolunk. Egy jószágot oltani, etetni, ivartalanítani kell. Ez a három szó már alsó hangon is több tízezer forintba kerül, amelynek egy nagy részét bizony egyszerre kell kicsengetned.

 
 

A nevelés (ja, mert hogy azt is kell, nem mondta a celeb néni?) bizony járulékos veszteséggel jár: egy fél pár papucs, a kedvenc könyv, néhány leylandi ciprus bizony megsínyli, ha szőrös kedvencet hozol a házhoz!

Arra van időd, amire szánod. Vannak azonban olyan dolgok, amelyekre egyszerűen időt kell fordítanod. Ilyen például az etetés vagy a séta. Szeretsz sétálni? Rendben. A januári fagyos reggelen is, meg az október esti esőben is?

Az állatok sokáig élnek. Tovább megmaradnak, mint a te fellángolásod. Egy kutya, egy macska vagy egy bárány akár tíz hosszú évig is boldogít, és a törpemalac sem azért van, hogy jövő télen egy vidám tort készíts belőle a haverokkal. Ha külföldi kiküldetésre készülsz, engedd el, vagy told egy kicsit a család szőrös taggal való bővítését. 

Ha mégis elszánt vagy az “ügyben”, dönts az agyaddal és a szíveddel: inkább fogadj örökbe egy kiebrudalt jószágot, vagy, ha mindenképpen venni akarsz egyet, keress megbízható tenyésztőt, és ne egy szaporítót. Mielőtt elindulsz, olvass, kutass fel facebook csoportokat, kérdezz, és aludj rá egy párat! Az állattartás nem divathóbort.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here