Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak. Adventtel veszi kezdetét az egyházi év.
Az advent szó jelentése „eljövetel”.
A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken nevezték ezt az időszakot „kisböjtnek” is.
Adventi naptárat is szoktunk ilyenkor készíteni, (venni) de most egy olyan lehetőséget mutatunk nektek, amelyre talán nem is gondolnátok.
Süssünk adventi naptárat!
A recept a következő:
A tésztához:
- 5 dkg Rama margarin
- 25 dkg méz
- 10 dkg barna cukor
- 1/2 csomag szalalkáli
- 2 evőkanál rum
- 35 dkg liszt
- 10 dkg darabolt dióbél
- 1 csomag mézes fűszerkeverék
- 1 teáskanál ánizsmag
- Rama margarin a forma kikenéséhez
A díszítéshez:
- 25 dkg porcukor
- 1 db tojárfehérje
- zöld és piros ételfesték
Elkészítés:
- Egy edénybe öntsük össze a mézet, a cukrot és Rama margarint.
- Melegítsük addig, amíg a cukor és a Rama margarin meg nem olvad, szép sárga krémszerű állapotba.
- Kicsit pihentessük, hogy hűljön.
- Ezután egy tálban keverjük össze a diót, lisztet a mézes fűszerkeverékekkel, az ánizsmaggal és a szalalkálival.
- Az így kapott tésztát zárt edényben 3 napig pihentetjük.
- Majd a tésztát gyúrjuk át és nyújtsuk ki fólián és tegyük át a sütőlapra. Kés tompa élének segítségével 24 mezőt rajzoljunk bele. Csillag formával is díszíthetjük így. A tésztát 200 fokon kb. 15 percig sütjük.
A díszítéshez át kell szitálnunk a porcukrot és az előre felvert tojárfehérje valamint néhány csepp víz segítségével csomómentesre keverjük ki. A kikevert mázat 3 felé osszuk szét, egy részhez a piros, egy részhez a zöld ételfestéket használjuk, egy részt pedig hagyjunk fehéren. A mázakat kis műanyag tasakokba téve, a sarkait levágva a késsel rajzolt formákat fessük be. A fehérrel fessük fel a számokat.
Jó étvágyat!
Fotó:sutnijo.hu