Menni vagy maradni?

János az órájára nézett, majd búcsúpuszi nélkül csapta be maga mögött az ajtót. A sűrű illatfelhő még percekkel később is szorosan ölelte a nappali közepén álló nőt. Nem tudta, mi történt a férjével, csak volt valami rossz előérzete.

Mivel hitt abban, hogy amitől az ember fél, az be is fog következni, egy pár hónapja már komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy elhessegesse magától a félelmet: azt, hogy a férje visszavonhatatlanul megváltozott, netalán, ami még ennél is rosszabb, van valakije.

 
 

Tény, hogy erre utaló jeleket sehol sem talált (pedig, önmagából teljesen kifordulva, még arra is rászokott, hogy nyomok után kutakodjon), viszont kedvezőtlen változásokat akkor is tapasztalt… férje előbb egy tetemesebb összeget költött márkás ruhákra, illatszerekre, majd elkezdett kondizni járni, és bújta a tetoválós oldalakat, mint mondta: inspirációért. Ezeknek amúgy éppen örülhetett is volna, hiszen amúgy is jóképű férje csak még sármosabb, szexisebb lett a szemében… ugyanakkor volt valami ijesztő abban, ahogy János hozzá kezdett viszonyulni. Trágársággal megspékelt, kritikus monológjait minden este meg kellett hallgatnia: vagy a lakás nem volt rendben, vagy az ő külsejét becsmérelte. Ezután elvonult, és akár egy órán át is képes volt a fürdőben szöszmötölni, és ha egy szóval is utalt arra, hogy ez egy kicsit sok, János megvető pillantásokkal vonult át a hálószobába.

János a szexben is önző, tetszelgő és akaratos lett, de azt éppenséggel megmagyarázta azzal, hogy ezen a területen már amúgy is “régóta kihívásokkal küzdenek”. A meddő évek megpecsételték a párkapcsolatukat: az időzített, célirányos, de “sikertelen” együttlétek, elloptak tőlük minden intimitást.

Ahogy ott állt a nappaliban, az oszló illatfelhőben, ránehezedett valami elképesztő rettegés: lehet, hogy állandónak hitt, egy évtizede tartó házassága a végét járja? Mit kellene tenni? Lehet-e egyáltalán bármit is változtatni ezen?

Hirtelen hányinger fogta el. Kiment a mosdóba, és kihányta a reggelit. Majd beléhasított a gondolat: hetek óta nem jön meg a menzesze. Hideg verejtékben úszva, idegesen kutatott a fiókban, majd megtalálta az egy évvel korábban, a negyvenedik születésnapján megvett tesztet. Jó ez még? – suhant át az agyán, de végül csak lepisilte.

Egy pár perccel később megszületett a terv: mindent meg kell tennie, hogy megmentse a házasságát. A családját.

fotó: Pinterest

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here