A titokzatos “őrült szerzetes”

A “jó útra tért” Raszputyin szerzetes – aki egyébként soha nem állt az egyház szolgálatában – azzal nyerte el II. Miklós cár és családja szimpátiáját, hogy a kor orvosaival ellentétben – imáival és szavaival meg tudta nyugtatni és el tudta altatni a vérzékenységben szenvedő, akkor már mintegy két órája vérző Alekszej cárevicset.

 
 

A cári udvarban hamar híre ment a (később már csak “őrült papnak” titulált) “gyógyítónak”,  – különös varázserőt, sőt ellenállhatatlan szexuális vonzerőt tulajdonítottak neki. Ez utóbbival később vissza is élt: démonűzésnek állítva be az összejövetelt, ütötte-vágta, majd megerőszakolta az általa bűnösnek talált nőket. Ennek ellenére követői hűen támogatták mindenben, vándorlásai során pedig még Görögországban és a Szentföldön is ámulattal adóztak képességei előtt.

Először 1911-ben lázadtak fel ellene, amikor szexuális magatartása már olyan szinten felháborította a nemeseket és a papokat, hogy feszületekkel verve üldözték el, sőt még egy prostituáltat is felbéreltek, hogy ölje meg a szemfényvesztőt.

Raszputyin elmenekült, de lábadozása után ismét berobbant a politikai életbe. Miklós cárt levelekkel bombázva próbálta meg elérni, hogy Oroszország ne lépjen be az I. világháborúba. Megjósolta azt is, hogy a cár és családja hamarosan merénylet áldozata lesz. Ellenlábasai végső leszámolást terveztek ellene, így a palotába hívták egy lakomára – az ételekbe és az italokba több ember életének kioltására is alkalmas ciánt kevertek, Raszputyinra ez azonban nem hatott: elégedetten lakmározott. Ezután többször rálőttek, majd, amikor ezzel sem sebezték halálra, a jeges Néva folyóba dobták. A legenda szerint boncolás során a tüdeje tele volt vízzel, ami azt jelenti, hogy minden támadást túlélve, halálát végül fulladás okozta… A nép haragja nem csillapodott, annyira gyűlölték Raszputyint, hogy nem sokkal később kiásták sírját, és elégették földi maradványait.

Raszputyin jóslata egyébként szóról szóra beigazolódott: a cári rezsimet egy éven belül megdöntötték, két év múlva pedig a cári család minden tagját kivégezték.

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here