Agresszív gondolatok, agresszív tettek

Mitől függ, hogy valaki meg is valósítja romboló gondolatait, vagy “csak” magában játssza le azt?

  • Egy kutatás szerint csak azok fognak egyszer magukból kikelve pusztítani, akik elutasítottságban, elfojtott dühvel élik mindennapjaikat, viszont azok, akiknek “csak” nagyon élénk a fantáziájuk, azok meg is maradnak ezen a szinten.
  • Az sem mindegy, milyen gyakoriak ezek az agresszív fantáziálgatások. Akik például egészen gyakran játszanak el a gondolattal, hogy megkínozzák azt, akit nem szeretnek, előbb-utóbb meg is fogják valósítani valamilyen formában. Tehát maga az, hogy valakinek gyszer-egyszer vannak egészen pusztító fantáziálgatásaik, még nem jelent veszedelmet.
  • Fontos, hogy az agresszív tettekről fantáziálgató egyén lát-e maga körül bántalmazást, fenyegetést, rombolást. Az a gyerek, aki agresszív dolgokról fantáziál, és lát is maga körül veszekedő, gorombáskodó felnőtteket, minden bizonnyal ki is fogja élni magában tartott vágyait.
  • Ugyancsak rizikófaktor, ha az egyén keményen alkoholizál. Ha egy agresszív fantázia világú ember inni kezd, nagy az esélye, hogy ki is fogja élni azt, amit a gondolataiban dédelget.

Egyes kutatások azt is vizsgálták, hogy van-e összefüggés az élénk agresszív fantázia, és a bántalmazó szexuális magatartás között, de ezt a kapcsolatot még nem tárták fel egyértelműen.

 
 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here