Cukormentes bazsalikomos-citromos pite

 
 

Ildi barátném megrögzött diétázó, így a születésnapjára sem készülhetett más, mint egy cukormentes és teljes kiőrlésű liszttel készült pite. A recept nem diétás verziója benne van a Süti vagy nem süti szakácskönyvben, és már úgyis olyan régen készült, így öröm volt újra ezzel foglalkozni. Télen meg különösen fontos a megfelelő C vitamin bevitel, mert ebben a sütiben elég sok citrom van.

Hozzávalók: (kb 24-26 cm-es formához, én dupla tésztát készítettem most, így még két kis pitét is tudtam sütni, ha felezitek a mennyiséget, akkor vékonyabb tésztát kaptok)
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg finomliszt
10 dkg por eritrit
20 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
4-5 evőkanál víz

A krémhez:
20 dkg vaj
5 db citrom
4 db tojás
8 dkg eritrit
szárított bazsalikom ízlés szerint (1 teáskanál pl)
25 dkg mascarpone

A habcsókok esetén 1 tojásfehérjéhez 50 gramm porcukrot kell adni, habverővel sokáig verni, majd 60-80 fokos sütőben kb 40-50 percig szárítani. Én itt 1 tojásfehérjéből egy tepsi mini habcsókot készítettem, a felét zöld ételfestékkel összekeverve.

A tészta elkészítése: a lisztet összekeverem a porcukorral, átszitálom, majd hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki. Sőt, ha sok tésztát csináltunk, akkor lefagyasztva is el tudjuk tenni későbbre. Utána pitetésztát lisztezett deszkán kinyújtom, segítség, ha két folpack közé tesszük, akkor nem ragad oda mindenhova. A kivajazott formába beletesszük, a felesleget levágjuk a széléről. Majd villával megszurkáljuk, és hogy sütés közben ne emelkedjen fel, és egy sütőpapírral beborítottam, majd babot szórtam a tetejére. Így vakon meg kell sütni, 180 fokon kb 30-35 percig. Itt találtok fázisfotókat is az elkészítésről.

Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. Egy edényben elkevertem a tojásokat, cukrot, citrom levét, majd alacsony lángon elkezdtem felfőzni. Folyamatosan kevergettem közben, addig amíg sűrű krém nem lett belőle. Ekkor hozzákockáztam a vajat, hozzáadtam a szárított bazsalikomot és még egy kicsit főztem, hogy krémes állaga legyen. Az olvadt vaj miatt folyósabb lesz, de nem kell izgulni, mert ha kihűl, akkor visszasűrűsödik. Amikor kész lett a krém, megvártam, hogy kicsit hűljön, lefedtem a tetejét folpackkal, hogy ne legyen bőrös.

A tészta után a habcsókok is megszáradtak és ha minden hideg már, akkor össze lehet állítani a pitét. A krém 3/4-ét a tésztára kanalaztam, elkentem. A maradék 1/4 részt összekevertem a mascarponéval, majd a citromkrém tetejére kentem. A habcsókokat csak tálalás előtt érdemes rátenni, mert ha színeset csinálunk, akkor szétfolynak, ha sokáig szobahőmérsékleten vannak.

Így nézett ki egy szelet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here