28 évesen megvakultam. Kérdezz-felelek Lakatos Norbert Vaklufissal

Manapság nagy divat lett a változásról beszélni, röpködnek a hangzatos szlogenek, hogy a változás az egyetlen állandó, meg biztos dolog a világban, merj változtatni, miegymás, közben viszont ha körbenézek, mégis azt látom, hogy – valami furcsa önvédelem, hamis biztonságérzet, vagy ki tudja, mi okán – többé-kevésbé ugyanazokat a köröket rójuk akkor is, ha az álmaink egész máshol laknak.

 
 

Efféléken gondolkodva kerestem meg Lakatos Norbert Vaklufist, hogy kérdezz-felelekezzünk a változásról, és nagy örömömre volt kedve hozzá!

Norbival való ismeretségünk kezdete 2008-ra tehető, amikor is én gyógypedagógusként dolgoztam a Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportjában (VERCS), ahol felnőtt korban látássérültté vált személyek számára tanítottunk olyan módszereket, technikákat, melyek segítségével boldogulni tudhatnak e gyökeresen megváltozott élethelyzetükben.

Norbi pedig – aki 28 éves korában vakult meg szinte egyik pillanatról a másikra – az egyik legkedvesebb „kliensem” volt itt, fehér bottal való közlekedést tanítottam neki. 28 éves koráig élte a szerencsés képességekkel és külső adottságokkal megáldott menő fiúk életét, mára pedig mint a világ egyetlen profi vak lufihajtogatója, talán menőbb mint valaha. Rendezvényekre jár, lufizással egybekötött érzékenyítő programokat tart óvodákban, iskolákban, folyamatosan képzi magát, és időnként befigyel 1-1 világverseny is.  😊

Mit éreztél a 3 legjobb dolognak az életedben akkor, amikor még láttál?

Talán az autóvezetést. Imádtam vezetni. A második tavasszal a hölgyek látványa. Harmadik pedig, hogy nem kellett segítséget kérnem.

 

Mi a 3 legjobb dolog az életedben most?

Megtaláltam azt a dolgot, amit talán mindennél jobban szeretek csinálni, a lufihajtogatás. Tömegközlekedésen úgy tapizhatom a nőket, hogy nem kapok pofont érte ( J ). A megvakulásom után jöttem rá, hogy kik is az igazi barátaim, azóta is szeretek a társaságukban lenni.

Mi az a 3 dolog, amiben igazán jónak érezted magad látóként?

Csajozás. Vezetés. Pénzköltés.

Miben vagy igazán jó most?

Lufihajtogatás.

Mi volt a legmerészebb vágyad 20 évesen?

Család, ház, autó és megfelelő egzisztencia.

Mi a legmerészebb vágyad most?

Egy lufitekerő világversenyen az első háromba kerülni.

Mit jelentett számodra látóként az, hogy szép?

Látóként nem nagyon nézelődtem (sajnos) olyan indíttatásból, hogy keressem a környezetemben a szépet. Nem foglalkoztam a természet szépségével. Nekem egy kocsi vagy egy nő jelentette a szépet.

Mit jelent neked most vakon az, hogy szép?

Vakon a szép…? Talán az, hogy az emlékeimben ott vannak a szép dolgok, amikkel nem foglalkoztam és vissza tudok rájuk emlékezni.

Mi volt a legviccesebb szituáció, ami látóként megtörtént veled?

Egyszer négyesben vacsoráztunk egy étteremben, ahol valamelyik nő kért palacsintát. Amikor megette, akkor vettük észre, hogy kiszóródott a porcukor. Elővettem egy bankkártyát és elkezdtem porrá törni, ahogy ugye a filmekben láttam, hogy ildomos. Utána egy 500ft-ost feltekertem majd felszívtam a porcukrot, mindezt a felszolgálók figyelő szemei előtt, akik döbbenten figyeltek,de szólni nem szóltak. Azt mondanám, hogy ez volt az, de a vicces csak ezután jött, hogy három napig az orromon nem kaptam levegőt, mert úgy összeállt benne a cucc.

Mi volt a legviccesebb szituáció, ami vakon történt meg veled?

Miskolcon, amikor még tanultunk a vakvezető kutyámmal (az oktatóm tőlünk lemaradva követett minket), mentünk a buszmegálló felé, ahol hallottam, hogy két nő beszélget. Megkérdeztem tőlük, segítenének-e, amikor jön a 10-es busz. Mivel nem válaszoltak, ezért lehajoltam a kutyához és jó hangosan mondtam neki, hogy a 2-es buszra nem szállunk fel, csak a 10-esre. Amikor már rajta voltunk a megfelelő buszon, akkor az oktatóm szólt, hogy ilyen viccet ne csináljak, mert a nők azóta ott állnak és tanakodnak, hogy a kutya vajon honnan tudta azt, hogy melyik busz jött… J

Mi az, amit elszomorítónak véltél a világban látóként?

Sajnos nagyon énközpontú voltam és nem jártam sosem nyitott szemmel. Az keserített el állandóan, hogy úgy éreztem, sosincs elég pénzem.

Mit érzel elszomorítónak most?

Azt, hogy ahogyan én is szemellenzővel jártam anno, ugyanígy jár a legtöbb ember. Nem tudtam semmit a fogyatékosokról sem, ha láttam is pl. egy vakot, csendben maradtam. Sajnos a felnőttek nagy része nem tudja, hogyan is kell a fogyatékosokhoz közeledni.

Egy első találkozás alkalmával mi alapján szereztél benyomást egy adott emberről látóként?

A szemét és a beszédét figyeltem meg, abból nagyon sok mindenre lehet következtetni. Azt néztem, hogy mit mond és azt, hogy hogyan mondja. Illetve a mimikát és a testbeszédet is.

Mi az, ami a legjobban számít egy új emberrel kapcsolatban neked most?

Most is a beszédét figyelem, valami meg kell, hogy fogjon a beszédstílusában ahhoz, hogy érdekeljen.

Mi volt a 3 legfontosabb tárgy az életedben látóként?

Pénz, kocsi, nők.

Mi a 3 legfontosabb tárgyad most?

Tami, a vakvezető kutyám. De ha ő nem számít: lufi, lufifújó pumpa, telefon.

Mi az a 3 (vagy akárhány) dolog, amiért a leghálásabb vagy az életedben?

Egy dologért vagyok csak hálás: CSALÁD!

Mi a 3 legjobb dolog, ami valaha történt veled?

Az, hogy ilyen családom van. Megtaláltam azt az elfoglaltságot, amit imádok. Kijutottam Amerikába egy lufitekerő világversenyre és 2000 látóval mérhettem össze a tudásom egyedüli vakként.

Hogy érzed, milyen tulajdonságaid segítettek túljutni a nehézségeken?

Makacsság, önfejűség, kitartás.

Milyen külső tényezők (akár személyek) segítettek neked túljutni a nehézségeken?

Család, régi VERCS-esek, akik elmesélték az életüket, barátok (4 fő, akik megmaradtak) és természetesen a közlekedéstanárom, aki még szakadó esőben is kikergetett, hogy fehérbottal közlekedjek. Valamint talán az akkori párkapcsolatom is segített.

Mi dühített fel a legjobban látóként?

Ha nem volt elég pénzem.

Mi tud a legjobban feldühíteni most?

Az emberek butasága. Hogy nem tudják, hogy a fogyatékos az nem azt jelenti, hogy hülye.

Mi az, ami nem változott az életedben?

Minden megváltozott! Szorosabb lett a kapocs a családom és köztem, valamint a barátaim és köztem. Én is mindenben megváltoztam. Legfeljebb abban nem, hogy még mindig ugyanolyan sértődős és hisztis vagyok, mint hajdanán. J

Mitől féltél látóként?

Hogy nem lesz pénzem megvenni ezt vagy azt.

Mitől félsz most?

Tami kutyám elvesztésétől.

Ha beállítana a jótündér, és egy dolgot kívánhatnál most azonnal, mi lenne az?

Mivel teljesnek érzem az életem, nem a látásom lenne az, hanem a lottófőnyeremény.

Mit üzennél azoknak az embereknek, akik félnek a változástól?

A változásnak azért kell bekövetkeznie, mert ahogy most van, az már nem jó. Azt hittem, hogy az a mondás, hogy minden rosszban van valami jó, csak duma. De rájöttem, hogy nem az. A változás szükségszerű és jó dolog. Időbe telt, amíg megtaláltam benne az értéket, de most, hogy már megvan, ki merem mondani, hogy a változás jó. Kb. olyan, mint egy új autó vásárlása. Attól nem félünk, pedig az is változás. És milyen jó változás.😊

Mit is mondhatnék zárszóként..? Boldog, tudatos(,) változásokkal teli életet nekünk, mindenkinek!

Norbi néhány munkája a rengeteg közül:

Norbi facebook oldala Hívjátok bátran rendezvényekre, iskolákba, ovikba! Érdemes!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here